• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.7°C / 29.6°C
  3 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 27.5°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.0°C / 27.7°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 24.1°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 18.0°C / 23.8°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 20.1°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 27.5°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.2°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.4°C / 27.3°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 29.0°C
  2 BF
  40%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  84%

Ο αριθμός των αδειών και η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας θα οριστούν με απόφαση του υπουργού Επικρατείας και απλή γνωμοδότηση από το ΕΣΡ. Για την υψηλότερη οικονομική προσφορά θα διενεργείται έλεγχος «πόθεν έσχες»

EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Με «αγκάθια» οι άδειες των καναλιών

 • A-
 • A+

Με τα δύο πιο σημαντικά ζητήματα ανοιχτά -τον αριθμό των αδειών και την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας-, αλλά και ορισμένα επιμέρους θέματα επίσης αδιευκρίνιστα ανέβηκε χθες το νομοσχέδιο για τις αδειοδοτήσεις των καναλιών στο opengov.gr, όπου και θα παραμείνει για διαβούλευση μέχρι και τις 24 Αυγούστου.

Είναι σαφές ότι θα προηγηθεί η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας και θα ακολουθήσει η διαδικασία για τους περιφερειακούς. Το θέμα του αριθμού των αδειών αλλά και της τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας παραμένει στα χέρια του Νίκου Παππά, υπουργού Επικρατείας αρμόδιου για τα ΜΜΕ, ο οποίος σύμφωνα με το σχέδιο νόμου είναι αυτός που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις.

Και το ότι μένουν ανοιχτά αυτά τα ζητήματα δημιουργεί σειρά ερωτημάτων, καθώς στο μεσοδιάστημα θα γίνει προφανώς σειρά... διαβουλεύσεων. Αν όχι και... διαπραγματεύσεων.

Υπάρχουν όμως και άλλα «αγκάθια» που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Το νομοσχέδιο αναμένεται τέλη Αυγούστου να εισαχθεί στις Επιτροπές ώστε να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου. Αυτό φαίνεται να επιθυμεί η κυβέρνηση.

Για να προχωρήσει όμως η όλη διαδικασία πρέπει πρώτα να αποκτήσει πλήρη και απόλυτα θεσμική συγκρότηση το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο παραμένει... λειψό. Από επταμελές είναι τώρα τετραμελές, χωρίς πρόεδρο (χρέη εκτελεί η αντιπρόεδρος Λίνα Αλεξίου) και δίχως άλλα δύο μέλη, των οποίων η θητεία έληξε και δεν αναπληρώθηκαν. Κι εδώ αρχίζουν τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπιστούν.

Για να συμπληρωθεί το ΕΣΡ πρέπει να αποφασίσει η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής που πρέπει να συγκαλέσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου (πρόεδρος της Βουλής). Η οποία όμως ενεργεί κατά το δοκούν, νομότυπα βέβαια αλλά πάντα με τον δικό της... απρόβλεπτο τρόπο.

Ακόμα όμως και αν συγκληθεί η Διάσκεψη, για να καταλήξουν σε απόφαση θα πρέπει να υπάρξει στα τρία πρόσωπα ομοφωνία των 4/5 των προέδρων της Βουλής. Και υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του...

Προσωρινό τοπίο

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης - Ιδρυση συνδεδεμένης εταιρείας παρ. 4 άρθρου 1 του Ν. 4324/2015 (ΦΕΚ Α΄ 44/2015) - Ρύθμιση θεμάτων Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), τροποποίηση διατάξεων Ν. 4070/2012 (ΦΕΚ Α΄ 82/2012) και άλλες διατάξεις» και συνυπογράφεται από τους υπουργούς Ν. Παππά (Επικρατείας) και Γιώργο Σταθάκη (Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού) και τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη.

Με αυτό επιχειρείται να ξεκαθαριστεί το οπτικοακουστικό τοπίο στη χώρα μας, καθώς τα κανάλια παραμένουν σε καθεστώς «προσωρινών αδειών» εδώ και μια 25ετία. Την τελευταία οκταετία με βάση τη νομοθεσία θα έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί σχετικός διαγωνισμός αλλά αναβάλλεται συνεχώς με τροπολογίες, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ένα ιδιότυπο παιχνίδι αλληλοομηρίας και αλληλοασυλίας μεταξύ καναλαρχών και κυρίως των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Κάτι που ακόμα και αν δεν ισχύει, ο μοναδικός τρόπος για να διαλυθούν οι... υποψίες είναι να ολοκληρωθεί επιτέλους η διαδικασία αδειοδότησης.

Η αδειοδότηση των ψηφιακών καναλιών θα γίνει μέσω δημοπρασίας που θα διεξαχθεί από το ΕΣΡ. Πρώτα θα ψηφιστεί ο νόμος και μετά το ΕΣΡ θα προχωρήσει σε προκήρυξη για τη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού. Προβλέπονται άδειες για κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας αλλά και για ενημερωτικού (γενικού και θεματικού) και μη ενημερωτικού περιεχομένου.

Ο αριθμός των αδειών και η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας για κάθε κατηγορία θα οριστεί με απόφαση του υπουργού Επικρατείας (με απλή γνωμοδότηση από το ΕΣΡ). Πριν από την ανακήρυξη των υπερθεματιστών για κάθε άδεια θα διενεργείται έλεγχος «πόθεν έσχες» για την υψηλότερη οικονομική προσφορά.

Το τίμημα για κάθε άδεια θα καταβάλλεται εφάπαξ μετά την ανακήρυξη του αδειούχου, ενώ η διάρκειά τους θα είναι 10ετής. Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία θα έχουν ανώνυμες εταιρείες, κοινοπραξίες και οι ΟΤΑ.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται καταβεβλημένο κεφάλαιο 8.000.000 ευρώ για κανάλια εθνικής εμβέλειας γενικού - ενημερωτικού χαρακτήρα, 5.000.000 ευρώ για εθνικής εμβέλειας θεματικού – ενημερωτικού περιεχομένου και 2.000.000 ευρώ για μη ενημερωτικού. Τα σχετικά ποσά για τις άδειες περιφερειακών καναλιών θα οριστούν με ΚΥΑ των υπουργών Επικρατείας και Οικονομικών.

Τα ίδια κεφάλαια δεν πρέπει να υπολείπονται του ελάχιστου καταβεβλημένου κεφαλαίου, ενώ απαιτείται ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου για ημεδαπές και αλλοδαπές εταιρείες (με εξαιρέσεις για εισηγμένες σε χρηματιστήρια κ.ά.) ενώ προβλέπεται και έλεγχος «πόθεν έσχες».

Η θυγατρική της ΕΡΤ

Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις τεχνικής και προγραμματικής πληρότητας, ενώ για το ελάχιστο απασχολούμενο προσωπικό απαιτείται: 400 άτομα για εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού - γενικού περιεχομένου, 200 για ενημερωτικού - θεματικού χαρακτήρα, 50 για μη ενημερωτικούς και 20 για περιφερειακούς, όλοι πλήρους απασχόλησης.

Ρυθμίζονται επίσης ζητήματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων, ενώ ιδρύεται θυγατρική της ΕΡΤ Α.Ε. με μετοχικό κεφάλαιο 7.000.000 ευρώ και επωνυμία «ΕΡΤ Δίκτυο Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής - ΕΡΤnet ΑΕ», η οποία θα είναι πάροχος δικτύου.

Σύμφωνα με τους συναρμόδιους υπουργούς με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί τέλος στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της χώρας που δεν έχουν ψηφιακή κάλυψη αλλά και στο μονοπώλιο της DIGEA. Η εταιρεία θα διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο, με πενταετή θητεία, τα πέντε μέλη θα ορίζονται από τους συναρμόδιους υπουργούς και δύο από τους εργαζόμενους με καθολική ψηφοφορία.

Το Δ.Σ. εκλέγει διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο, το προσωπικό ή οι Ενώσεις των εργαζομένων θα υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ με συμβάσεις θα ρυθμίζονται θέματα απασχολουμένων από τη μητρική στη θυγατρική εταιρεία.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ούτε φωνή ούτε ακρόαση
Ενάμιση μήνα μετά τις προγραμματικές δηλώσεις για την περιβόητη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, που θα έβαζε τάξη στο επί μια 25ετία θολό και άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και τους υπερχρεωμένους...
Ούτε φωνή ούτε ακρόαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τροπολογία - «χαλί» για τις αδειοδοτήσεις
Ξεκαθαρίζοντας το τοπίο για την εκπομπή των τηλεοπτικών σταθμών [θα γίνεται παράλληλα σε υψηλή (HD) και κανονική (SD) ευκρίνεια] ο Ν. Παππάς θα ζητήσει από το ΕΣΡ τη γνώμη του για τον αριθμό των καναλιών...
Τροπολογία - «χαλί» για τις αδειοδοτήσεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Παράθυρο» για περισσότερες άδειες υπό προϋποθέσεις
Αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για περισσότερες από τέσσερις άδειες περιεχομένου τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, έστω και… οριακά, αλλά εμμένοντας στη διαδικασία δημοπρασίας με τον τρόπο που έγινε και...
«Παράθυρο» για περισσότερες άδειες υπό προϋποθέσεις
MEDIA
Ο Μαρινάκης μένει στην... απέξω με το καλημέρα
Το ΕΣΡ χθες αποφάσισε και απάντησε στα αιτήματα του εφοπλιστή ότι η εταιρεία του δεν διαθέτει άδεια εκπομπής σήματος πανελλαδικής εμβέλειας, ενώ σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή συνέστησε στην ΕΡΤ να καλύπτει ισότιμα...
Ο Μαρινάκης μένει στην... απέξω με το καλημέρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανάκληση αδειών αν παραβιαστούν οι όροι
Μέρος των όρων που διαμορφώνονται την επόμενη ημέρα της δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως για τα αδειοδοτημένα κανάλια, ο νέος νόμος...
Ανάκληση αδειών αν παραβιαστούν οι όροι
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καμία εμπλοκή ΕΕΤΤ και δημοπρασίας
Διέψευσε χθες ο Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ότι υπήρξε ποτέ επίσημη απόφαση η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων να αναλάβει την ηλεκτρονική δημοπρασία για τις...
Καμία εμπλοκή ΕΕΤΤ και δημοπρασίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας