• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 29.7°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.6°C / 31.1°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 28.2°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 26.9°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 29.0°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.5°C
  1 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 29.3°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.1°C / 28.9°C
  2 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 28.3°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.8°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.3°C
  1 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 29.9°C
  0 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.3°C / 29.4°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 29.7°C
  2 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  56%

«Χρυσώνει» το χάπι της ακρίβειας με θολές εξαγγελίες η κυβέρνηση

 • A-
 • A+

Σε άλλη μια προσπάθεια να καταπραΰνει την αγανάκτηση των πολιτών εξαιτίας της καλπάζουσας ακρίβειας, που έχει εξοντώσει νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα, επιδόθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Μιλώντας σε συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Οικονόμου αναμάσησε το αφήγημα τις κυβέρνησης ότι θα παρθούν «ουσιαστικές» πρωτοβουλίες από το κυβερνητικό επιτελείο για την ενίσχυση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια εντός του Μαΐου. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδειξε ιδιαίτερη γενναιοδωρία στη χρήση του λεξιλογίου του για να περιγράψει το χαρακτήρα των παρεμβάσεων -σε αντίθεση με τα διόλου γενναιόδωρα μέτρα που (δεν) έχει λάβει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας των μονοπωλίων του ρεύματος.

Συγκεκριμένα, είπε ότι για «μεγάλο χρονικό ορίζοντα» οι πολίτες δεν θα «ξαναδούν λογαριασμούς ρεύματος 4 και 5 φορές πάνω».

«Είμαστε έτοιμοι για μία πολύ ουσιαστική παρέμβαση η οποία θα κάνει τρία πράγματα. Επί της ουσίας θα δουν και οι επιχειρήσεις αυτή την ουσιαστική ενίσχυση και μάλιστα κάποιες επιχειρήσεις και πιο αναδρομικά σε ό,τι αφορά την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Δεύτερον προφανώς και θα ισχύσουν τα μέτρα αυτά και τον Μάιο και τρίτον και πιο σημαντικό θα ανακοινώσει σύντομα ο πρωθυπουργός μια πολύ ουσιαστική παρέμβαση, ένα εθνικό σχέδιο ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στην Ευρώπη, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση στην τιμή του ρεύματος που θα πληρώνει ο πολίτης», υποστήριξε ο Γιάννης Οικονόμου, χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες, με τη συνήθη τακτική της κυβέρνησης να εξαγγέλλει μέτρα που τελικά αποδεικνύονται το λιγότερο ανεπαρκή.

Και πρόσθεσε ότι «οι διεθνείς συνθήκες είναι δύσκολες και οι τιμές είναι μεγάλες, όμως αυτό που θα δει ο πολίτης και εκείνος που καταναλώνει πάνω από 300 kWh είναι μια πάρα πολύ ουσιαστική μείωση στην τιμή του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με αυτήν που πλήρωνε πριν την κρίση».

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «η ενίσχυση θα είναι οριζόντια. Θα είναι για όλους».

Λίγο αργά φαίνεται να «ξύπνησε» η κυβέρνηση αν κρίνει κανείς από τη ρητορική των ανώτατων κυβερνητικών στελεχών, τη στιγμή που τα πληττόμενα στρώματα της κοινωνίας ζουν τον… «εφιάλτη» της ακρίβειας στην ενέργεια, το ρεύμα, τα καύσιμα και τα βασικά αγαθά εδώ και μήνες. Μάλιστα, ο κ. Οικονόμου δεν παρέλειψε να δικαιολογήσει την ολιγωρία της κυβέρνησης, παρά τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις πολιτών και φορέων: «Η πραγματικότητα είναι ότι κανείς πρέπει να μελετά τις δυνατότητες και τον δημοσιονομικό χώρο που έχει, πρέπει να είναι πάρα πολύ συγκεκριμένος και να σταθμίζει από πού θα βρίσκει τα χρήματα γιατί εδώ η ισορροπία είναι ευαίσθητη».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είναι «ευαίσθητη η ισορροπία» στην εύρεση δημόσιων πόρων για τις ανάγκες των πολιτών, ωστόσο η κυβέρνηση φαίνεται άκρως ευέλικτη όταν η εύρεση χρημάτων αφορά σε πολεμικούς εξοπλισμούς, ΜΜΕ της λίστας Πέτσα και στους «εκλεκτούς» και «αρίστους» που έχει επιλέξει.

Αναφορικά με την αισχροκέρδεια, ο κ. Οικονόμου επιβεβαίωσε με τα λεγόμενά του την πάγια στάση της κυβέρνησης, ότι δηλαδή δεν «ακουμπάει» τους παραγωγούς ρεύματος που έχουν χρυσώσει από τη λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής, ενώ ο λαός πληρώνει την κατακόρυφη αύξηση στο κόστος των εξωφρενικών ανατιμήσεων. Αντίθετα, περιορίστηκε σε μία φιλολογία περί «επιστροφής» των υπερκερδών μέσω των μέτρων στήριξης.

«Ακούμε, βλέπουμε, παρατηρούμε, καταλαβαίνουμε τον κόσμο και δρούμε μετρημένα πάντοτε με μέτρα που μπορεί να είναι εφαρμόσιμα και αποφασιστικά, χωρίς να λέμε ότι θα βγάλουμε λαγούς απ' τα καπέλα και χωρίς να παραπλανούμε τον κόσμο και να λαϊκίζουμε», δεν παρέλειψε να τονίσει για άλλη μία φορά ο Γιάννης Οικονόμου.

Σε ερώτηση σχετικά με τις διακοπές ρεύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως ακριβώς επειδή η κυβέρνηση καταλαβαίνει τη μεγάλη δυσκολία ετοιμάζεται να ανακοινώσει στο αμέσως επόμενο διάστημα μία αποφασιστική παρέμβαση, και επεσήμανε: «κάναμε και εξακολουθούμε να κάνουμε ό,τι περνά απ' το χέρι μας για να μην μένει χωρίς ρεύμα ο κόσμος. Πώς έγινε αυτό; Και μέσα απ' τις ενισχύσεις που δίναμε και μέσα απ' τα προγράμματα που και οι ίδιες οι εταιρείες έχουν. Θέλω όμως να πω κάτι για να είμαι απολύτως ειλικρινής και συγκεκριμένος. Διακοπές ρεύματος δυστυχώς, για λόγους που δεν μπορεί να προσδιορίσει κανείς σε κάθε περίπτωση, πάντοτε υπήρχαν. Το '17, το '18, το '19, είχαμε 200-220 χιλιάδες, 158 χιλιάδες χωρίς να έχουμε την κρίση αυτή που έχουμε τώρα. Να πούμε ότι κανένας λογαριασμός δεν κόβεται αν τον αφήσεις απλήρωτο μία φορά και είμαι σίγουρος ότι και οι πάροχοι θα είναι απολύτως δεκτικοί γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι είναι μία δύσκολη συγκυρία κι ότι είμαστε σε ένα μεσοδιάστημα που έρχεται μια ουσιαστική ρύθμιση».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπόσχεται μέτρα για την ενέργεια από Ιούνιο, αν δεν αποφασίσει η Ε.Ε. τον Μάιο
Δεν έχει τέλος ο κυβερνητικός εμπαιγμός όσον αφορά την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις της στα νοικοκυριά.
Υπόσχεται μέτρα για την ενέργεια από Ιούνιο, αν δεν αποφασίσει η Ε.Ε. τον Μάιο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναδρομική έκπτωση στις χρεώσεις, ασάφειες για την αναστολή της ρήτρας
Οι παρεμβάσεις ήρθαν καθώς η κυβέρνηση βρισκόταν υπό ασφυκτική πίεση, εξαιτίας των εξωπραγματικών επιβαρύνσεων και των έντονων αντιδράσεων.
Αναδρομική έκπτωση στις χρεώσεις, ασάφειες για την αναστολή της ρήτρας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Φωτιά» στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, «πονοκέφαλος» στην κυβέρνηση
Θορυβημένη από τις εξελίξεις και την οργή που επικρατεί στους καταναλωτές η κυβέρνηση, υπό πίεση, είναι έτοιμη να προχωρήσει σε παρεμβάσεις.
«Φωτιά» στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, «πονοκέφαλος» στην κυβέρνηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κυβερνητικό «μπλακ άουτ» με τη ΔΕΗ
Σφοδρή επίθεση Τσίπρα από την Ηλεία, ο οποίος τόνισε: «Ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται ως ο βασιλιάς του καρτέλ της ενέργειας και προστάτης των γαλάζιων golden boys της ΔΕΗ».
Κυβερνητικό «μπλακ άουτ» με τη ΔΕΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η «μονταζιέρα» τα «τρολ» και οι «τζαμπατζήδες»
Με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στην εφημερίδα «Αυγή» επέλεξε να απαντήσει ο Βασίλης Οικονόμου λίγες ώρες μετά τη δικαιολογημένη έκρηξη οργής που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για «ταζμπατζήδες».
Η «μονταζιέρα» τα «τρολ» και οι «τζαμπατζήδες»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας