• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 35.7°C
  3 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.5°C / 35.3°C
  3 BF
  28%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.2°C / 36.5°C
  3 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.9°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 32.0°C
  2 BF
  16%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 30.4°C
  3 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  3 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 31.4°C
  4 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 27.9°C / 31.9°C
  3 BF
  35%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  4 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 30.7°C
  3 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.3°C / 33.9°C
  0 BF
  26%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 35.5°C
  2 BF
  27%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.1°C / 35.4°C
  3 BF
  21%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 29.9°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.4°C / 33.4°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  37%

Βέρα Γιούροβα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιτήρηση και για την ελευθερία του Τύπου!

 • A-
 • A+
Συστάσεις εφ’ όλης της ύλης από την αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου• Στην ατζέντα της συνάντησης η έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, οι εκδικητικές αγωγές κατά δημοσιογράφων, η κρατική διαφήμιση και οι παρακολουθήσεις.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Σε… στενή επαφή για τα θέματα της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα θα παραμείνουν στο εξής η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννη Οικονόμου. Παρά τις προσεκτικές διατυπώσεις τόσο της Βέρα Γιούροβα όσο και του Ελληνα υφυπουργού, είναι προφανές ότι η αρμόδια αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος για το Κράτος Δικαίου έθεσε στον Γιάννη Οικονόμου όλα τα ζητήματα: από την κακή κατάταξη της Ελλάδας στην έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, που τόσο επικρίθηκε στη χώρα μας, μέχρι τις αγωγές κατά δημοσιογράφων και ερευνητών, τις αλλαγές στη διοίκηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και τις καταγγελίες για παρακολουθήσεις.

Η αντιπρόεδρος ρώτησε και σχετικά με την έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, για την οποία δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη. Εντονη ήταν η σύσταση της υπεύθυνης της Επιτροπής και για τις διαδικασίες βελτίωσης της προστασίας των δημοσιογράφων στην Ελλάδα, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση για το κράτος δικαίου του 2021.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Κομισιόν, «ο υφυπουργός επισήμανε μια σειρά μέτρων για την εφαρμογή της σύστασης της Επιτροπής σχετικά με την ασφάλεια των δημοσιογράφων, στα οποία συμμετέχουν πολλά υπουργεία. Η αντιπρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις προσπάθειες αυτές». Επίσης, αναφέρεται ότι ο Γ. Οικονόμου περιέγραψε πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη των τοπικών μέσων ενημέρωσης και τη διαφάνεια της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ. Ωστόσο, η αντιπρόεδρος «επέμεινε στη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στην κατανομή των δημόσιων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής διαφήμισης», σύμφωνα με το ανακοινωθέν, σε μια ξεκάθαρη αν και έμμεση αναφορά στη «λίστα Πέτσα». Ο Ελληνας υφυπουργός υποσχέθηκε στην αντιπρόεδρο ότι η Ελλάδα θα υιοθετήσει νέα νομοθεσία που θα ασχολείται με τα θέματα αυτά και θα θέτει πρόσθετους στόχους και διαφανή κριτήρια προς αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης, «η αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στην προετοιμασία της έκθεσης για το κράτος δικαίου του 2022, καθώς και στις ανησυχίες που διατυπώθηκαν σε διάφορες πρόσφατες εκθέσεις οργανώσεων για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών εξελίξεων που σχετίζονται με την ποινικοποίηση της παραπληροφόρησης και τη διοίκηση του Εθνικού Πρακτορείου Ειδήσεων».

Απολύτως ενημερωμένη, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρεται προφανώς στην έκθεση των ΡΧΣ, στον νόμο που παραπέμπει σε προληπτική λογοκρισία με άλλοθι την παραπληροφόρηση, αλλά και στην αύξηση των μελών του Δ.Σ. του ΑΠΕ. Από τη συζήτηση δε θα μπορούσε να λείπει και η αναφορά στις εκδικητικές αγωγές κατά δημοσιογράφων, όπως κατά της Γιάννας Παπαδάκου για τη Novartis. «Η αντιπρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής των πρόσφατων συστάσεων κατά του SLAPP και της υποστήριξης της οδηγίας», σημειώνεται στο ανακοινωθέν με νόημα.

Επίσης, η Βέρα Γιούροβα αναφέρθηκε στην επικείμενη Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Επέμεινε στη σημασία της αυτορύθμισης, η οποία θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί από τον νόμο, και του σεβασμού των επαγγελματικών προτύπων. «Η αντιπρόεδρος Β. Γιούροβα και ο υφυπουργός Γ. Οικονόμου συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή για όλα αυτά τα θέματα», καταλήγει η ανακοίνωση της Κομισιόν. Είναι σαφές ότι πλέον η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα μπαίνει για τα καλά υπό επιτήρηση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπό επιτήρηση η κυβέρνηση για την ελευθερία του Τύπου
Η αξιωματούχος της ΕΕ έθεσε όλη την ατζέντα των θεμάτων που δείχνουν ότι η ελευθεροτυπία πλήττεται, με τον Γ. Οικονόμου να απαντά ως απολογούμενος.
Υπό επιτήρηση η κυβέρνηση για την ελευθερία του Τύπου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα fake news του κ. Οικονόμου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε με λαθροχειρίες να αποδομήσει την έρευνα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου που δείχνει την Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ευρώπης.
Τα fake news του κ. Οικονόμου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τώρα θέλουν να φιμώσουν και τους «Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα»
Απίστευτη κυβερνητική πρόκληση. Έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στην οργάνωση, αφήνοντας υπόνοιες και ζητώντας εξηγήσεις για την έρευνα.
Τώρα θέλουν να φιμώσουν και τους «Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η Ελευθερία του Τύπου στα τάρταρα, η κυβέρνηση στα… σύννεφα
Απίστευτη κυβερνητική απάντηση, η οποία κάνει παρατηρήσεις στους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα για την έρευνα που έδωσαν στη δημοσιότητα.
Η Ελευθερία του Τύπου στα τάρταρα, η κυβέρνηση στα… σύννεφα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η κυβέρνηση αναζητά ευρωπαϊκή λύση για την ακρίβεια
Στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να λάβει γενναίες πολιτικές αποφάσεις για την ανακούφιση των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρίσκεται η κυβέρνηση και επειδή αδυνατεί να το κάνει αναζητά σανίδα...
Η κυβέρνηση αναζητά ευρωπαϊκή λύση για την ακρίβεια
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διεθνείς οργανώσεις ζητούν απόσυρση της τροπολογίας για τις «ψευδείς ειδήσεις»
Αντιδράσεις και εκτός συνόρων για τη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να φιμώσει και να χειραγωγήσει την ενημέρωση μέσω τροποποίησης του άρθρου 191 του Πονικού Κώδικα για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων.
Διεθνείς οργανώσεις ζητούν απόσυρση της τροπολογίας για τις «ψευδείς ειδήσεις»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας