• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.7°C / 36.3°C
  5 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.3°C / 33.6°C
  4 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.0°C / 38.7°C
  1 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 34.6°C
  4 BF
  27%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 33.0°C / 35.4°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 31.8°C
  1 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.7°C / 35.7°C
  1 BF
  21%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.4°C / 32.1°C
  5 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 30.1°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 30.7°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  0 BF
  43%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.9°C / 34.9°C
  4 BF
  31%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 31.5°C / 34.4°C
  3 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 35.0°C
  4 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.3°C / 30.5°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 29.5°C / 36.1°C
  3 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.1°C / 33.1°C
  2 BF
  24%
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Κ. Χατζηδάκης: «Η ανεργία έπεσε στο 11,9% τον Φεβρουάριο 2022»

 • A-
 • A+

Η ακρίβεια σε βασικά αγαθά, η ενεργειακή και οικονομική κρίση, καθώς και οι σταθερά χαμηλοί μισθοί είναι μερικές από τις βασικές αιτίες φτωχοποίησης μεγάλης μερίδας των νοικοκυριών και η κυβέρνηση δυστυχώς «σφυρίζει κλέφτικα» εδώ και μήνες, παρά τα αιτήματα της αντιπολίτευσης και των μαζικών φορέων.

Παρόλα αυτά, ο υπουργός Εργασίας είχε τη διάθεση να «παίξει» με... τα «πρωταπριλιάτικα αστεία» και άφησε αιχμές κατά της αντιπολίτευσης σχετικά με το ποσοστό ανεργίας που καταγράφηκε για το μήνα Φεβρουάριο. Όμως, αυτό που δεν είπε ο υπουργός είναι ότι μεγάλο μέρος της μείωσης αυτής οφείλεται σε μεθόδους τεχνητής ανακύκλωσης και ψαλιδίσματος της ανεργίας με προγράμματα μερικής απασχόλησης ή συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

«Η ανεργία έπεσε στο 11,9% τον Φεβρουάριο 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο!» αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

«Όλοι αυτοί βέβαια που αυτοαποκαλούνται προοδευτικοί χάνουν τη μιλιά τους, όταν ανακοινώνεται κάποιο καλό νέο για την περαιτέρω πτώση της ανεργίας στην πατρίδα μας. Προτιμούν άραγε η ανεργία να παραμένει υψηλή; Ή μήπως στενοχωριούνται, επειδή καταρρέει ο μύθος τους ότι εμείς τάχα είμαστε οι αντεργατικοί;» διερωτάται ο κ. Χατζηδάκης και τονίζει ότι τα στοιχεία της Eurostat υπογραμμίζουν «τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας και μάλιστα μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλων δυσκολιών».

Και προσθέτει: «Δεν είναι μόνο ότι η ανεργία έχει μειωθεί 5,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (από 17,2% στο 11,9%). Είναι και ότι, από τον Φεβρουάριο 2021, έχει υποχωρήσει κατά 4,3 ποσοστιαίες μονάδες. Σημαντικό είναι ακόμα ότι η νεανική ανεργία έχει υποχωρήσει 9,1% σε σχέση με τον περσινό Φεβρουάριο. Κι όλα αυτά εν μέσω κορονοϊού και, ενώ οι περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούσαν για τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα!».

«Ωστόσο», όπως σημειώνει ο υπουργός Εργασίας, «η πτώση των 5,3 ποσοστιαίων μονάδων με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της φορολογικής, δημοσιονομικής, αδειοδοτικής, εργασιακής και ασφαλιστικής μας πολιτικής. Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συμβάλαμε με τον νόμο για την Προστασία της Εργασίας, που τόσο κατηγορήθηκε, αλλά είναι βέβαιο ότι συνδυάζει δημιουργικά τον στόχο της προστασίας των εργαζομένων με τον στόχο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της προσέλκυσης επενδύσεων. Συμβάλαμε ακόμα με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και με τον τριπλασιασμό των ρυθμών στα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Τώρα, υλοποιούμε μια σειρά από πολιτικές που θα έχουν ουσιαστική συμβολή στις εργασιακές προοπτικές των ανέργων. Μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, επιδιώκεται να δημιουργηθούν το 2022 συνολικά 86.000 νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, συνεχίζεται το πρόγραμμα των 150.000 θέσεων, με το οποίο επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη για χρονικό διάστημα έξι μηνών. Υλοποιείται ακόμα το πρόγραμμα "Πρώτο Ένσημο" για νέους ηλικίας 18-29 ετών που δεν διαθέτουν προϋπηρεσία, το οποίο, όπως ανακοίνωσα χθες, θα το κάνουμε πολύ πιο ελκυστικό. Ενώ μόλις χθες ανακοινώσαμε μαζί με τον διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπύρο Πρωτοψάλτη, ένα νέο πρόγραμμα για 10.000 νέους, μέχρι 29 ετών, στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία για επτά μήνες, με αμοιβή το ποσό του κατώτατου μισθού.

Και η προσπάθεια δεν περιορίζεται σε αυτά: Προωθείται ένα πρόγραμμα για κατάρτιση 150.000 ατόμων σε ψηφιακές και "πράσινες" δεξιότητες, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το οποίο θα τρέξει τους αμέσως επόμενους μήνες και, παράλληλα, με το νομοσχέδιο "Δουλειές ξανά", θέτουμε ως στόχο οι άνεργοι συμπολίτες μας να αποκτήσουν νέα όπλα στην προσπάθειά τους να βρουν δουλειά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το επίδομα εργασίας, που θεσμοθετούμε για πρώτη φορά, έτσι ώστε ο άνεργος να λαμβάνει το 50% του επιδόματος ανεργίας στο διάστημα που μεσολαβεί από την πρόσληψή του μέχρι την εξάντληση του χρόνου στον οποίο θα ελάμβανε το επίδομα ανεργίας».

«Προφανώς, δεν σημειώνω όσα ανέφερα, μέχρι στιγμής, για να πανηγυρίσω, διότι το ποσοστό της ανεργίας παραμένει υψηλό και γι’ αυτό θα παραμείνουμε σε επιφυλακή. Η εισβολή άλλωστε της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβαρύνει το οικονομικό κλίμα σε όλη την Ευρώπη. Το βέβαιο είναι πάντως ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι στον σωστό δρόμο. Το αποδεικνύουν όλα τα στοιχεία. Μόνο που, όταν αυτά δεν είναι βολικά γι' αυτούς που κάνουν χολερική αντιπολίτευση, εκείνοι παριστάνουν ότι τα αγνοούν!» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Αντί για νέες καλές θέσεις εργασίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέους υποδιοικητές»
Δριμεία κριτική από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην κυβέρνηση με αιχμή νομοσχέδιο που προβλέπει διακοπή επιδόματος ανεργίας και διαγραφή από τα μητρώα του ΟΑΕΔ σε όσους αρνηθούν τρεις φορές προτεινόμενη θέση.
«Αντί για νέες καλές θέσεις εργασίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέους υποδιοικητές»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο 7μηνο πρόγραμμα ΟΑΕΔ για την απασχόληση 10.000 νέων ανέργων 18-29 ετών
Το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τους νέους ανέργους ηλικίας 18 έως 29 ετών εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, στη διάρκεια συνάντησης με ωφελούμενους του Οργανισμού.
Νέο 7μηνο πρόγραμμα ΟΑΕΔ για την απασχόληση 10.000 νέων ανέργων 18-29 ετών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κατάργηση 8ώρου με υπογραφή Μητσοτάκη
Κάλυψε απολύτως τους σχεδιασμούς του Κωστή Χατζηδάκη στα εργασιακά ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας «φάντασμα από το παρελθόν» συλλογικές συμβάσεις και λοιπά δικαιώματα.
Κατάργηση 8ώρου με υπογραφή Μητσοτάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Να τρέξουμε την απονομή εκκρεμών συντάξεων»
Την προτεραιότητα της κυβέρνησης να επιταχυνθεί η διαδικασία απονομής των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας.
«Να τρέξουμε την απονομή εκκρεμών συντάξεων»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θεοδωρικάκος: Σήμερα υπογράφεται η ΚΥΑ για τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας
Ο υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέσα στον Ιούνιο τα εν λόγω προγράμματα θα αξιολογηθούν από τον ΟΑΕΔ και στο τέλος του ίδιου μήνα όσοι επιλεγούν θα βρεθούν στις θέσεις τους.
Θεοδωρικάκος: Σήμερα υπογράφεται η ΚΥΑ για τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας