Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διπλό μπρα ντε φερ

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τον τελευταίο λόγο και εξαιτίας του προνομίου της λίστας, εφόσον προκηρυχθούν εκλογές, οφείλει ωστόσο –πριν καταλήξει– να ζυγίσει όλα τα δεδομένα

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Διπλό μπρα ντε φερ

  • A-
  • A+

Στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών επικεντρώνει σχεδόν αποκλειστικά το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση και ανάλογα με την έκβασή τους θα καθορίσει τα επόμενα βήματά της σε ό,τι αφορά τη σοβούσα κρίση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον ακριβή προσδιορισμό της ημερομηνίας των εκλογών.

Το πλαίσιο των συζητήσεων αναμένεται και αυτή τη φορά να είναι ασφυκτικό, καθώς οι δανειστές προετοιμάζουν το έδαφος για επιπρόσθετες αξιώσεις, με την κυβέρνηση από την πλευρά της να υπενθυμίζει ότι ο οδικός χάρτης είναι το ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής της 12ης Ιουλίου.

Πάντως, τα πιθανά εμπόδια που ενδεχομένως να προβάλουν οι απεσταλμένοι των εταίρων και το ενδεχόμενο η συμφωνία να καταστεί περισσότερο επώδυνη φέρνουν στο προσκήνιο ακόμη και σενάρια για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, τα οποία έχουν εξαρχής απορρίψει από το μέγαρο Μαξίμου.

Εξίσου πιεστικό είναι όμως και το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο πρέπει να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις. Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει αίσιο τέλος μέχρι τις 18 Αυγούστου το αργότερο, ώστε να ανοίξει η κάνουλα της χρηματοδότησης και να μπορέσει να πληρωθεί το ομόλογο προς την ΕΚΤ που λήγει δύο ημέρες μετά.

Πέρα από αυτό βεβαίως, στην κυβέρνηση επιθυμούν να κλείσουν το μέτωπο που σχετίζεται με τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας και την εξασφάλιση ενός τριετούς προγράμματος με διασφαλισμένους πόρους, έτσι ώστε στη συνέχεια να ασχοληθούν με το ακανθώδες κεφάλαιο των εσωκομματικών του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παγίωση του ρήγματος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

«Ανοιχτό» συνέδριο

Ο πρωθυπουργός –ανοίγοντας σήμερα μια μικρή παρένθεση στις εσωτερικές υποθέσεις του κόμματος– θα παραστεί πιθανότατα στην Πολιτική Γραμματεία στην Κουμουνδούρου (συνεδριάζει στις 17.00) ενημερώνοντας για την πορεία των διαπραγματεύσεων και για το πλάνο υπέρβασης του εσωκομματικού αδιεξόδου μέσα από τη δρομολόγηση των προβλεπόμενων συλλογικών διαδικασιών, με κορυφαία όλων ένα έκτακτο συνέδριο «ανοιχτό στην κοινωνία» περίπου τον Σεπτέμβριο, που θα επικυρώσει τη στρατηγική της αριστερής διακυβέρνησης υπό τα νέα δεδομένα.

Ταυτόχρονα, θα πετάξει εκ νέου το γάντι στους επικριτές του, καλώντας τους να αναλογιστούν τι θα σηματοδοτούσε το «εναλλακτικό» τους σχέδιο. Αποτελεί ερώτημα που μένει να απαντηθεί αν θα μπορέσει να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή για το προσεχές Σαββατοκύριακο, ειδάλλως η πραγματοποίησή της θα μετατεθεί για τα τέλη Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, η πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας κορυφώνει τις πιέσεις για επιτάχυνση των εξελίξεων σε ό,τι αφορά την πολιτική της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, στην κατεύθυνση της αναθεώρησης των μέχρι στιγμής επιλογών, με βασικότερη την απόρριψη της συμφωνίας. Ζητά επίσης τη διεξαγωγή –πριν μπουν οι υπογραφές στο τελικό κείμενο– διαρκούς συνεδρίου, εκτιμώντας ότι οι ισχύοντες εσωκομματικοί συσχετισμοί την ευνοούν και μπορούν να επαναφέρουν την ηγεσία σε αλλαγή ρότας.

Ενδεικτική των έντονων διεργασιών που παρατηρείται στους κόλπους της πτέρυγας των διαφωνούντων είναι η σημερινή πολιτική εκδήλωση με τίτλο «Το όχι δεν ηττήθηκε, συνεχίζουμε» που διοργανώνει στις 19.30 στο κλειστό του Πανελληνίου στην Κυψέλη, η ιστοσελίδα iskra, με κεντρικό ομιλητή τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Οπως γίνεται αντιληπτό, η Αριστερή Πλατφόρμα με την εν λόγω πρωτοβουλία επιχειρεί να κάνει επίδειξη ισχύος και παράλληλα να στείλει μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα ότι ένα σημαντικό τμήμα της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με την απόφασή του να αποφύγει τη ρήξη με τους δανειστές και να συνάψει μαζί τους μια «μνημονιακή» συμφωνία. Επιπλέον, σκληραίνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη στάση τους –παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες δηλώσεις στελεχών– δείχνουν να αποδέχονται ότι το χάσμα που τους χωρίζει με την πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και το ηγετικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι αγεφύρωτο και ως εκ τούτου η διάσπαση μάλλον αναπόφευκτη.

Εχει ενδιαφέρον η απάντηση του κ. Λαφαζάνη σε ερώτηση για την ενιαία προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ (REAL - Free Sunday) με αιχμές κατά στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα και ανυποχώρητη την άποψη κατά της συμφωνίας, ενώ για πιθανή έξοδο από την ευρωζώνη επισημαίνει ότι δεν αποτελεί καταστροφή. Σε κάθε περίπτωση, το τραύμα στο κυβερνών κόμμα φαίνεται να είναι βαθύ, κανείς όμως σε αυτή τη φάση δεν ρισκάρει να προβλέψει αν θα αποβεί ιάσιμο ή όχι.

Το προνόμιο της λίστας

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τον τελευταίο λόγο και εξαιτίας του προνομίου της λίστας, εφόσον προκηρυχθούν εκλογές, οφείλει ωστόσο –πριν καταλήξει– να ζυγίσει όλα τα δεδομένα. Προς το παρόν, τη σπουδαιότερη έγνοια για το Μαξίμου –για να ξεκαθαρίσει στη συνέχεια το εσωκομματικό τοπίο– αποτελεί η ομαλή έγκριση του νέου προγράμματος από τη Βουλή, που θα κλείσει κάθε παράθυρο επιστροφής ενός grexit και θα επιτρέψει την έναρξη των συζητήσεων για τον έτερο μεγάλο στόχο της Αθήνας, την αναδιάρθρωση του χρέους.

Κατά συγκλίνουσες πληροφορίες, κατόπιν, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον χρόνο διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών που εκ των πραγμάτων προσδιορίζονται το νωρίτερο για τα τέλη Οκτωβρίου ή διαφορετικά για τον Νοέμβριο.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φορτσάρουν για να προλάβουν
Συμφωνία με τους δανειστές ώς τις 18 Αυγούστου επιθυμεί η κυβέρνηση και όχι κάποια χρηματοδοτική γέφυρα η οποία θα οδηγούσε σε νέα προαπαιτούμενα, ενώ μετά από επαφές κυβερνητικών παραγόντων με τον Γ....
Φορτσάρουν για να προλάβουν
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εδειξε την πόρτα εξόδου
Ετοιμος για σύγκρουση, ώστε να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο, είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Παραμονές της ψήφισης του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων κάλεσε τους επικριτές του να μην κρύβονται πίσω από την...
Εδειξε την πόρτα εξόδου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εριξε το γάντι στους διαφωνούντες από το βήμα της Κ.Ε.
Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα, ότι η προβληματική και οξύμωρη κατάσταση με το χάσμα που έχει προκληθεί έχει φτάσει στο απροχώρητο, έγινε περισσότερο καθαρό όταν κάλεσε άπαντες να συμφωνήσουν «ότι πρέπει να...
Εριξε το γάντι στους διαφωνούντες από το βήμα της Κ.Ε.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο περίμενε κυβέρνηση και κόμμα
Η κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εξόχως προβληματική, γεγονός που άπαντες αντιλαμβάνονται ως τροχοπέδη για τη μακροημέρευση του κυβερνητικού σχήματος και ως εμπόδιο για τη...
Στο περίμενε κυβέρνηση και κόμμα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Και τώρα το «κυρίως πιάτο» της ανασυγκρότησης
Σε σημαντικά οργανωτικά ζητήματα αναλώθηκε χθες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει και πάλι σήμερα έχοντας στο μενού τα ακανθώδη πολιτικά θέματα της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού σε φορέα...
Και τώρα το «κυρίως πιάτο» της ανασυγκρότησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας