• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 29.5°C
  1 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.9°C / 27.1°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 25.4°C
  1 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.9°C / 23.3°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.7°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 24.0°C
  0 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 20.4°C
  0 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 29.9°C
  1 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.5°C
  1 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  3 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.1°C
  0 BF
  46%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 23.9°C / 28.3°C
  1 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 28.8°C
  0 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 25.3°C
  3 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 23.9°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  76%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απάντησε με... 50 ευρώ μεικτά στο κύμα πληθωρισμού, ακρίβειας

 • A-
 • A+
Η κοινωνική πίεση οδήγησε τον Κυρ. Μητσοτάκη να ανακοινώσει αύξηση του κατώτατου μισθού 7,7% και μάλιστα με τηλεοπτικό μήνυμα σε μια προσπάθεια να αμβλύνει την ασφυκτική πίεση που δέχεται η κυβέρνηση για την αδυναμία διαχείρισης των ανατιμήσεων ● «Ο ΣΥΡΙΖΑ με αρνητικό πληθωρισμό είχε αυξήσει τον μισθό 11% το 2019 και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης με πληθωρισμό πάνω από 9% τον αυξάνει κατά 7,7%, ενώ τον έχει κρατήσει καθηλωμένο τρία χρόνια και με αντεργατικές ρυθμίσεις έχει μειώσει δραματικά το εισόδημα των εργαζομένων», το σχόλιο της Κουμουνδούρου.

Με μια ήδη καθυστερημένη και ανεπαρκή για τα οικονομικά δεδομένα αύξηση του κατώτατου μισθού επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δημιουργήσει στους πολίτες μια αίσθηση παροχών, προσπαθώντας εναγωνίως να αμβλύνει την ασφυκτική πίεση που δέχεται από την κοινή γνώμη λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να διαχειριστεί το τσουνάμι της ακρίβειας που πλήττει σφοδρά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ετσι, ενώ η κυβέρνηση παραμένει αδρανής σε επίπεδο εθνικών μέτρων απέναντι στις ανατιμήσεις εξακολουθώντας να πετάει την μπάλα των προσδοκιών στο ευρωπαϊκό γήπεδο, στο μέγαρο Μαξίμου αποφάσισαν να επισπεύσουν τις ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού που ούτως ή άλλως είχε ήδη προαναγγελθεί ότι θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου. Κι αφού ζύγισαν τις προηγούμενες ημέρες το αν θα προχωρήσουν στις ανακοινώσεις πριν ή μετά το Πάσχα, τελικά, υπό την κοινωνική πίεση που δέχονται και λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη δυσφορία των πολιτών που θα συναντήσουν οι «γαλάζιοι» βουλευτές στις εκλογικές τους περιφέρειες αυτές τις μέρες, κατέληξαν να γίνουν τώρα.

Οσο για τον τρόπο, αποφασίστηκε να γίνουν με τηλεοπτικό μήνυμα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, προκειμένου να επιχειρήσει να τονώσει το προσωπικό του προφίλ την ώρα που η φθορά της κυβέρνησης ολοένα και βαθαίνει, ενώ η πίεση αυτή που δέχεται τον υποχρέωσε να προχωρήσει σε μια λίγο μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού στο 7,7% αντί για το 6-7% που κυβερνητικοί παράγοντες άφηναν να διαρρεύσει το προηγούμενο διάστημα ως ενδεχόμενο ποσοστό. Αλλά βέβαια και πάλι η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 713 ευρώ από τα 663, υπολείπεται κατά πολύ από το βασικό αίτημα της ΓΣΕΕ για κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, ενώ η αύξηση που αποφασίστηκε έχει ήδη εξανεμιστεί από την ακρίβεια που ήρθε να πλήξει σφοδρά τους πολίτες, οι οποίοι έχουν ήδη δει τους μισθούς τους να τσακίζονται κατά τη δεκαετία των μνημονίων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Κυρ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι «οι αμοιβές, πράγματι, είναι ακόμα πολύ χαμηλές στον τόπο μας. Οι πληγές της δεκαετούς οικονομικής κρίσης δεν έχουν επουλωθεί. Και, βέβαια, τώρα η παγκόσμια έκρηξη του πληθωρισμού χτυπά πρώτα τους χαμηλόμισθους και τους ανέργους» και ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ -τα οποία είναι βέβαια μεικτά- λέγοντας πως «από την 1η Μαΐου, ο βασικός μισθός αυξάνεται κατά 50 ευρώ τον μήνα. Από τα 663 ανεβαίνει στα 713 ευρώ. Ποσό το οποίο, συνδυαστικά με την πρώτη δόση του Ιανουαρίου, ισοδυναμεί με μια συνολική αύξηση 9,7% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021». Οπου η πρώτη δόση του Ιανουαρίου ήταν το πενιχρό ποσοστό αύξησης κατά 2%.

Στο ίδιο πλαίσιο είπε ακόμα ότι «οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας θα κερδίσουν παραπάνω από έναν επιπλέον καθαρό μισθό ετησίως. Ενας 15ος μισθός προστίθεται στο εξής στο εισόδημά τους» και θέλοντας να δικαιολογήσει το ανεπαρκές ύψος της αύξησης είπε ότι «η κυβέρνηση καλείται να ισορροπεί ανάμεσα στις παροδικές ανάγκες του παρόντος και στις εθνικές υποχρεώσεις του μέλλοντος» και ότι «κάθε αύξηση δεν πρέπει να επιβαρύνει ούτε την ανταγωνιστικότητα, ούτε το κόστος, ιδίως των μικρών επιχειρήσεων, που το μετατρέπουν σε αντικίνητρο για νέες προσλήψεις». Επιπλέον ανέφερε ότι η μεταβολή στον βασικό μισθό «αυξάνει και το επίδομα ανεργίας κατά 31 ευρώ κάθε μήνα» και αρκέστηκε σε ένα «κάλεσμα προς τους εργοδότες να κινηθούν ανάλογα και προς τις άλλες κατηγορίες μισθωτών».

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις στην αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «ο κ. Μητσοτάκης, με καθυστέρηση τριών ετών και τρομοκρατημένος από την οργή του κόσμου για τους λογαριασμούς και την πρωτοφανή ακρίβεια και υπό την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ανακοίνωσε σήμερα άρον άρον μια ανεπαρκή σε σχέση με τα δεδομένα αύξηση του κατώτατου μισθού», προσθέτοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ με αρνητικό πληθωρισμό είχε αυξήσει τον μισθό 11% το 2019 και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης με πληθωρισμό πάνω από 9% τον αυξάνει κατά 7,7%, ενώ τον έχει κρατήσει καθηλωμένο τρία χρόνια και με αντεργατικές ρυθμίσεις έχει μειώσει δραματικά το εισόδημα των εργαζομένων», σημειώνοντας πως «η αύξηση αυτή έχει ήδη εξανεμιστεί από τις πρωτοφανείς συνθήκες της ακρίβειας και εν τέλει καλύπτει ελάχιστο μέρος της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζόμενων» και πως «ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός επί των ημερών του οποίου ο μισθός δεν φτάνει ούτε για τους λογαριασμούς του ρεύματος».

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ανέφερε πως «υπό τον μανδύα του δημοσιονομικά υπεύθυνου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού έχοντας στο μεταξύ αφήσει την ακρίβεια να κατατρώει το εισόδημα των πολιτών», προσθέτοντας ότι «ο εισαγωγικός μισθός πρέπει να επανέλθει στα 751 ευρώ και μετά να ισχύσουν οι ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις». Το ΚΚΕ σημείωσε ότι «τελικά η πολυδιαφημιζόμενη -από την κυβέρνηση- αύξηση του κατώτατου μισθού έχει εξανεμιστεί πριν καν δοθεί εξαιτίας της εκτίναξης της ακρίβειας διαμορφώνοντας τον ονομαστικό κατώτατο μισθό σε επίπεδο πιο χαμηλό από αυτό που ήταν 13 χρόνια πριν! Κι όλα αυτά τη στιγμή που έχει μεσολαβήσει ένας “οδοστρωτήρας” αντιλαϊκών μέτρων που τσάκισαν μισθούς και εισόδημα». Το ΜέΡΑ25 έκανε λόγο για «μια αύξηση που [ο κ. Μητσοτάκης] έχει εξαγγείλει ήδη πολλές φορές και η οποία τώρα που έρχεται, έχει ήδη εξαϋλωθεί λόγω του τεράστιου κύματος των ανατιμήσεων, του πληθωρισμού και εν γένει της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης την οποία έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα οι εργαζόμενοι και ιδίως οι πιο νέοι».

ΓΣΕΕ: «Πολύ λίγο, πολύ αργά»

Με τη φράση «Πολύ λίγο, πολύ αργά» σχολίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την αύξηση στον κατώτατο μισθό κατά 50 ευρώ. Η εξαγγελία είναι «μακριά από τις προεκλογικές δεσμεύσεις, τις προσδοκίες και τις ανάγκες του πλέον φτωχού, επισφαλούς και ανασφαλούς τμήματος των μισθωτών της χώρας. Παρακαταθήκες μας, τα αποτελέσματα των πιέσεων. Ομως οι αγώνες των συνδικάτων συνεχίζονται» δήλωσε ο κ. Παναγόπουλος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συντηρεί τις προσδοκίες για νέο πακέτο μέτρων η κυβέρνηση
Για παρεμβάσεις άνω του 1 δισ. κατά της ενεργειακής ακρίβειας κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών. Μετά τις 15 Μαΐου οι τελικές αποφάσεις. Δεν αποκλείεται και δεύτερος συμπληρωματικός προϋπολογισμός.
Συντηρεί τις προσδοκίες για νέο πακέτο μέτρων η κυβέρνηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η αναδίπλωση και το... «αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο»
Τι μεσολάβησε και ο πρωθυπουργός κατάλαβε ότι η Ευρώπη είναι ένα «αργοκίνητο υπερωκεάνιο»; Η φθορά της κυβέρνησης που όλο και βαθαίνει και αυτό οδήγησε τον πρωθυπουργό στη χθεσινή αναδίπλωση
Η αναδίπλωση και το... «αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζήσε Μάη μου να φας... σχέδιο για την ακρίβεια
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αοριστολογεί γύρω από το περιβόητο «εθνικό σχέδιο» για τις τιμές ρεύματος, το οποίο επιμένει να εξαρτά από τις όποιες αποφάσεις σε επίπεδο Ευρώπης, επιχειρώντας έτσι να κρύψει τη...
Ζήσε Μάη μου να φας... σχέδιο για την ακρίβεια
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κυβέρνηση: «Θα σας λυπηθούνε οι πάροχοι»
Λύση από το νεοφιλελεύθερο… πανέρι έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγλου για όσους καταναλωτές πλήττονται από την ενεργειακή κρίση: όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος να τηλεφωνούν...
Κυβέρνηση: «Θα σας λυπηθούνε οι πάροχοι»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσυνέδριο υπό τη φθορά της ακρίβειας στη Θεσσαλονίκη
Με το θέμα των εκλογών να έχει προς το παρόν κλείσει, η προχθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για το προσυνέδριο της Ν.Δ. δεν περιείχε αυτή τη φορά κάποια συνάντησή του με τους τοπικούς...
Προσυνέδριο υπό τη φθορά της ακρίβειας στη Θεσσαλονίκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θύμα της ακρίβειας και η... αυτοδυναμία
Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση για το ζήτημα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης- Ο Κ. Μητσοτάκης άνοιξε παράθυρο για κυβέρνηση συνεργασίας
Θύμα της ακρίβειας και η... αυτοδυναμία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας