• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.6°C / 25.7°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.7°C / 24.1°C
  3 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.6°C / 24.4°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.7°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 20.5°C
  2 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.9°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.7°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.8°C
  1 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.5°C / 24.5°C
  3 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.1°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.5°C / 24.0°C
  2 BF
  65%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 24.3°C
  0 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 24.4°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 23.7°C
  2 BF
  82%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  0 BF
  95%
MotionTeam / ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ακόμα έρχεται η παρέμβαση για ανακούφιση από τους υπερφουσκωμένους λογαριασμούς

 • A-
 • A+
Eπιχείρησε να κρύψει ξανά την αδράνεια της κυβέρνησης χωρίς να δώσει διευκρινήσεις για το περιβόητο σχέδιο, που ακόμα βρίσκεται στα σκαριά, και επέμεινε πως οι διακοπές ρεύματος δεν είναι καινούργιο φαινόμενο

Στο «περίμενε» εξακολουθούν να βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που γονατίζουν από τις υπέρογκες αυξήσεις στα είδη διατροφής και από την ενεργειακή κρίση, ενώ οι πάροχοι εξακολουθούν να απολαμβάνουν τα υπερκέρδη, εξαιτίας και της αδράνειας της κυβέρνησης.

Απουσία ουσιαστικής ανακούφισης εκατομμύρια καταναλωτές αναμένουν το περιβόητο «εθνικό σχέδιο» για τις τιμές ρεύματος, παρά το γεγονός ότι δέχονται εδώ και μήνες  τα χτυπήματα των παραφουσκωμένων λογαριασμών με τη χώρα πια να έχει την ακριβότερη τιμή χονδρικής στην Ευρώπη, καθώς το χρηματιστήριο ενέργειας τιμολογεί το ηλεκτρικό ρεύμα με βάση το ακριβό φυσικό αέριο.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε σήμερα πως «όλο το προηγούμενο διάστημα» υπήρξε «μια στήριξη της κυβέρνησης, η οποία κυρίως απέδωσε σε όσους είχαν κατανάλωση μέχρι 300 kWh στην κύρια κατοικία τους και είδαν πολύ μικρές αυξήσεις. Παράλληλα υπήρξε και μια στήριξη για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο όσοι είχαν μεγαλύτερη κατανάλωση είδαν αυξήσεις πολύ μεγαλύτερες».

Ο Γιάννης Οικόνομου μίλησε ξανά (Mega) για το σχέδιο, που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «πολύ αποφασιστική παρέμβαση, μια πολύ ουσιαστική βοήθεια και στήριξη και σε εκείνους που είχαν υψηλότερες καταναλώσεις, οριζόντια, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων, που θα έχει ως αποτέλεσμα δραστικά μειωμένους λογαριασμούς».

Ωστόσο, κληθείς να απαντήσει πώς ακριβώς θα επιτευχθεί η μείωση, αρκέστηκε να πει πως γίνονται συνεχείς συσκέψεις έτσι ώστε να προσδιοριστεί ακριβώς το ύψος το χρηματικό και το οικονομικό της παρέμβασης. «Δεν θα είναι λίγα χρήματα αλλά θα είναι χρήματα τα οποία αγγίζουν τα όρια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων» σημείωσε.

Λόγω Ε.Ε. και... πολυπλοκότητας η καθυστέρηση

Σε ό,τι αφορά την χαρακτηριστική καθυστέρηση στην ανάληψη σοβαρών μέτρων είπε πως «ο λόγος που η παρέμβαση αυτή έρχεται τώρα είναι ότι μια τέτοιου είδους παρέμβαση που θα περιελάμβανε όλους, απαιτούσε πόρους αλλά και μηχανισμό και έπρεπε να τηρηθούν σωστά ορισμένα πράγματα».

Ισχυρίστηκε δε πως ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται η τιμή στην αγορά ρεύματος είναι αρκετά... πολύπλοκος, δύσκολο να κατανοηθεί και να εξηγηθεί μέσα σε λίγα λεπτά από ανθρώπους που δεν είναι ειδικοί... «Αυτό που απασχολεί τον κόσμο είναι ότι θα δει μικρότερους λογαριασμούς και για έναν μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Η παρέμβαση που θα κάνουμε προφανώς θα έχει αντανάκλαση και στη ρήτρα αναπροσαρμογής αυτό όμως που πρέπει να κρατήσει ο κόσμος είναι ότι η παρέμβαση που θα κάνουμε θα έχει ως αποτέλεσμα όλοι να πληρώνουν το ρεύμα πολύ φθηνότερα».

Και επιχείρησε για ακόμα μία φορά να κρύψει την απροθυμία της κυβέρνησης κάτω από το ευρωπαϊκό χαλί λέγοντας ότι συνεχίζονται οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά διαπιστώνουμε όλοι ότι η ταχύτητα με την οποία ανταποκρίνεται η Ε.Ε. δεν είναι αυτή που απαιτούν οι συνθήκες και που θέλει κι ο κόσμος. «Εμείς προετοιμάζουμε και στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πολύ συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το σχέδιό μας, το οποίο και θα τεθεί σε εφαρμογή γρήγορα, νομίζω από τον Ιούνιο. Αυτά που περιμένουμε και συνεχίζουμε να επιδιώκουμε από την Ε.Ε. είναι μια παράλληλη διαδικασία».

Δεν θορυβούνται από τις χιλιάδες διακοπές ρεύματος

Για το φλέγον ζήτημα των χιλιάδων διακοπών ρεύματος ο κ. Οικονόμου υποστήριξε πως η πρόθεση της κυβέρνησης αλλά και πρόθεση και το πνεύμα πολλών παρόχων, πάντως σίγουρα της ΔΕΗ, είναι να εξαντλούνται όλες οι δυνατότητες για να μην μένει κανένας χωρίς ρεύμα, επαναλαμβάνοντας για ακόμα μία φορά πως «η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να μην κόβεται το ρεύμα».

Όμως, απ' ότι φαίνεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θορυβείται από τις αυξήσεις των διακοπών ηλεκτροδότησης αφού επέμεινε στο «επιχείρημά» του ότι το ζήτημα «δεν είναι κάτι καινούργιο, που μας έρχεται τώρα με τις ανατιμήσεις. Το 2017 είχαμε περίπου 200 χιλιάδες διακοπές, το 2018 είχαμε 220 χιλιάδες διακοπές. Έχω την αίσθηση ότι ο αριθμός για τον οποίο μιλάμε τώρα απέχει αρκετές δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες από τις διακοπές που είχαμε το '17 ή το '18 χωρίς να έχουμε τότε ενεργειακή κρίση».

Μάλιστα, σε ερωτήσεις για το τι θα γίνει με εκείνους τους καταναλωτές στους οποίους κόβεται το ρεύμα εξαιτίας της ρήτρας, ο κ. Οικονόμου ισχυρίστηκε ότι δεν κόβεται το ρεύμα σε όσους πληρώνουν μέρος του λογαριασμού ή καταφεύγουν σε μια δοσοποίηση του χρέους τους καθώς σχετικά προγράμματα έχουν όλοι οι πάροχοι. Συμβούλευσε τέλος να είναι πολύ προσεκτικός ο κόσμος και να μην ακούει μηνύματα που όπως και στο παρελθόν μιλούσαν για σεισάχθεια για το ότι θα μηδενιστούν τα χρέη. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επισιτιστική (αν)ασφάλεια: τα ράφια και οι τσέπες αδειάζουν, ενώ η κυβέρνηση... συσκέπτεται
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου και έχει –όπως ανακοινώθηκε– αντικείμενο τον επισιτιστικό εφοδιασμό και την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα
Επισιτιστική (αν)ασφάλεια: τα ράφια και οι τσέπες αδειάζουν, ενώ η κυβέρνηση... συσκέπτεται
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεταμεσονύχτια τα υπερκέρδη του ρεύματος
Εγινε και αυτό... Η ακριβότερη χονδρική τιμή ρεύματος σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δεν καταγράφεται τις συνηθισμένες ώρες υψηλής ζήτησης αλλά μεταξύ 2 και 5 τα ξημερώματα!!!
Μεταμεσονύχτια τα υπερκέρδη του ρεύματος
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κ. Τζαβάρας: Ντροπή για τη Δημοκρατία η στάση των συστημικών ΜΜΕ
«Η λειτουργία του πολιτεύματος έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα και ο πρωθυπουργός οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» αναφέρει ο Κώστας Τζαβάρας που κλήθηκε από την εφημερίδα «Πελοπόννησος» να σχολιάσει τις...
Κ. Τζαβάρας: Ντροπή για τη Δημοκρατία η στάση των συστημικών ΜΜΕ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Γ. Γεραπετρίτης: Για όλα φταίνε οι... παθογένειες
Μόνο ότι η κυβέρνηση είναι αθώα του αίματος των παρακολουθήσεων δεν λέει ο υπουργός Επικρατείας, που προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για το σκάνδαλο και καλεί το πολιτικό προσωπικό «να στηρίξει...
Γ. Γεραπετρίτης: Για όλα φταίνε οι... παθογένειες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο βασιλιάς είναι πιο γυμνός από ποτέ
Στη μακράν πιο δεινή για τον ίδιο θέση, από την αρχή της τριετούς θητείας του, έχει περιέλθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάθε μέρα που περνάει, το...
Ο βασιλιάς είναι πιο γυμνός από ποτέ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν ανασκευάζει, μιλάει για «παρερμηνεία» ο Χαρ. Αθανασίου
Διευκρινιστική δήλωση απ' τον βουλευτή της Ν.Δ και β' αντιπρόεδρο της Βουλής μετά τους άθλιους υπαινιγμούς για μουσουλμάνους βουλευτές • Θύελλα αντιδράσεων απ' τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Δεν ανασκευάζει, μιλάει για «παρερμηνεία» ο Χαρ. Αθανασίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας