Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εδειξε την πόρτα εξόδου

Ετοιμος για σύγκρουση, ώστε να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο, είναι ο Αλέξης Τσίπρας

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Εδειξε την πόρτα εξόδου

  • A-
  • A+

Αποφασισμένος περισσότερο από ποτέ να ξεκαθαρίσει απολύτως το τοπίο με τους διαφωνούντες, στους οποίους δείχνει πλέον ευθέως την πόρτα της εξόδου, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός.

Χθες, παραμονές της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή για το δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα, ο Αλέξης Τσίπρας, χρησιμοποιώντας ιδιαιτέρως σκληρή γλώσσα, τους κάλεσε «να μην κρύβονται» πίσω από την ασφάλεια της δικής του υπογραφής με τους εταίρους, ενώ σχολιάζοντας δηκτικά τις δηλώσεις των εσωκομματικών του επικριτών σημείωσε ότι βλέπει αντιδράσεις και διαβάζει «ηρωικές» δηλώσεις, αλλά δεν έχει ακούσει ακόμη «καμία εναλλακτική πρόταση στο εκβιαστικό δίλημμα της 12ης Ιουλίου».

Μιλώντας σε σύσκεψη συνεργατών του στο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας, στο ίδιο ύφος, προέτρεψε -χωρίς να τα κατονομάζει- τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, τον Γιάνη Βαρουφάκη, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και όλους όσοι είπαν «όχι» στη συμφωνία «να βγουν να εξηγήσουν στον λαό αν πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια IOU αντί για συντάξεις».

Αποδέχτηκε πάντως την ευθύνη του, δηλώνοντας ότι έχει πλήρη επίγνωση για τον «δύσκολο συμβιβασμό» που ανέλαβε, ο οποίος, όμως, εκτίμησε ότι κρατά τη χώρα και τους πολίτες ζωντανούς ώστε «να συνεχίζουμε να παλεύουμε».

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού, η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή είναι η τελευταία που σχετίζεται με προκαταρκτικές δράσεις και για τον επόμενο μήνα, περίπου μέχρι τις 20 Αυγούστου, όλο το βάρος πρέπει να πέσει στη διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Σε παράλληλο επίπεδο, η κυβερνητική πολιτική θα επικεντρωθεί σε τέσσερις άξονες, που λογικά θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τη δυναμική του κυβερνώντος κόμματος ενώπιον του ορατού ενδεχομένου να προκηρύξει εκλογές εντός φθινοπώρου.

Χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες ο κ. Τσίπρας παρέθεσε ως προτεραιότητες την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, την προώθηση μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, καθώς και στοχευμένων δράσεων για τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Τέλος, αναφέρθηκε στην προσπάθεια άμεσης προσέλκυσης επενδύσεων, ώστε να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις στην οικονομία.

Σχετικά με τις διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ και με βάση την πίεση που ασκείται για άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, οι προθέσεις του πρωθυπουργού δεν φαίνεται να συμβαδίζουν με αυτές τις εισηγήσεις, αφού, όπως διαμήνυσε χθες, προέχουν η οριστικοποίηση της συμφωνίας και η προώθηση του κυβερνητικού έργου και έπονται τα εσωκομματικά, προσδιορίζοντας τις σχετικές διεργασίες για τον Σεπτέμβριο. Χαρακτήρισε δε αναγκαίο έναν απολογισμό και μια αποτίμηση της ώς τώρα πορείας και κατόπιν τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής «με τα δεδομένα της νέας πραγματικότητας».

Ο κ. Τσίπρας έδειξε να ταυτίζει τον εαυτό του με τον «κοινωνικό» ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον «κομματικό» ΣΥΡΙΖΑ να αντιστοιχηθεί και να υποδεχτεί «τις αγωνίες και τις προσδοκίες των δεκάδων χιλιάδων απλών ανθρώπων που στηρίζουν σε αυτόν τις ελπίδες του».

Προανήγγειλε, τέλος, συνέδριο, μιλώντας για ευρείες συλλογικές και συντεταγμένες διαδικασίες, «όπως αρμόζει στη δημοκρατική κουλτούρα της Αριστεράς», ώστε να προσδιοριστούν οι στόχοι και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης «στα νέα δεδομένα».

Δύο πονοκέφαλοι λιγότεροι

Στο μεταξύ, με δύο σημαντικά όπλα στη φαρέτρα της και αντιστοίχως δύο πονοκεφάλους λιγότερους θα δώσει σήμερα την κοινοβουλευτική της μάχη η κυβέρνηση στην ψηφοφορία για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων με τους δανειστές.

Οπως ήταν ήδη γνωστό, η αλλαγή στο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών δεν περιλαμβάνεται στη σημερινή λίστα που θα τεθεί προς έγκριση, ενώ χθες διευκρινίστηκε ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν πρόκειται να έρθει ούτε στις αρχές Αυγούστου, καθώς δεν αποτελεί προαπαιτούμενο.

Μάλιστα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη προέβη σε κατηγορηματική διάψευση, κάνοντας λόγο για «ανυπόστατη παραφιλολογία» που αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες.

Με δεδομένο λοιπόν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είχε σηκώσει θύελλα αντιδράσεων και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που στηρίζουν τη συμφωνία είχαν προειδοποιήσει ότι διαφωνούν με ένα τέτοιο μέτρο, η αιφνίδια απάλειψή του λειτουργεί -αν μη τι άλλο- λυτρωτικά για το κυβερνητικό επιτελείο, που έτσι κι αλλιώς έχει βουνό προβλημάτων να αντιμετωπίσει.

Το έτερο αγκάθι που απειλούσε έτι περαιτέρω την ήδη τρωθείσα κυβερνητική συνοχή αποτελεί η διάταξη του υπό ψήφιση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας σχετικά με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που προσπαθούσαν να καθησυχάσουν, μέχρι την εφαρμογή του Κώδικα, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2016, θα έχει ψηφιστεί η αναστολή των πλειστηριασμών, που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

Παράλληλα, τονιζόταν ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης για βελτιώσεις και τροποποιήσεις, ενώ από το Μαξίμου παρέπεμπαν στη σχετική ανακοίνωση-διαβεβαίωση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (με το προεδρείο της οποίας συναντάται σήμερα ο πρωθυπουργός) ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα τηρήσει τα προβλεπόμενα από την υφιστάμενη νομοθεσία. Υπενθυμίζεται ότι για αργότερα μετατέθηκε και η ψήφιση των ρυθμίσεων που αφορούν την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση, τουλάχιστον στη σημερινή διαδικασία, επικεντρώνεται στα «παρών» των έξι βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προσδοκώντας σε αναθεώρηση στάσης ορισμένων εξ αυτών, τους οποίους εξάλλου διαχωρίζει από τα 32 «όχι» των συναδέλφων τους.

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φορτσάρουν για να προλάβουν
Συμφωνία με τους δανειστές ώς τις 18 Αυγούστου επιθυμεί η κυβέρνηση και όχι κάποια χρηματοδοτική γέφυρα η οποία θα οδηγούσε σε νέα προαπαιτούμενα, ενώ μετά από επαφές κυβερνητικών παραγόντων με τον Γ....
Φορτσάρουν για να προλάβουν
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διπλό μπρα ντε φερ
Στην κυβέρνηση, επιθυμούν να κλείσουν το μέτωπο που σχετίζεται με τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας και το τριετές πρόγραμμα με διασφαλισμένους πόρους, έτσι ώστε στη συνέχεια να ασχοληθούν με το ακανθώδες...
Διπλό μπρα ντε φερ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εριξε το γάντι στους διαφωνούντες από το βήμα της Κ.Ε.
Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα, ότι η προβληματική και οξύμωρη κατάσταση με το χάσμα που έχει προκληθεί έχει φτάσει στο απροχώρητο, έγινε περισσότερο καθαρό όταν κάλεσε άπαντες να συμφωνήσουν «ότι πρέπει να...
Εριξε το γάντι στους διαφωνούντες από το βήμα της Κ.Ε.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο περίμενε κυβέρνηση και κόμμα
Η κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εξόχως προβληματική, γεγονός που άπαντες αντιλαμβάνονται ως τροχοπέδη για τη μακροημέρευση του κυβερνητικού σχήματος και ως εμπόδιο για τη...
Στο περίμενε κυβέρνηση και κόμμα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εσωτερικός διάλογος... gr
Στον δημόσιο διάλογο που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ, με άρθρα και συνεντεύξεις, προστέθηκε και το νέο ηλεκτρονικό περιοδικό metasximatismos.gr, το οποίο φιλοδοξεί να εμπλουτίσει την...
Εσωτερικός διάλογος... gr
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανακατεύεται η κομματική τράπουλα
​Πώς λειτουργεί ένα αριστερό κόμμα όταν σχηματίζει κυβέρνηση; Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες βιβλιογραφίας, ωστόσο η πραγματικότητα στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ...
Ανακατεύεται η κομματική τράπουλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας