• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.4°C / 29.8°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 30.0°C
  4 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 29.8°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 29.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  1 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 28.2°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  5 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 25.1°C
  0 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.9°C
  2 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.5°C / 27.8°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 30.0°C
  2 BF
  35%
 • Καβάλα
  Θύελλα
  22°C 22.1°C / 23.3°C
  3 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 29.7°C
  3 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  62%
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Οι σχέσεις Ελλάδας-Μαυροβουνίου στις συναντήσεις Τζουκάνοβιτς με Σακελλαροπούλου-Μητσοτάκη

 • A-
 • A+
Εμπόριο, οικονομία, τουρισμός και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων ήταν τα κύρια θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων κατά τη συνάντηση του προέδρου του Μαυροβουνίου με την ΠτΔ και τον Πρωθυπουργό.

Οι πολύ καλές διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Μαυροβουνίου και το κοινό όραμα για την ευρύτερη περιοχή επιβεβαίωθηκαν κατά τη συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους του Μαυροβουνίου στην Ελλάδα μετά την ανεξαρτητοποίησή του το 2006.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου στην Ηρώδου Αττικού και αφού έγινε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων και πραγματοποιήθηκε η επιθεώρηση του αγήματος, εισήλθαν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου αρχικά είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια διευρυμένες συνομιλίες.

Η κ. Σακελλαροπούλλου υπογράμμισε προς τον Μαυροβούνιο ομόλογό της, τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και τη στήριξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου.

«Η Ελλάδα πιστεύει ότι σε περιόδους με αυξανόμενες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως είναι αυτή που διανύουμε, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η πλήρης ένταξή τους δηλαδή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι προς το πολιτικό και οικονομικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και αποτελεί κίνητρο για τις χώρες αυτές να κάνουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Το Μαυροβούνιο έχει κάνει σημαντική πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και σας ενθαρρύνουμε να συνεχίσετε με συνέπεια προς τον στόχο αυτό της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Και σ΄ αυτό το πλαίσιο της σταθερής υποστήριξης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική του Μαυροβουνίου υποστηρίζουμε απολύτως την πρωτοβουλία της γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου, ώστε να μην χαθεί το momentum της πολιτικής διεύρυνσης των Δυτικών Βαλκανίων», είπε συγκεκριμένα η ΠτΔ..

Από την πλευρά του, ο κ. Τζουκάνοβιτς ευχαρίστησε την Ελληνίδα ομόλογό «για τη συνεχή υποστήριξη και βοήθεια από την πλευρά της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία, όχι μόνο του Μαυροβουνίου, αλλά όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Χάρη και στη δική σας υποστήριξη, το Μαυροβούνιο ήδη έχει γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και βέβαια κάνουμε σημαντικά βήματα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας μας και περιμένουμε από εδώ και πέρα η Ελλάδα να συνεχίσει να μας υποστηρίζει».

Συνάντηση με Μητσοτάκη

Λίγο μετά, ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι δυνατότητες και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της ενέργειας και του τουρισμού.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Επίσης ο πρωθυπουργός προσέφερε την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας προς το Μαυροβούνιο, με την παροχή τεχνογνωσίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου ανέφερε: «Στηριζόμαστε στην Ελλάδα, επειδή η Ελλάδα ως φίλη και γειτονική χώρα έχει μεγάλη κατανόηση για τα προβλήματά μας, καταλαβαίνει τι χρειαζόμαστε, τι αντιμετωπίζουμε. Έχει επίσης και επιρροή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορεί να μιλήσει με τους εταίρους και να τους πείσει ότι η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων δεν έχει άλλη προοπτική παρά μόνο ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ. Τζουκάνοβιτς να επισκεφθεί το Μαυροβούνιο το επόμενο διάστημα, ενώ ενημέρωσε τον συνομιλητή του και για τις επικείμενες επισκέψεις του σε χώρες της περιοχής.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Για ουκρανικό, ενέργεια και οικονομία η συνάντηση Μητσοτάκη-Σακελλαροπούλου
Συναντήθηκαν σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου όπου συζήτησαν για μία σειρά θεμάτων που αφορούν την πολιτική της χώρας σε βασικούς τομείς.
Για ουκρανικό, ενέργεια και οικονομία η συνάντηση Μητσοτάκη-Σακελλαροπούλου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μητσοτάκης: Καταδικάζει τις ενέργειες της Ρωσίας, ευθυγραμμίζεται με ΕΕ-ΝΑΤΟ
Τη σκληρή γραμμή της Δύσης υιοθέτησε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με την υπουργική αντιπροσωπεία της Βουλγαρίας, επισημαίνοντας ότι οι ανακηρύξεις «ανεξαρτησίας» από τη Ρωσία αποτελούν παραβίαση του...
Μητσοτάκης: Καταδικάζει τις ενέργειες της Ρωσίας, ευθυγραμμίζεται με ΕΕ-ΝΑΤΟ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χαμόγελα και υποσχέσεις για την ενέργεια μοίρασε από τη Ρεβυθούσα ο πρωθυπουργός
Επαναδεσμεύτηκε για στήριξη της κατανάλωσης, υπό τον φόβο βέβαια του δημοσιονομικού «κόφτη» ● ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Ο κ. Μητσοτάκης πουλάει φούμαρα, ενώ οι νέοι λογαριασμοί της ΔΕΗ ξεπερνούν τους μισθούς.
Χαμόγελα και υποσχέσεις για την ενέργεια μοίρασε από τη Ρεβυθούσα ο πρωθυπουργός
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με φωτογραφίες… χτυπάει την ακρίβεια
Προεκλογική επίσκεψη στη λαχαναγορά του Ρέντη, υπό την κοινωνική πίεση για τις ανατιμήσεις, έκανε ο πρωθυπουργός που ψάχνει να αμβλύνει την ασφυκτική πίεση που δέχεται από την κοινή γνώμη για το τσουνάμι...
Με φωτογραφίες… χτυπάει την ακρίβεια
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανοίξαμε και... σας περιμένουμε
«Ελάτε στην Ελλάδα» το μήνυμα του πρωθυπουργού στους τουρίστες με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης και θέα το ηφαίστειο.
Ανοίξαμε και... σας περιμένουμε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας