Ένα ακόμη βήμα προς την πρόσδεση της χώρας μας στο άρμα της Δύσης και του ΝΑΤΟ που έχει επιδοθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναμένεται να ολοκληρωθεί στο επόμενο διάστημα, με την υπογραφή, όπως όλα δείχνουν, της συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Άμυνας και γερμανικής εταιρείας για τη μεταφορά της γραμμής παραγωγής των γνωστών τανκ Leopard στην Ελλάδα.
Μια συμφωνία που εδώ και καιρό επεξεργαζόταν η ελληνική κυβέρνηση και η οποία -σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύτηκαν σήμερα («Καθημερινή»)-, βαίνει προς την ολοκλήρωσή της. Πληροφορίες από τη Γερμανία, εξάλλου, που δημοσιεύτηκαν στις 19 Φεβρουαρίου στην εξειδικευμένη στρατιωτικού ενδιαφέροντος ιστοσελίδα doureios.com, ανέφεραν ότι για αυτό υπήρξαν επαφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΥΕΘΑ Νικολάου Παναγιωτόπουλου με Γερμανούς αξιωματούχους, στο πλαίσιο της 58ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου (MSC2022).
Η πρόταση για τη μεταφορά της γραμμής παραγωγής, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Εφ.Συν», κατατέθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που υπήρχαν μεταξύ των αξιωματούχων της ΓΔΑΕΕ (Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων), του υπουργείου και των εκπροσώπων της κατασκευάστριας εταιρείας Krauss Maffei Wegman (KMW) για να γίνει εκσυγχρονισμός των αρμάτων μάχης Leopard, που εδώ και χρόνια επιθυμούσε το ΓΕΣ -αφού πρόκειται για άρματα τουλάχιστον δυο δεκαετιών- και πρόσφατα το Αρχηγείο ΓΕΕΘΑ.
Το κόστος του εκσυγχρονισμού υπολογιζόταν αρχικά κοντά στα 2 δισ. ευρώ, όμως στις συζητήσεις για να… πείσει η γερμανική πλευρά την ελληνική, φέρεται να πρότεινε τη… διευθέτηση των οφειλών της χώρας μας από παλαιές συμβάσεις προμήθειας αμυντικού υλικού, με το να δημιουργηθεί εργοστάσιο στην Ελλάδα όπου και θα μεταφερθεί η γραμμή παραγωγής.
Στο εργοστάσιο, που είναι άγνωστο αν θα δημιουργηθεί στον Βόλο ή στη Θεσσαλονίκη, εκτός από την κατασκευή των Leopard για τη γερμανική εταιρεία προτάθηκε να γίνει και ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών αρμάτων στο επίπεδο Α7 (τη πλέον σύγχρονη έκδοση). Σε πρώτη φάση σύμφωνα με τις πληροφορίες θα εκσυγχρονιστούν τα 183 Leopard 2Α4 και τα 500 Leopard 1A5, ενώ σε δεύτερη φάση των 170 Leopard 2Α6 HEL. Με αυτόν τον τρόπο το κόστος εκτιμάται ότι θα πέσει στο 1 δισ. ευρώ, με την εταιρεία να... τάζει ότι θα δημιουργηθούν παράλληλα περίπου 1.000 θέσεις εργασίας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας