• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.7°C / 10.1°C
  0 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 7.4°C
  5 BF
  64%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 2.0°C / 11.0°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 0.9°C / 2.2°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 6.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 5.9°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Χιονοπτώσεις
  0°C 0.4°C / 2.3°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 12.5°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.4°C / 12.8°C
  2 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  7°C 6.1°C / 6.9°C
  4 BF
  65%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.5°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 9.9°C
  1 BF
  72%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 6.6°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 6.7°C
  3 BF
  91%
 • Καστοριά
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  2 BF
  92%
EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δεν είναι αυτό που νομίζετε...»

 • A-
 • A+
Αρνείται να παραδεχτεί ο Βορίδης τον προεκλογικό χαρακτήρα των αποφάσεών του ● Βγάζει τα ΦΕΚ για την προεκλογική προβολή των κομμάτων, αλλά κάνει λόγο για «τυπικές εκκρεμότητες» που ξεκινούν… 17 μήνες πριν τη συμπλήρωση τετραετίας ● Επιταχύνεται το «μπόνους παραγω­γικότητας» για δημοσίους υπαλλήλους, αλλά... ούτε κι αυτό μυρίζει εκλογές!

Σενάρια όχι μόνο για τη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών, αλλά έως και για την επίσπευσή τους πυροδοτούν αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών, Μ. Βορίδη. Από τη μία, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ υπουργική απόφαση που καθορίζει τον τρόπο κατανομής δημόσιου χώρου για την προεκλογική προβολή πολιτικών κομμάτων (π.χ. εκλογικά περίπτερα), ενώ από την άλλη προτεραιοποιείται και προωθείται εντός του μήνα με τροπολογία το πλαίσιο χορήγησης «μπόνους» παραγωγικότητας σε δημοσίους υπαλλήλους, πίσω από το οποίο πολλοί είχαν διακρίνει προεκλογικές σκοπιμότητες.

Η απόφαση Μ. Βορίδη, που δημοσιεύθηκε προσφάτως σε ΦΕΚ (Β’ 674/15.02.2022), καθορίζει το πώς τα δημοτικά συμβούλια θα κατανείμουν χώρους προεκλογικής προβολής σε κόμματα και παρατάξεις σε μια σειρά εκλογικών διαδικασιών (εθνικές, αυτοδιοικητικές, ευρωπαϊκές, δημοψήφισμα). Ανάλογες αποφάσεις δημοσιεύονται από το υπουργείο Εσωτερικών, εν όψει κάθε εκλογικής αναμέτρησης, συνήθως κοντά στη διεξαγωγή τους (π.χ. 1, 2 ή 3 μήνες νωρίτερα). Εν προκειμένω –και ενώ είναι γνωστό ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2024, οι δε αυτοδιοικητικές τον Οκτώβριο του 2023–, η απόφαση του κ. Βορίδη δημοσιεύεται 17 μήνες πριν από τη συμπλήρωση τετραετίας από τις εκλογές του Ιουλίου 2019. Η ισχύς του ΦΕΚ «ορίζεται σε δύο έτη» και, επομένως, καλύπτει βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές και προδίδει μια βιασύνη στην προετοιμασία του απαιτούμενου πλαισίου.

Η έκδοση της απόφασης αποτελεί μια «τυπική διαδικασία», επισημαίνουν πηγές του υπουργού, εξηγώντας ότι ο κ. Βορίδης συνηθίζει να διεκπεραιώνει εγκαίρως τέτοιες «τυπικές εκκρεμότητες», που άλλωστε δεν έχουν κανέναν δημοσιονομικό αντίκτυπο. Συμπληρώνουν ακόμη ότι η έκδοση της σχετικής απόφασης περιλαμβανόταν στο ετήσιο σχέδιο δράσεων του υπουργείου, επιχείρημα που γεννά περαιτέρω ερωτήματα, όπως το γιατί κρίθηκε ότι τέτοιες τυπικές διαδικασίες έπρεπε να προσδιοριστούν για το 2022 και να μη θεωρείται επαρκές το 7μηνο του 2023…

Πληροφορίες θέλουν, μάλιστα, να έχει επισημανθεί στον υπουργό Εσωτερικών ότι η δημοσίευση της απόφασης θα ενισχύσει σενάρια πρόωρων εκλογών, αλλά ο ίδιος δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν τον απασχολεί. Εκρινε, μήπως, ότι η έκδοση της απόφασης θα συσπείρωνε αυτομάτως τον κομματικό μηχανισμό;

Με τροπολογία το «πριμ»

EUROKINISSI

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο αποσπά από τον συνολικότερο σχεδιασμό του και θέτει σε προτεραιότητα το «μπόνους παραγωγικότητας» δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με υπουργικές πηγές, το μοντέλο χορήγησης του «πριμ» θα καθοριστεί με τροπολογία που θα κατατεθεί εντός Φεβρουαρίου, ενώ το συνολικότερο (νέο) πλαίσιο αξιολόγησης υπαλλήλων θα αποτυπωθεί σε νομοσχέδιο που θα ακολουθήσει, άγνωστο πότε θα προωθηθεί στη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι το «μπόνους παραγωγικότητας» θα χορηγηθεί με βάση το ισχύον πλαίσιο αξιολόγησης, το οποίο κατά την άποψη του υπουργού είναι «μη αξιολόγηση», αφού –υποστηρίζει– δίνει βαθμολογία 75-100 (με άριστα το 100) στο 95% των υπαλλήλων.

Είναι αλήθεια ότι ο κ. Βορίδης είχε προαναγγείλει το «μπόνους παραγωγικότητας» εξαρχής από την ανάληψη των καθηκόντων του στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, στις αρχές του 2021. Οι πόροι θα προέλθουν από μια «δεξαμενή» 10 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα, τον περασμένο Δεκέμβριο, συνέδεαν το «μπόνους» με το νέο σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων, χωρίς όμως το υπουργείο να έχει καταλήξει αν η οικονομική επιβράβευση θα είχε «πιλοτικά» ή μόνιμα χαρακτηριστικά. Τώρα, φαίνεται να επιταχύνεται σε χρόνο που μόνο πολιτικά ουδέτερος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κράτος μετακλητών με «χρυσή» καριέρα
Ξεκάθαρο δείγμα γραφής για το πώς η κυβέρνηση της Ν.Δ. κατανέμει θέσεις κρατικής εξουσίας σε μετακλητούς αποτελεί η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών,...
Κράτος μετακλητών με «χρυσή» καριέρα
ΒΟΥΛΗ
«Δεξαμενή ομηρίας» με τον διαγωνισμό ΑΣΕΠ
Τροπολογία της τελευταίας στιγμής του υπουργείου Εσωτερικών αποσυνδέει τη διαγωνιστική διαδικασία από την κάλυψη συγκεκριμένων θέσεων σε υπηρεσίες.
«Δεξαμενή ομηρίας» με τον διαγωνισμό ΑΣΕΠ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αξιολόγηση στο Δημόσιο με ισχυροποίηση της ιεραρχίας
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής τον Ιούνιο ● Αντιδράσεις από συνδικαλιστικούς εκπροσώπους ● Οι «τιμωρίες» και τα μπόνους.
Αξιολόγηση στο Δημόσιο με ισχυροποίηση της ιεραρχίας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Βορίδης ανοίγει πόρτες για ρουσφέτια
Νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ για μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων • Καταργούνται δεκάδες εξαιρέσεις για αποσπάσεις και μετατάξεις, ώστε να μείνουν οι «ημέτεροι» στις θέσεις που έχουν επιλέξει
Ο Βορίδης ανοίγει πόρτες για ρουσφέτια
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέες επιτελικές δομές «ημετέρων»
Ξεκίνησε από το υπουργείο Εσωτερικών η σύσταση «Υπηρεσίας Συντονισμού», όπως προβλέπει ο νόμος για το «επιτελικό κράτος» ● Από ποιους θα στελεχωθεί, ποιες αρμοδιότητες θα έχει, πώς αυξάνονται η γραφειοκρατία...
Νέες επιτελικές δομές «ημετέρων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας