• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.8°C / 19.1°C
  1 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.6°C / 19.6°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 13.0°C / 19.9°C
  0 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 16.6°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  2 BF
  58%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 16.2°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.3°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 17.2°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  0 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 15.7°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 12.5°C / 19.9°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.0°C / 20.4°C
  1 BF
  65%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 13.7°C / 17.0°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  64%

φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI

Παραγγέλνουν βλήματα στις ΗΠΑ αντί για τα ΕΑΣ

 • A-
 • A+

Την απαξίωση που επιφυλάσσει η κυβέρνηση προς τα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) αποκαλύπτει η ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του αναπληρωτή Τομεάρχη, Γιώργου Τσίπρα και του Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας, Θόδωρου Δρίτσα, αφού από αυτή προκύπτει η ανεξήγητη απόφασή της να προμηθευτεί βλημάτων ασκήσεων για τα πυροβόλα 120 χιλιοστών στα άρματα μάχης Leopard αντί 7 εκατομμυρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κι όχι από την εγχώρια βιομηχανική μονάδα.

Η απόφαση ελήφθη παρότι τα ΕΑΣ για ολόκληρη την περσινή χρονιά είχαν έσοδα 6 εκατομμύρια ευρώ κι ενώ φέρεται να σκέφτεται να δώσει στο εξωτερικό παραγγελίες για ίδια εκπαιδευτικά βλήματα μεγαλύτερη από 100 εκατομμύρια ευρώ. Ζητούν μάλιστα να μάθουν με την ερώτηση γιατί αποκλείστηκε η Δημόσια εταιρεία από την παραγγελία αν και έχει την ικανότητα να κατασκευάσει τα βλήματα, γιατί η κυβέρνηση προτίμησε να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με απευθείας αγορά από το εξωτερικό με διακρατική συμφωνία και εάν προτίθεται να δώσετε προτεραιότητα στην αμέσως επόμενη προμήθεια στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Ακολουθεί η ερώτηση με τίτλο «Παράκαμψη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στην προμήθεια βλημάτων 120 χιλιοστών. Μαρασμός της παραγωγικής και οικονομικής δύναμης της δημόσιας βιομηχανίας».

Ο ΥΦΕΘΑ Νικόλαος Χαρδαλιάς ενημέρωσε τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής, για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού επ’ ωφελεία του Στρατού Ξηράς.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το πρόγραμμα αφορούσε την αγορά βλημάτων ασκήσεων για τα πυροβόλα 120 χλστ. των αρμάτων μάχης Leopard 2 των 120 mm. Ο συνολικός προϋπολογισμός για το πρόγραμμα αγγίζει τα 7 εκατομμύρια ευρώ και η προμήθεια πρόκειται να υλοποιηθεί μέσω διακρατικής σύμβασης με τις ΗΠΑ.

Βάσει πολλών δημοσιευμάτων, σύντομα πρόκειται να προωθηθεί μεγάλο πρόγραμμα προμήθειας δεκάδων χιλιάδων πυρομαχικών μάχης του ίδιου διαμετρήματος το οποίο θα έχει πολλαπλάσιο κόστος. Λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τον χρόνο και τον τρόπο της προμήθειας του πολλαπλάσιου αυτού πλήθους πυρομαχικών μάχης δεν έχουν γίνει γνωστές.

Τόσο τα βλήματα Εκπαίδευσης, όσο και τα βλήματα μάχης των 120mm μπορούν να παραχθούν από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ ΑΕ), ωστόσο η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) κάνει την παραπάνω επιλογή να μην τα προμηθευτεί από τη Δημόσια Αμυντική Βιομηχανία και να στραφεί στο εξωτερικό, επιβαρύνοντας σε πρώτη φάση τον Κρατικό προϋπολογισμό με 7 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η ήδη ανεξήγητη στροφή στο εξωτερικό για την προμήθεια εκπαιδευτικών βλημάτων ενδέχεται να σημάνει σε δεύτερη φάση, όταν θα αποφασιστεί η προμήθεια των πυρομαχικών μάχης, τη νέα στροφή του ΥΠΕΘΑ στην προμήθεια από το εξωτερικό βλημάτων συνολικής αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων. Η αξία αποδίδεται σε δημοσιεύματα.

Τον Δεκέμβριο του 2021 γνωστοποιήθηκε ότι στο Συμβούλιο Διευθυντών της ΕΑΣ ΑΒΕΕ ότι τα τρέχοντα έσοδα για την οικονομική χρήση του 2021 προσεγγίζουν μόλις τα 6 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που σηματοδοτεί ύψιστο κίνδυνο για την εταιρεία καθώς ισοδυναμεί με ετήσια πτώση πωλήσεων της τάξης του 63,5% και διετή πτώση πωλήσεων κατά 80%. Τα ΕΑΣ σήμερα πάρα ποτέ έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη για νέες συμβάσεις με το ΥΠΕΘΑ προκειμένου να τονωθεί η παραγωγική τους δυναμική και να αναστραφεί η συνεχής πτωτική πορεία των πωλήσεων και της μείωσης της κερδοφορίας.

Ερωτάστε κ. Υπουργέ:

1) Γιατί αποκλείστηκε η Δημόσια Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ με ικανότητα παραγωγής βλημάτων 120mm από τις προμήθειες των εκπαιδευτικών πυρομαχικών για τις ανάγκες των αρμάτων του Στρατού Ξηράς; Γιατί η κυβέρνηση προτίμησε να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με απευθείας αγορά από το εξωτερικό με διακρατική συμφωνία;

2) Πρόκειται να δώσετε προτεραιότητα στην αμέσως επόμενη προμήθεια των πολυπληθών και ακριβών πυρομαχικών μάχης 120mm στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ;

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναψε φωτιές η σύμβαση για τα αεροπλάνα
Φωτιές άναψε η απόφαση της κυβέρνησης να υπογράψει τη διακρατική σύμβαση με τις ΗΠΑ για την επανενεργοποίηση της συμφωνίας των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3 Orion. Η σύμβαση υπογράφτηκε πέρυσι από την...
Αναψε φωτιές η σύμβαση για τα αεροπλάνα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κυκλοφορούν, οπλοφορούν και θα πυροβολούν!
Ανασφάλεια σκόρπισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, με τις χθεσινές ανακοινώσεις του, τις οποίες βάφτισε «μεταρρυθμίσεις» στον απόηχο της δολοφονίας του άοπλου 18χρονου Νίκου Σαμπάνη στο...
Κυκλοφορούν, οπλοφορούν και θα πυροβολούν!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ηχηρή» απουσία Παναγιώτη Ρήγα
Μια νέα απουσία, αυτή τη φορά του πρώην ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτη Ρήγα, από την τελετή παράδοσης-παραλαβής του αρχηγού ΓΕΣ και το έμμεσο «καρφί» του απερχόμενου Γιώργου Καμπά, που ευχήθηκε στον διάδοχό του να...
«Ηχηρή» απουσία Παναγιώτη Ρήγα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η επικίνδυνη «χαρά» του Μπάμπη για την εκτέλεση Σουλεϊμανί
Προβληματισμό συνεχίζει να προκαλεί η ελαφρότητα με την οποία αντιλαμβάνονται η κυβέρνηση και στελέχη της Ν.Δ. τη  σοβαρότητα της δολοφονίας Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ.
Η επικίνδυνη «χαρά» του Μπάμπη για την εκτέλεση Σουλεϊμανί
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μήνυμα οι άριστες στρατιωτικές σχέσεις με τις ΗΠΑ
Ισχυρό μήνυμα προς όλες τις διευθύνσεις, ιδίως όμως προς την τουρκική πλευρά, το οποίο επιβεβαιώνει τις πολύ καλές σχέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ, χαρακτήριζαν χθες στελέχη του ΥΕΘΑ τη συνάντηση...
Μήνυμα οι άριστες στρατιωτικές σχέσεις με τις ΗΠΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας