Πολιτική κάλυψη στον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη έσπευσε να προσφέρει από τη Μαδρίτη ο πρωθυπουργός για το φιάσκο με το εμπορικό σήμα «Turkaegean» που κατοχύρωσε η Τουρκία στην αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία. «Προφανώς θα αντιδράσει νομικά η κυβέρνηση, προφανώς και υπάρχουν ευθύνες γιατί δεν υπήρξε νωρίτερα αντίδραση, αλλά οι ευθύνες εδώ είναι υπηρεσιακές. Κάποιοι άνθρωποι εντός της διοίκησης, πολύ απλά, δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας «πλάτες» στον υπουργό Ανάπτυξης που έσπευσε να αποσείσει τις πολιτικές ευθύνες του με την προαναγγελία ΕΔΕ εις βάρος υπαλλήλων της πρώην διεύθυνσης σημάτων του υπουργείου, που ο ίδιος στο μεταξύ έχει νομοθετικά καταργήσει, μεταφέροντας την αρμοδιότητα στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).
Ο πρωθυπουργός έσπευσε, μάλιστα, να υποβαθμίσει το θέμα, επικαλούμενος τις καλές επιδόσεις του τουρισμού. «Δεν νομίζω ότι αυτή η καμπάνια [σ.σ. η τουρκική] είχε και καμία ουσιαστική επιρροή στο πόσο καλά πηγαίνει ο ελληνικός τουρισμός, ειδικά ο τουρισμός στο Αιγαίο, ειδικά ο τουρισμός στα νησιά μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Η πρωθυπουργική κάλυψη, πάντως, δεν φαίνεται να σώζει τον υπουργό Ανάπτυξης από την πολιτική ευθύνη. Ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων του υπουργείου Εμπορίου εξέδωσε ανακοίνωση-κόλαφο για την υπουργική πρωτοβουλία διενέργειας Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων τής πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου. «Προς πληροφόρηση οποιουδήποτε δεν το γνωρίζει ή κάνει πως δεν το γνωρίζει, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η Υπηρεσία Σημάτων του Υπουργείου μας δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο, καθώς δεν έχει από το νόμο καμία αρμοδιότητα στην καταχώριση του ανωτέρω σήματος, αφού αρμόδιο για τον έλεγχο και την καταχώριση του Ευρωπαϊκού Εμπορικού σήματος είναι το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUIPO), το οποίο δεν δίνει λογαριασμό στα κράτη-μέλη για το ποια σήματα έχουν κατατεθεί και αν τυγχάνουν της αποδοχής τους», τονίζει ο σύλλογος.
Και εξηγεί ότι ακόμη και οι Ελληνες αποσπασμένοι υπάλληλοι στο Ευρωπαϊκό Γραφείο δεν συμμετείχαν με κανέναν τρόπο στον εξέταση και καταχώριση του σήματος. Για την εξέταση της αίτησης είναι αρμόδιος ένας εξεταστής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν μία υπάλληλος άλλης ευρωπαϊκής χώρας, η οποία έκανε δεκτή την αίτηση. Μετά τη δημοσίευση της αίτησης, υπήρχε δυνατότητα ανακοπής κατά της απόφασης, αλλά αυτή η ενέργεια δεν είναι στα καθήκοντα της Διεύθυνσης Σημάτων.
«Οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Σημάτων ουδέποτε έλαβαν σαφείς και συγκεκριμένες οδηγίες από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας, του υπουργείου Εξωτερικών ή άλλου αρμόδιου για οποιαδήποτε έρευνα σημάτων σε διεθνές επίπεδο, με συγκεκριμένη αναφορά ενδείξεων ιδιαίτερου εθνικού ενδιαφέροντος», τονίζουν οι εργαζόμενοι. Και χαρακτηρίζουν την εξέλιξη «φυσικό επακόλουθο της υποβάθμισης του τομέα των εμπορικών σημάτων που αντί να τον αξιοποιήσουν για την προβολή της χώρας και της εθνικής οικονομίας προτίμησαν να τον παραδώσουν σε ιδιωτικά συμφέροντα».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας