• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.5°C / 24.0°C
  4 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 23.8°C
  2 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 24.9°C
  0 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  33%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 22.6°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 19.8°C
  1 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 23.2°C
  5 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 21.8°C
  5 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  0 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  53%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  3 BF
  37%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 21.2°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 24.9°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.0°C
  3 BF
  39%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 22.3°C
  3 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 23.3°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  41%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ανενημέρωτη» και η Διεθνής Αμνηστία για τη βία στο ΑΠΘ!

 • A-
 • A+
Τη μεγάλη ενόχληση της κυβέρνησης μετέφερε ο Γ. Οικονόμου για τις συστάσεις που τόλμησε να εκφράσει η διεθνής οργάνωση σχετικά με την «περιττή και υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία» εναντίον φοιτητών. ● Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρείχε πλήρη κάλυψη στην αιματηρή αστυνομική δράση, κάνοντας λόγο για τραμπούκους με βαριοπούλες που επιτέθηκαν στα ΜΑΤ. ● Αφοπλιστική η απάντηση του τραυματία Γιάννη Ντουσάκη: «Ημασταν φοιτητές σε ένα μπλοκ με μόνο όπλο τη δυνατή φωνή μας και ένα πανό».

Ούτε και η Διεθνής Αμνηστία γλίτωσε από το στόχαστρο του μεγάρου Μαξίμου, το οποίο, μετά τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, τώρα προσπάθησε να απαξιώσει και αυτήν. Αιτία γι’ αυτή την προσπάθεια είναι ότι η Διεθνής Αμνηστία τόλμησε να εκφράσει «τη σοβαρή ανησυχία της σχετικά με τις αναφορές για περιττή και υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία» εναντίον φοιτητών στο ΑΠΘ και για την αστυνομική «χρήση όπλων, όπως χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, που είχαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό φοιτητών/-τριών», αλλά και να καλέσει τις ελληνικές αρχές να σεβαστούν το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση «και να σταματήσουν τη χρήση παράνομης και υπερβολικής βίας, καθώς και να διασφαλίσουν άμεσες και αποτελεσματικές έρευνες για όλα τα καταγγελλόμενα περιστατικά».

Αντί το Μαξίμου να λάβει σοβαρά υπόψη του τις συστάσεις αυτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προδίδοντας τη μεγάλη ενόχληση της κυβέρνησης, προσπάθησε χθες να βγάλει τη Διεθνή Αμνηστία «ανενημέρωτη», λέγοντας ότι «ορισμένοι τραμπούκοι με όρους συμμορίας επιδιώκουν να καταλύσουν τις αποφάσεις των οργάνων της πανεπιστημιακής κοινότητας και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. [...] Για να καταλάβουμε όλοι τι συμβαίνει εκεί, και η Διεθνής Αμνηστία -δεν ξέρω πώς έχει ενημερωθεί-, κάποιοι με το “έτσι θέλω” για 34 χρόνια είχαν καταλάβει έναν χώρο. Ο χώρος αυτός, με απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, αποφασίστηκε να γίνει βιβλιοθήκη -επαναλαμβάνω για να το ακούσει και η Διεθνής Αμνηστία, βιβλιοθήκη- και κάποιοι επιμένουν με το “έτσι θέλω” να επιβάλουν τους δικούς τους νόμους».

Και για το πραγματικό διακύβευμα αυτής της υπόθεσης, δηλαδή το αν μπορεί κανείς να διαδηλώνει χωρίς να κινδυνεύει η ζωή ή η σωματική του ακεραιότητα, όπως αντιθέτως συνέβη με τον φοιτητή που χτυπήθηκε από αστυνομική βομβίδα κρότου-λάμψης σε ευθεία βολή, ο κ. Οικονόμου συνέχισε στην πρωθυπουργική γραμμή της πλήρους κάλυψης της αιματηρής αστυνομικής δράσης, την εφαρμογή της οποίας ουσιαστικά αποδέχτηκε μην εντοπίζοντας κάποιο λάθος σε αυτήν και εμφανίζοντας τον τραυματισμό του φοιτητή περίπου ως μια παράπλευρη απώλεια.

Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι «εξαιτίας της βίαιης και απαράδεκτης επίθεσης απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις, που είναι εκεί για να φυλάσσουν τον χώρο και να τον προφυλάσσουν από όσους με βαριοπούλες θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να καταστρέφουν δημόσια περιουσία, δυστυχώς προκλήθηκαν αυτά τα φαινόμενα, τα οποία είχαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός φοιτητή και ενός αστυνομικού, επίσης».

Την αφοπλιστική απάντηση την έδωσε το ίδιο το θύμα της αστυνομικής αυθαιρεσίας, ο φοιτητής Γιάννης Ντουσάκης, ο οποίος τόνισε (ThessToday.gr) ότι οι φοιτητές ήταν σε ένα μπλοκ με άλλους φοιτητές «με μόνο όπλο τη δυνατή τους φωνή και ένα πανό. Αν θεωρούνται τραμπούκοι ή άπλυτοι μπροστά σε ΜΑΤ -που φαίνεται ξεκάθαρα τι μπορούν να σου κάνουν, δεν μιλάω μόνο για εμένα- είναι αρκετά προβληματικό ότι ύστερα από τέτοιες εικόνες αυτοί οι τύποι με τα χακί και τα μπλε θα έχουν ρόλο στα Πανεπιστήμια να σε προστατεύουν». Και κατέληξε: «Είμαι παιδί μητέρας που ανησυχούσε ότι θα φύγω από τα Χανιά και θα πάω σε μια πόλη με εγκληματικότητα. Η μητέρα μου ανησυχεί αυτή τη στιγμή που πηγαίνω στο κάμπους, όχι λόγω της παραβατικότητας και της ανομίας που λέει η κυβέρνηση, αλλά λόγω της παρουσίας της αστυνομίας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το αφήγημα της... βιβλιοθήκης
Αποπροσανατολιστικά τα μηνύματα που εκπέμπει η κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΑΠΘ και το όργιο καταστολής.
Το αφήγημα της... βιβλιοθήκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρωθυπουργός κρότου - λάμψης
Πλήρης κάλυψη στην Αστυνομία για την αιματηρή δράση της εναντίον των φοιτητών στο ΑΠΘ από τον πρωθυπουργό. Υπερασπίζεται τώρα τη βιβλιοθήκη, που ο ίδιος διέλυσε το 2013 στέλνοντας στη «διαθεσιμότητα» τους...
Πρωθυπουργός κρότου - λάμψης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ρίχνει στον λάκκο με τα λιοντάρια τους συνεργάτες του
Αργά χθες το απόγευμα έγινε γνωστό πως το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση να δει η Pega, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη, Χρήστο...
Ρίχνει στον λάκκο με τα λιοντάρια τους συνεργάτες του
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κυβερνητικές «σκιές» για τον Ανδρουλάκη
Με το σενάριο συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ να έχει καταρρεύσει μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών, το μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να εξαπολύει επιθέσεις στον θιγόμενο από τις παρακολουθήσεις.
Κυβερνητικές «σκιές» για τον Ανδρουλάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το μαζεύουν, αλλά δεν το αποκλείουν
Εκτέθηκαν στο μέγαρο Μαξίμου που έδειξαν καταφανώς ότι ψάχνουν σανίδα σωτηρίας στην ακροδεξιά Ελληνική Λύση και χθες επιχείρησαν μεν να τα μαζέψουν, αλλά και πάλι χωρίς να το αποκλείουν.
Το μαζεύουν, αλλά δεν το αποκλείουν
ΒΟΥΛΗ
Σκουρλέτης σε Θεοδωρικάκο: «Πάψτε να χτυπάτε τα παιδιά»
Υπό τη σκιά των άγριων επιθέσεων από πλευράς ΕΛ.ΑΣ. κατά φοιτητών που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε πυρά εναντίον του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
Σκουρλέτης σε Θεοδωρικάκο: «Πάψτε να χτυπάτε τα παιδιά»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας