Οριστικοποιήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη και θα έχει τη μορφή γεύματος κατόπιν προσκλήσεως του Τούρκου προέδρου.
Η συνάντησή αυτή είχε προαναγγελθεί από τουρκικά ΜΜΕ και από την τουρκική πλευρά και χθες επιβεβαιώθηκε επισήμως και από την ελληνική κυβέρνηση διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτως ή άλλως αναμενόταν να βρίσκεται στις 13 Μαρτίου στο Φανάρι για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας και εν τω μεταξύ κλείδωσε και το τετ α τετ με τον Τ. Ερντογάν, το οποίο χειρίζονται τα διπλωματικά γραφεία του πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου.
Ετσι ο κ. Μητσοτάκης πρώτα θα παραστεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας και θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στη συνέχεια θα έχει γεύμα με τον Τ. Ερντογάν στην προεδρική κατοικία.
Οσον αφορά την ατζέντα της συνάντησης, στο επίκεντρό της αναμένεται να βρεθούν τα ελληνοτουρκικά, ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα ενεργειακά καθώς και το προσφυγικό. Στην ελληνική πλευρά πάντως αναφορικά με την ατζέντα μιλούν για συζήτηση γύρω από περιφερειακά και διμερή ζητήματα και δεν εστιάζουν τόσο στα ελληνοτουρκικά, όσο στις εξελίξεις στην Ουκρανία και στα θέματα που αφορούν την ενέργεια. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να μην εστιάσει η συζήτηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εφόσον τεθούν από την άλλη πλευρά.
Και βέβαια δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι το τραπέζι της συνάντησης ανέλαβε να στρώσει ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, απλώνοντας όλη την ατζέντα των διεκδικήσεων της Τουρκίας και τα θέματα που η Ελλάδα δεν συζητάει.
Αναφορικά με το πλαίσιο της συνάντησης στην ελληνική κυβέρνηση μιλούν για νέο τοπίο στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και για την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι. Στο ίδιο πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τον κόσμο οι δύο χώρες, παρά τις διαφορές μας, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από ζητήματα. Προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν στη λογική τού να λύσουμε προβλήματα και όχι να προσθέσουμε και άλλα», προσθέτοντας πως «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει δραματικά τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στην Ευρώπη. Από την άλλη όμως έχει ταυτόχρονα διατρανώσει την απερίφραστη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού», ενώ μίλησε για προσέλευση στη συνάντηση «χωρίς διαφοροποιήσεις από τις σταθερές και καθαρά διατυπωμένες θέσεις της Ελλάδας, θέσεις οι οποίες εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο».
Πριν από την επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στην άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις Βερσαλίες αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή, και εν όψει αυτού μετείχε χθες σε τηλεδιάσκεψη προετοιμασίας των Ευρωπαίων ηγετών υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας