• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 14.5°C
  2 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 12.8°C
  4 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.8°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 11.3°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 9.8°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.1°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  3 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.5°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.2°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.8°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  4 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  92%
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σενάριο για εκλογές τον Μάιο εξετάζει το Μαξίμου

 • A-
 • A+
Με τη σκέψη στις κάλπες κινείται πλέον ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπως προδίδει και η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Χρυσοχοΐδη ● Κλειδί για τις εξελίξεις ο πόλεμος στην Ουκρανία και τη συνακόλουθη όξυνση της ενεργειακής κρίσης ● Κυκλώνουν το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου ως πιθανότερο χρόνο διεξαγωγής.

Ακόμα και την ώρα που τα πάντα σκιάζονται από τα δραματικά γεγονότα του πολέμου στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός βρίσκει χρόνο να επιδίδεται σε διαρκείς προεκλογικές κινήσεις σε πείσμα όλων των επανειλημμένων κατηγορηματικών διαβεβαιώσεών του ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Αυτό έκανε και κατά τη συνάντησή του την περασμένη Πέμπτη (3.3.2022) στο μέγαρο Μαξίμου με τον τέως υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον οποίο έχρισε επισήμως υποψήφιο βουλευτή της Ν.Δ. ανοίγοντας έτσι τη λίστα των κομματικών υποψηφιοτήτων. Πρόκειται βέβαια για τον τέως υπουργό του οποίου η απομάκρυνση από την κυβέρνηση αποτέλεσε την ομολογία αποτυχίας του πρωθυπουργού στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών του καλοκαιριού.

Μπορεί λοιπόν ο πόλεμος να εξακολουθεί να μαίνεται, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεώρησε κατάλληλο το τάιμινγκ προκειμένου να ανακοινώσει ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης θα είναι στην εκλογική περιφέρεια του Δυτικού Τομέα της Β’ Αθηνών. Μια ανακοίνωση που ταυτόχρονα επιβεβαιώνει εμφατικά και το γεγονός ότι τα πολλά στελέχη που προέρχονται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και τα οποία ο πρωθυπουργός αξιοποίησε στο υπουργικό σχήμα, είναι βέβαια πλήρως αφομοιωμένα ως «γαλάζια» στελέχη και ουδέποτε σηματοδότησαν οποιαδήποτε μετατόπιση της Ν.Δ. προς το Κέντρο, αλλά υπηρέτησαν τη σκληρή νεοφιλελεύθερη και δεξιά ατζέντα του κ. Μητσοτάκη (βλέπε το σκληρό δεξιό δόγμα του νόμου και της τάξης που προώθησε ο Μ. Χρυσοχοΐδης).

Αλλά η ανακοίνωση αυτή, η οποία προδίδει ότι ο κ. Μητσοτάκης κινείται ήδη για τα καλά με το μυαλό στις εκλογές, αποτελεί και ακόμη μία ψηφίδα στην αναζωπύρωση των σεναρίων που φέρνουν τις επικείμενες κάλπες ακόμα και στο άμεσο μέλλον. Τελευταίο τέτοιο σενάριο, που έχει πυροδοτηθεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του στο βάθεμα της προϋπάρχουσας ενεργειακής κρίσης, είναι η επίσπευση των εκλογών και η διεξαγωγή τους πριν από το καλοκαίρι. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση κυκλώνουν το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου ως εξεταζόμενο χρόνο πραγματοποίησης των πρώτων εκλογών που θα γίνουν με την απλή αναλογική (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον χρόνο διεξαγωγής δεύτερων εκλογών με τον εκλογικό νόμο της Ν.Δ.). Αλλά κατά το ίδιο σενάριο οι πρόωρες κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν ακόμα και νωρίτερα από το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου, συνδέοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο με τις εξελίξεις στην οικονομία.

Γενικότερα το βασικό σκεπτικό του σεναρίου για εκλογές πριν από το καλοκαίρι, που πράγματι ακούγεται έντονα τις τελευταίες μέρες, είναι ο πρωθυπουργός να θελήσει να προλάβει την ακόμα μεγαλύτερη φθορά της κυβέρνησης από το βάθεμα της ενεργειακής κρίσης και τις αυξανόμενες συνέπειές της στην οικονομία και στην τσέπη των πολιτών. Από την άλλη υπάρχουν στελέχη της Ν.Δ. που θεωρούν ότι η τελευταία διάψευση από τον Κυρ. Μητσοτάκη των πρόωρων εκλογών, η οποία αναφερόταν συγκεκριμένα στο ενδεχόμενο διεξαγωγής τους λόγω της παρούσας συγκυρίας (Alpha, 3.3.2022), καθιστά δύσκολη τη δικαιολόγηση της πραγματοποίησής τους πριν από το καλοκαίρι.

Το δεύτερο σενάριο, το οποίο εδώ και καιρό κυκλοφορεί στα κυβερνητικά γραφεία, είναι οι εκλογές να γίνουν το προσεχές φθινόπωρο, μετά την τουριστική σεζόν, προκειμένου αυτή να αξιοποιηθεί από τον πρωθυπουργό ως βασικό του αφήγημα. Βέβαια σε αυτό το σενάριο δεν είχαν ακόμα συνυπολογιστεί οι διαφαινόμενες συνέπειες του πολέμου στον τουρισμό, ενώ ανοιχτό ενδεχόμενο παραμένει πάντα να έχουν προηγηθεί νέες καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι.

Και το τρίτο σενάριο προφανώς παραμένει οι εκλογές να γίνουν κάποια στιγμή μέσα στο 2023 -ίσως την άνοιξη του επόμενου έτους-, οι οποίες ούτως ή άλλως θα πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο μέχρι τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Την ίδια ώρα το κυβερνητικό άγχος για τις επιδόσεις της Ν.Δ. στις εκλογές και για το κατά πόσο θα φτάσει τον διακηρυγμένο στόχο της για αυτοδυναμία ολοένα και μεγαλώνει. Εξ ου και χθες έκαναν την εμφάνισή τους σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης νέες διαρροές από το κυβερνητικό περιβάλλον που επαναφέρουν το θέμα της αλλαγής -εκ νέου- του εκλογικού νόμου.

Ωστόσο το θέμα αυτό το είχε κλείσει ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης διαψεύδοντάς το (12.2.2022), ενώ μια νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου θα αποτελούσε ομολογία ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να πιάσει αυτοδυναμία, αλλά και μια παραδοχή αποτυχίας για τον εκλογικό νόμο που η ίδια έφερε και ψήφισε αντικαθιστώντας την απλή αναλογική. Σε κάθε περίπτωση τα όργανα για τις επικείμενες εκλογές έχουν ήδη αρχίσει για τα καλά και το μήνυμα αυτό έχουν πάρει από τα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια και οι πολιτευτές της Ν.Δ., οι οποίοι ήδη έχουν ξεκινήσει τις προεκλογικές προετοιμασίες τους και σπεύδουν να προωθήσουν την υποψηφιότητά τους στις εκλογικές περιφέρειές τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανοιγοκλείνει τις εκλογικές συνεργασίες
Το άγχος του Κυριάκου Μητσοτάκη για μη επίτευξη αυτοδυναμίας στις ενδεχόμενες δεύτερες εκλογές προδίδει το γεγονός ότι έχει αρχίσει πάλι να ανοίγει το παράθυρο για κυβερνήσεις συνεργασίας.
Ανοιγοκλείνει τις εκλογικές συνεργασίες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι εκλογές δεν κλείνουν το εσωκομματικό μέτωπο
Το βλέμμα για τα καλά στις επικείμενες εκλογές –όποτε κι αν γίνουν– έχει ξαναστρέψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, πρώτον, οργανώνει προεκλογικές περιοδείες που θέλει να παρουσιάζει ως «μικρές ΔΕΘ», όπως η...
Οι εκλογές δεν κλείνουν το εσωκομματικό μέτωπο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκλογικά διλήμματα και παρακολουθήσεις
Κατά τη διήμερη προεκλογική περιοδεία του στην Αχαΐα, ο Κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να υποβαθμίσει το σκάνδαλο των υποκλοπών, χαρακτήρισε τη δική του κυβέρνηση «μια καλή κυβέρνηση που κάνει και λάθη», ενώ...
Εκλογικά διλήμματα και παρακολουθήσεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο πρωθυπουργός, ένα σκάνδαλο κι ένας «πόλεμος»
Tελικά αν κάτι είναι κοινός τόπος για όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, είναι ότι η Ελλάδα συγκλονίζεται από ένα σκάνδαλο κατασκοπίας στο οποίο εμπλέκεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσωπικά.
Ο πρωθυπουργός, ένα σκάνδαλο κι ένας «πόλεμος»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μητσοτάκης σε πολιτική... κατάψυξη
Σε όλο και δεινότερη θέση βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το σκάνδαλο των υποκλοπών, δεχόμενος απανωτά χτυπήματα τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.
Μητσοτάκης σε πολιτική... κατάψυξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας