• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 30.7°C
  1 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.1°C / 31.6°C
  1 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 31.5°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 31.4°C
  2 BF
  21%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.4°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.1°C / 31.0°C
  0 BF
  23%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 28.9°C
  1 BF
  9%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.6°C / 30.8°C
  2 BF
  21%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.4°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.1°C
  2 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  3 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.5°C / 30.9°C
  0 BF
  16%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 30.7°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  2 BF
  34%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.7°C / 30.9°C
  2 BF
  18%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.3°C
  0 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 31.7°C
  3 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  2 BF
  10%

Στιγμιότυπο από την τελετή παράδοσης - παραλαβής καθηκόντων αναπληρωτή υπουργού, μεταξύ Χρ. Βερναρδάκη και Γ. Κατρούγκαλου

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

«Καμιά απόλυση στο Δημόσιο»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το Δημόσιο ξεμπέρδεψε με τις μνημονιακές απολύσεις. Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ν. Βούτσης, διαβεβαίωσε όχι μόνο ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος, στον απόηχο της πρόσφατης επώδυνης συμφωνίας, αλλά και ότι η επιστροφή των απολυμένων και «διαθέσιμων» υπαλλήλων στην εργασία θα συνεχιστεί απρόσκοπτα.

«Είμαστε περήφανοι που γυρνούν χιλιάδες άνθρωποι που είχαν μπει στο θυσιαστήριο των μνημονιακών δεσμεύσεων», τόνισε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής καθηκόντων αναπληρωτή υπουργού, μεταξύ Χρ. Βερναρδάκη και Γ. Κατρούγκαλου.

Ταυτόχρονα, κυβερνητικές πηγές ενημερώνουν ότι αναμένεται η αποστολή εγκυκλίου στις δημόσιες υπηρεσίες για ταχύτερη έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των ελάχιστων εναπομεινασών επαναπροσλήψεων. Επομένως, ενισχύεται η προοπτική να κάνουν αποδεκτό οι δανειστές το κυβερνητικό ισοδύναμο για αφαίρεση αντίστοιχου αριθμού επαναπροσληφθέντων από τις προϋπολογιζόμενες 15.000 προσλήψεις για το 2015.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο συμπληρώσεων στον νόμο για το νέο πλαίσιο αξιολόγησης και επιλογής προϊσταμένων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο νέος αναπληρωτής υπουργός θα ανοίξει έναν κύκλο συζητήσεων με φορείς με στόχο βελτιώσεις. Ως προς το ζήτημα της αποπολιτικοποίησης της ελληνικής Διοίκησης, που συμπεριλαμβάνεται στο κείμενο της συμφωνίας, κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι αναφέρεται στην τοποθέτηση τεχνοκρατών, «ανθεκτικών» σε αλλαγές κυβερνήσεων, με αξιοκρατικές διαδικασίες, σε νευραλγικά πόστα. «Δεν είναι ασύμβατο με τη λογική μας», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Κατά τα λοιπά, ο νέος αναπληρωτής υπουργός έθεσε ως βασική αρχή των στόχων του μια Διοίκηση που θα εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο. «Τεράστιο το ανθρώπινο κεφάλαιο της Διοίκησης. Ο ιδιωτικός τομέας έχει να ζηλέψει την επάρκεια των στελεχών του Δημοσίου. Χάνεται όμως το δυναμικό σε μια ανορθολογική κατανομή», συμπλήρωσε ο κ. Βερναρδάκης, ο οποίος αποτέλεσε προσωπική πρόταση του κ. Κατρούγκαλου, όπως αποκάλυψε ο προκάτοχός του.

«Κοινές οι απόψεις μας για την ελληνική Διοίκηση», είπε ο σημερινός υπουργός Εργασίας. Ο νέος υφυπουργός Εσωτερικών, Π. Πολάκης, μέλος και της Ειδικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, χαρακτήρισε «αναστεναγμό της κοινωνίας» το αίτημα για τιμωρία «αυτών που τα έφαγαν». Εστίασε στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπόριου καυσίμων και του μαύρου χρήματος στις προμήθειες Υγείας.

Δεν έλειψαν οι αναφορές για τις πολιτικές εξελίξεις. Κάνοντας λόγο για μια «αναγκαστική πολιτική τακτική υποχώρηση που συνιστά η υπογραφή της συμφωνίας», ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι υπάρχουν τα περιθώρια άσκησης αριστερής πολιτικής. «Θα τηρήσουμε τη συμφωνία, αλλά θα την αντισταθμίσουμε κοινωνικά», τόνισε ο κ. Βούτσης, προσθέτοντας ότι ενώ η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει «διαλυθεί μαρτυρικά», «προτιμήσαμε να μείνουμε όρθιοι, να συμμετάσχουμε στον συσχετισμό δυνάμεων».

 

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καταθέτει αγωγή ο Κατρούγκαλος
Μετά από αναφορά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύκλοι της Προεδρίας ανέφεραν ότι ο Π. Παυλόπουλος ως υπουργός Εσωτερικών τελούσε σε αναστολή άσκησης του...
Καταθέτει αγωγή ο Κατρούγκαλος
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αλήθειες και ψέματα
Στη Βασιλίσσης Σοφίας φαίνεται να ανέμεναν μια σχετική επίθεση ή, όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το Σάββατο -μόλις έγινε γνωστό το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής»– ο υπουργός Διοικητικής...
Αλήθειες και ψέματα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ατζέντα για σύγχρονο Δημόσιο
Αποκλειστικά ηλεκτρονικά, με ψηφιακή υπογραφή, θα γίνεται η διακίνηση όλων των διοικητικών εγγράφων από την 1η Ιανουαρίου 2017. Ξεκίνησε στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ η λειτουργία του Μητρώου Επιτελικών Στελεχών...
Ατζέντα για σύγχρονο Δημόσιο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κλείδωσε» η κινητικότητα
Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές της «Εφ.Συν.», το νομοσχέδιο για τις μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις, με διαφάνεια, αξιοκρατία και αμιγώς εθελοντικά χαρακτηριστικά. Τα κριτήρια...
«Κλείδωσε» η κινητικότητα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επαναφέρουν τις περικοπές στους μισθούς του Δημοσίου
Στην αντιπρότασή τους προς την ελληνική κυβέρνηση, στις μεταρρυθμίσεις για το ενιαίο μισθολόγιο συμπεριλαμβάνεται και η αποσυμπίεση της κατανομής των μισθών στο Δημόσιο «και προς τις δύο κατευθύνσεις», σε...
Επαναφέρουν τις περικοπές στους μισθούς του Δημοσίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας