• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.4°C / 32.0°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.6°C / 32.7°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.7°C / 31.5°C
  1 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  41%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 29.0°C
  1 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 25.4°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.1°C / 31.1°C
  0 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 29.1°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.6°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 30.5°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 32.0°C
  1 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 29.4°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 29.4°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  0 BF
  63%

Η ελληνική πρόταση θα βρεθεί κάτω από το «μικροσκόπιο» των εταίρων και είναι μία παραλλαγή των προτάσεων που είχαν υποβάλει ΔΝΤ και Βρυξέλλες στην Ελλάδα 24 και 26 Ιουνίου αντίστοιχα

Οι προτάσεις που δεν... καταθέσαμε

 • A-
 • A+

Αυξήσεις φόρων σε αγρότες, ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπει η νέα βελτιωμένη πρόταση της Αθήνας προς τους θεσμούς και θα συνοδευτεί από αίτημα για νέα βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ύψους 30 δισ. ευρώ.

Η ελληνική πρόταση θα βρεθεί κάτω από το «μικροσκόπιο» των εταίρων και είναι μία παραλλαγή των προτάσεων που είχαν υποβάλει ΔΝΤ και Βρυξέλλες στην Ελλάδα 24 και 26 Ιουνίου αντίστοιχα.

Οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών επιχείρησαν να «παντρέψουν» τα δύο σχέδια των πιστωτών που επιμένουν σε πλεόνασμα 1% φέτος, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018, χωρίς να «ξεθωριάσουν» -στον βαθμό που μπορούσαν- τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

Γράψε-σβήσε

Οι υπηρεσίες του υπουργείου έσβηναν και έγραφαν χθες όλο το βράδυ τα νέα μέτρα που θα μπουν στο «πακέτο», προκειμένου αυτό να είναι έτοιμο πριν από την έναρξη του Εurogroup, το οποίο έχει οριστεί για σήμερα το πρωί. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη, ενώ το «παρών» σε αυτό θα δώσει ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πηγές με γνώση της τεχνικής ανάλυσης των μέτρων μιλούν για ένα βαρύ «πακέτο» που κινείται πάνω από τα 10 δισ. ευρώ χωρίς σε αυτό να συνυπολογιστεί η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και για το 2016, από τον οποίο η κυβέρνηση προσδοκά εισπράξεις 5,3 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 - 2016.

Σε περίπτωση δε που από την επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών προκύψουν μειώσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο τις εισπράξεις από τους φόρους επί των ακινήτων τότε θα δρομολογηθούν αλλαγές επί το δυσμενέστερο στα κλιμάκια υπολογισμού του φόρου. Αυτές θα έχουν να κάνουν με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου των 300.000 ευρώ που ισχύει στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και με μειώσεις στα όρια εισοδήματος, μέχρι τα οποία προβλέπει μερική ή πλήρης απαλλαγή φυσικών προσώπων από τον ΕΝΦΙΑ.

Προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη συμφωνία που θα βγάλει τη χώρα από την πιστωτική ασφυξία, η κυβέρνηση εμφανίζεται να δεσμεύεται στη νέα της πρόταση για αλλαγές στη φορολογία των αγροτών με κατάργηση των φοροαπαλλαγών που νομοθετήθηκαν πρόσφατα για τις αγροτικές αποζημιώσεις και επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ.

Μεγάλο πλήγμα θα δεχτούν οι αγρότες, εφόσον υιοθετηθεί το σενάριο για κατάργηση του συντελεστή φορολόγησης 13% και εφαρμοστεί αυτός του 26%, όπως και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% από 55% σήμερα, αλλά και αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 28% με ταυτόχρονη αύξηση της επιβάρυνσης για τις ναυτιλιακές εταιρείες.

Οι... μικροί στην πρέσα

Στην «πρέσα» μπαίνουν και οι «μικροί» επιχειρηματίες, ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές η αύξηση της προκαταβολής του φόρου στο 100% θα ισχύσει και για τη «μαρίδα».

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ η ελληνική πρόταση προβλέπει για συντελεστή 13% για τα ξενοδοχεία αντί για 23%, αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, (από 13% σήμερα) και ΦΠΑ στο ρεύμα στο 13%. Για τα τρόφιμα ζητείται διατήρηση μόνο βασικών αγαθών στο 13% και μετάταξη των περισσότερων στο 23%. Επίσης, καταργείται ο μειωμένος κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου πλην της Κρήτης.

Στο Ασφαλιστικό διατηρούνται οι απαιτήσεις των πιστωτών για το ΕΚΑΣ, που αφορούν τις αλλαγές μέχρι το τέλος του 2019, με την κυβέρνηση να μη συμφωνεί σε άμεση περικοπή του 20% της δαπάνης για τους δικαιούχους με τις υψηλότερες συντάξεις. Η χώρα πάντως θα πρέπει να μειώσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη με στόχο να εξοικονομήσει 450 εκατ. ευρώ φέτος ή 0,25% του ΑΕΠ και περίπου 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) το 2016.

Με αυτές τις προτάσεις η Ελλάδα διεκδικεί νέο δάνειο 30 δισ. ευρώ από τον ESM για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως το 2017. Με αυτό το «πρόγραμμα-γέφυρα» η ΕΚΤ είναι σε θέση να αποκαταστήσει τη ρευστότητα προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και να διασφαλίσει τα 3,5 δισ. ευρώ που αναζητεί το ελληνικό Δημόσιο για να μπορέσει να πληρώσει το ομόλογο των 3,491 δισ. ευρώ που διακρατά η ΕΚΤ και λήγει στις 20 Ιουλίου.

Αναφορικά με το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, η κυβέρνηση επιμένει σε αναδιάρθρωση των δανείων ύψους 130,9 δισ. ευρώ του EFSF. Η κυβερνητική πρόταση προβλέπει πως τα δάνεια του EFSF θα χωριστούν στα δύο. Το ένα κομμάτι του εναπομείναντος χρέους θα μετατραπεί σε ένα νέο δάνειο που θα προσφέρει τόκο 5% και το υπόλοιπο ουσιαστικά θα διαγραφεί. Με τον τρόπο αυτό οι ετήσιοι τόκοι που θα καταβάλει η Ελλάδα θα παραμείνουν αμετάβλητοι (5%), διαγράφοντας όμως το 50% του αρχικού χρέους, το συνολικό βάρος του οποίου θα μειωθεί σημαντικά.

 

Σήμερα η νέα ΠΝΠ γιά τις τράπεζες

EUROKINISSI

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι συνταξιούχοι χωρίς κάρτα αναλήψεων, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στα 120 ευρώ και δεν μπορούν να πάρουν επιπλέον χρήματα από τους λογαριασμούς τους, όπως ισχύει για όλους τους άλλους. Στο ίδιο «καζάνι» βρίσκονται και όσοι λαμβάνουν επιδόματα από τον ΟΑΕΔ. «Δεν μπορούμε προς το παρόν να λύσουμε το θέμα με τους συνταξιούχους που έχουν πάρει λιγότερα χρήματα από τους υπόλοιπους πολίτες», δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας που έχει ξεκινήσει ήδη μαζί με την Ενωση Τραπεζών την προπαρασκευή της καινούργιας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που θα διευρύνει τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι τράπεζες στο κοινό. Αυτή θα τεθεί σε ισχύ από την Πέμπτη, και αναμένεται να παρατείνει την τραπεζική αργία. Από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σήμερα για τον Εκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας (ELA) θα εξαρτηθεί εάν θα διατηρηθεί το ημερήσιο όριο ανάληψης των 60 ευρώ από τα ΑΤΜ.

Επιπλέον, αναμένονται λεπτομέρειες για τις θυρίδες, αλλά και εξετάζεται να είναι ανοικτές οι τράπεζες προκειμένου να δέχονται καταθέσεις από τους πελάτες τους, οι οποίες σήμερα γίνονται μόνο μέσω ΑΤΜ. Επίσης η έκδοση τραπεζικών επιταγών και γενικά η διευκόλυνση των συναλλαγών μέσω επιταγών.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αγώνας ενάντια στον χρόνο
Σε οριακό σημείο οδηγεί τη χώρα η καθυστέρηση της συμφωνίας με τους δανειστές. Η μετάθεση του έκτακτου Eurogroup για τις αρχές Απριλίου, που κανονικά επρόκειτο να συνεδριάσει αυτήν την εβδομάδα, έχει «λούσει»...
Αγώνας ενάντια στον χρόνο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην ατζέντα και μειώσεις φόρων σε ρεύμα και αέριο
Ποτάμι που φουσκώνει το κύμα δυσαρέσκειας των καταναλωτών απέναντι στην ακρίβεια, με την κυβέρνηση να αναζητά κυματοθραύστες για τον περιορισμό των επιβαρύνσεων από το ενεργειακό ράλι στη βάση των αντοχών των...
Στην ατζέντα και μειώσεις φόρων σε ρεύμα και αέριο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αγωνιούν για την πληρωμή των φόρων στην κυβέρνηση
Από την ανταπόκριση πολιτών και επιχειρήσεων στις φορολογικές τους υποχρεώσεις εξαρτώνται τα περιθώρια για παρεμβάσεις υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Κρίσιμες παράμετροι είναι ακόμη ο ρυθμός...
Αγωνιούν για την πληρωμή των φόρων στην κυβέρνηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι υποσχέσεις φέρνουν γκρίνιες
Σύσκεψη για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τις δεσμεύσεις από την 3η αξιολόγηση που εκκρεμούν έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο μέγαρο Μαξίμου, η πρώτη που θα πραγματοποιήσει το οικονομικό επιτελείο υπό...
Οι υποσχέσεις φέρνουν γκρίνιες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλειδώνει μέσω Βιέννης το πακέτο των εξαγγελιών
​Το τηλεφώνημα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, από το άτυπο Eurogroup της Βιέννης, περιμένει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας για να οριστικοποιήσει το πρόγραμμα εξαγγελιών του στη ΔΕΘ. Ο υπ. Οικονομικών θα ενημερώσει για το...
Κλειδώνει μέσω Βιέννης το πακέτο των εξαγγελιών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης
Mε στροφή στην κοινωνία επιχειρεί να συνδυάσει η κυβέρνηση το τέλος της μνημονιακής περιόδου. Εργασιακά, φοροελαφρύνσεις, μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, κοινωνικό μέρισμα και ακύρωση της περικοπής στις συντάξεις, στο...
Η κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας