Σφοδρή κριτική προσωπικά στον πρωθυπουργό ασκεί η Αριστερή Πλατφόρμα μέσω άρθρου στην ιστοσελίδα iskra, ενώ, την ίδια ώρα, ο Γιάννης Μηλιός με άρθρο του αφήνει τις δικές του αιχμές για την υπογραφή της 12ης Ιουλίου.
«Εύλογα ερωτήματα»
Μέσω κειμένου στην ιστοσελίδα iskra η Αριστερή Πλατφόρμα ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό για τις δηλώσεις περί «εκκαθάρισης» όσων διαφωνούν με το Μνημόνιο, όπως αυτή μεταδόθηκε μέσω διαρροών στα «συστημικά μέσα ενημέρωσης».
«Ελπίζουμε να διαψευστούν οι αντίπαλοί μας» σημειώνει ο Νίκος Περπεράς, ο οποίος υπογράφει το κείμενο, αναφορικά με τις διαρροές περί διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, και συνεχίζει λέγοντας ότι «Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι στις 12 Ιουλίου, ύστερα από πεντέμιση μήνες διαπραγμάτευσης, δεν είχε το παραμικρό εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στην απόλυτη άρνηση των δανειστών. Ακόμη κι αν δεχόμασταν ότι δεν του προσέφερε τέτοιο σχέδιο η Αριστερή Πλατφόρμα- πράγμα που δεν ισχύει- σε τι θα ελάφρυνε κάτι τέτοιο τις δικές του ευθύνες και τις ευθύνες της διαπραγματευτικής ομάδας που ο ίδιος σχημάτισε;».
Εγκαλεί, ακόμη, τον Αλέξη Τσίπρα γιατί δεν προχώρησε σε εθνικοποίηση τραπεζών και αναστολή πληρωμών από την αρχή.
«Πότε ανακάλυψε αλήθεια ο πρωθυπουργός ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση; Αν το ήξερε από την αρχή, γιατί δεν υπέγραφε μια πολύ ελαφρότερη συμφωνία το Φλεβάρη; Για ποιο λόγο μιλούσε μέχρι χθες για ακύρωση των Μνημονίων; Γιατί πήρε την απόφαση για το δημοψήφισμα;» αναρωτιέται το iskra.
Επιπλέον στο κείμενο σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός «αφοπλίζεται μόνος του, μένει παντελώς ακάλυπτος σε οποιονδήποτε εκβιασμό».
«Τέλος, μόνο θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει ατόφια τις απαράδεκτες επιθέσεις εναντίον μιας μεγάλης μερίδας του κόμματός του από την πλευρά των πιο επιθετικών, συστημικών μίντια. Εκείνων, δηλαδή, που μέχρι χθες "σταύρωναν" τον Αλέξη Τσίπρα και την παράταξή μας, ενώ σήμερα βρίσκονται ξαφνικά να του χτυπούν φιλικά την πλάτη» καταλήγει με νόημα το κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας.
Μηλιός: Κι όμως υπήρχε εναλλακτική
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο Γιάννης Μηλιός, με κείμενό του στο rproject επισημαίνει ότι υπήρχε εναλλακτική απέναντι στην «συνθηκολόγηση και την άποψη ότι “δεν υπάρχει εναλλακτική λύση”».
Ο πρώην υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει το 3ο Μνημόνιο ως οδυνηρή ήττα και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «προσχωρεί με τον τρόπο της σε μια παραλλαγή της ιδέας της ΤΙΝΑ (there is no alternative)» σημειώνοντας ότι «Ισχυρίζεται πως συνθηκολόγησε «ηρωικώς μαχόμενη» απέναντι σε έναν αντίπαλο με συντριπτικά υπέρτερες δυνάμεις, επιλέγοντας το μικρότερο κακό».
«Βρέθηκε η κυβέρνηση σε ένα πρωτοφανή εκβιασμό, και συνθηκολόγησε διότι δεν υπήρχε εναλλακτικός δρόμος;» αναρωτιέται ο Γιάννης Μηλιός και συνεχίζει λέγοντας «Η απάντηση είναι ναι, όμως ναι, διότι η ίδια η κυβέρνηση είχε εξαρχής επιλέξει το δρόμο που οδηγούσε σε αυτό το αδιέξοδο και σε αυτόν το συμβιβασμό. Είχε επιλέξει να λειτουργήσει ως κυβέρνηση του «υπάρχοντος», ως κυβέρνηση του υπαρκτού ελληνικού καπιταλισμού, θεωρώντας ότι το τέλος της λιτότητας μπορεί να αποτελέσει το «κοινό πρόγραμμα» κεφαλαίου και εργασίας. Οποία αυταπάτη!».
«Η αριστερή πολιτική μπορεί να είναι μόνο συγκρουσιακή, πολιτική ρήξεων με το κεφάλαιο, πολιτική αναδιανομής υπέρ της εργασίας» σημειώνει ο Γιάννης Μηλιός και υπενθυμίζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όπως εκείνο εγκρίθηκε στο ιδρυτικό 1ο συνέδριό του.
Ο Γιάννης Μηλιός επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αρχίσει να διολισθαίνει σε μια στρατηγική «ιστορικού συμβιβασμού» από τις ευρωεκλογές του 2014, όταν και αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, προαναγγέλλοντας μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας».
«Η στρατηγική του “ιστορικού συμβιβασμού”, αποτέλεσε εξαρχής, αλλά και αποδείχθηκε τελικώς, αυταπάτη, και συνέπειά της δεν μπορούσε να είναι παρά μόνο η ήττα της αριστερής στρατηγικής» σημειώνει ο κ. Μηλιός προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο «και η διαπραγμάτευση σύρθηκε σε ένα «καθησυχαστικό» κλίμα, που προδίκαζε την επερχόμενη κατάληξη: Τον τελικό εκβιασμό, μετά την αποδυνάμωση των τραπεζών και την εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου».
Καταλήγοντας ο Γιάννης Μηλιός επισημαίνει ότι «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προϋπέθετε μία άλλη διακυβέρνηση και μία άλλη διαπραγμάτευση με πυξίδα τη μεροληψία υπέρ των λαϊκών τάξεων! Αυτό θα αποτελούσε την εναλλακτική στρατηγική» για να συμπληρώσει με νόημα «Οι δυνάμεις του κεφαλαίου στην Ελλάδα δεν έχουν αντιμαχόμενα συμφέροντα με τους δανειστές. Είναι όλοι αυτοί που μαζί με τους συμμάχους τους και τους κάθε λογής εκπροσώπους τους πάλεψαν με φανατισμό για να υπερισχύσει το “Ναι” στο πρόσφατο δημοψήφισμα, οι «πατρίκιοι» που ηττήθηκαν από το 61% της ψήφου των “πληβείων”».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας