• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 15.2°C
  0 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.4°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 15.4°C
  2 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.6°C
  2 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.0°C
  0 BF
  94%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.9°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 14.4°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.2°C / 14.7°C
  1 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 15.5°C
  3 BF
  84%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 13.8°C
  0 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.0°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 15.4°C
  0 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  1 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 14.5°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  2 BF
  86%
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξόρυξη βαθιάς ρήξης

 • A-
 • A+
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφάνισε εκτός γραμμής τον Αντώνη Σαμαρά με αφορμή την ομιλία του στη Νίσυρο για τους υδρογονάνθρακες ● Από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού διαβεβαιώνουν πως διατηρεί τις θέσεις του κατά της βίαιης απολιγνιτοποίησης.

Aν κάτι έγινε εμφανές από τη χθεσινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου για την πρόσφατη ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη Νίσυρο, είναι η απόσταση που θέτει το μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του νυν και του πρώην πρωθυπουργού. Μόνος του ο Γιάννης Οικονόμου ουσιαστικά εμφάνισε τον κ. Σαμαρά ως εκτός γραμμής. Τι είπε;

Δέχτηκε ερώτημα που έλεγε ότι ο κ. Σαμαράς «άφησε σαφέστατες αιχμές για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης. Ουσιαστικά υπονόησε ότι η σημερινή κυβέρνηση εγκατέλειψε τη στρατηγική της έρευνας για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο και ότι πρέπει να επιστρέψει σε αυτή», καθώς επίσης ότι «άφησε αιχμές κατά της Γερμανίας και τάχθηκε κατά οποιουδήποτε διαλόγου της Ευρώπης με την Τουρκία για το ενεργειακό».

Και τι απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος; Οτι «είναι γνωστές αυτές οι θέσεις και οι απόψεις του κ. Σαμαρά». Αρα, ότι οι θέσεις και οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού βρίσκονται σε άλλη γραμμή από την κυβέρνηση. Και σε σχέση με την παλιότερη επιλογή της κυβέρνησης να παγώσει το ζήτημα της εξόρυξης υδρογονανθράκων, ο κ. Οικονόμου είπε πως «πολύ πρόσφατα υπήρχαν και συναντήσεις, αλλά και ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά στην επικαιροποίηση και την επανέναρξη των διαδικασιών για αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας».

Ευθείες βολές

Για το θέμα αυτό, οι ευθείες βολές του Αντ. Σαμαρά προς την κυβέρνηση ήταν στο συνέδριο της Ν.Δ. (8.5.2022), κατά την ανοιχτή σύγκρουσή του με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Τότε ο πρώην πρωθυπουργός είχε πει ότι «τα τελευταία δυόμισι χρόνια, αργήσαμε κι εμείς να αξιοποιήσουμε τα ελληνικά ενεργειακά κοιτάσματα. Ηταν λάθος μας που το αργήσαμε… Και ήταν σφάλμα εκείνο που ειπώθηκε, ότι “δεν μας ενδιαφέρει να τρυπήσουμε τον βυθό των θαλασσών”, γιατί εμείς, λέει, είμαστε με την πράσινη ενέργεια…

»Τι “μήνυμα” δώσαμε στις εταιρείες, που είχαν πάρει τα συμβόλαια έρευνας και εξόρυξης; Οτι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται! Πριν από λίγες μέρες, βέβαια –και πολύ σωστά– ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το αντίθετο: ότι θα επιταχυνθούν οι έρευνες για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Αλλά οι εταιρείες δείχνουν ήδη απρόθυμες. Δυστυχώς, η ζημιά έχει γίνει. Και πρέπει γρήγορα να διορθωθεί».

Στο συνέδριο ο κ. Σαμαράς είχε ασκήσει και έντονη κριτική στον πρωθυπουργό για την πολιτική του επιλογή της βίαιης απολιγνιτοποίησης, την οποία είχε χαρακτηρίσει «λάθος», λέγοντας ότι «διορθώθηκε και το λάθος της άμεσης απολιγνιτοποίησης ώς το 2024. Την ώρα που, για παράδειγμα, η ίδια η Γερμανία θα διατηρήσει παρόμοια εργοστάσια ώς το 2035...». Στο χθεσινό φύλλο της «Εφ.Συν.» παρατηρούσαμε ότι κατά την ομιλία του στη Νίσυρο ο Αντ. Σαμαράς, αν και μίλησε για τα ενεργειακά, δεν έκανε αναφορά στο θέμα του λιγνίτη, και θέταμε ερωτήματα.

Ωστόσο πηγές από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού μάς έλεγαν χθες ότι η ομιλία αυτή στη Νίσυρο για τη «Βιωσιμότητα» ήταν συμπληρωματική των παλιότερων τοποθετήσεών του και μας διαβεβαίωναν ότι δεν ξέχασε τον λιγνίτη, ούτε και τις ήδη διατυπωμένες θέσεις του για το θέμα αυτό, οι οποίες ισχύουν στο ακέραιο. Επομένως –συμπεραίνουμε εμείς– ισχύει και το σχετικό «καρφί» του στον πρωθυπουργό, κατά την ανοιχτή σύγκρουσή τους στο «γαλάζιο» συνέδριο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξέχασε τώρα τους λιγνίτες ο Σαμαράς
Ενα από τα βασικά σημεία κριτικής του Αντώνη Σαμαρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν βέβαια η πολιτική επιλογή του τελευταίου για βίαιη απολιγνιτοποίηση.
Ξέχασε τώρα τους λιγνίτες ο Σαμαράς
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με το βλέμμα στον Σαμαρά
Με ενδιαφέρον και διαφορετικές προσδοκίες περιμένουν στη Ν.Δ. την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στις 7/12 στην εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του Ιδρύματός του.
Με το βλέμμα στον Σαμαρά
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέο δείπνο Καραμανλή - Σαμαρά
Αίσθηση προκάλεσε η συνάντηση των δύο πρώην πρωθυπουργών στην Κηφισιά μία εβδομάδα πριν από τα εγκαίνια του Ιδρύματος Σαμαρά με κεντρικό ομιλητή τον ίδιο
Νέο δείπνο Καραμανλή - Σαμαρά
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το ρήγμα όλο και μεγαλώνει!
Νέα αμηχανία στο μέγαρο Μαξίμου προκάλεσαν οι έμμεσες νύξεις του Κώστα Καραμανλή κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Λάρισα και η αιχμηρή φράση του «εμένα με παρακολουθούσαν σοβαρές υπηρεσίες» που...
Το ρήγμα όλο και μεγαλώνει!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αγεφύρωτο το χάσμα με Καραμανλή-Σαμαρά
Οσο κι αν το μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να εμφανίσει μια επίπλαστη εικόνα ενότητας, το ρήγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς είναι πλέον βαθύ.
Αγεφύρωτο το χάσμα με Καραμανλή-Σαμαρά
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δύο ηχηρές απουσίες
Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς δεν παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. η οποία είχε και εορταστικό χαρακτήρα λόγω της συμπλήρωσης 48 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος.
Δύο ηχηρές απουσίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας