• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.3°C / 32.4°C
  3 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.2°C / 31.0°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 33.2°C
  1 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 25.5°C
  2 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 28.5°C
  3 BF
  78%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 30.0°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 26.4°C
  0 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.9°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.3°C / 29.9°C
  3 BF
  39%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 28.8°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 27.9°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 30.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.4°C / 32.7°C
  2 BF
  21%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 32.5°C
  2 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 26.3°C
  4 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.9°C / 28.9°C
  3 BF
  56%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  0 BF
  50%

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης

Olivier Hoslet/Pool Photo via AP

Τελεσίγραφο έως την Κυριακή για σκληρό μνημόνιο ή Grexit

 • A-
 • A+

Το σκληρό τους πρόσωπο κατά της Ελλάδας έδειξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης. Οι αξιωματούχοι της Ευρώπης έδωσαν τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου αυτή να παρουσιάσει τη νέα, λεπτομερέστερη πρότασή της, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία την Κυριακή, στην ύστατη – όπως φαίνεται– σύνοδο για επίτευξη συμφωνίας. 

Οι σκληρές δηλώσεις στις οποίες προέβησαν οι Μέρκελ, Γιούνκερ και Τουσκ κατέδειξαν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τους ούτε το δημοψήφισμα της Κυριακής ούτε και την ομοφωνία που υπήρξε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

European Union

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος -όπως όφειλε, άλλωστε, αυτές τις κρίσιμες ώρες- ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δανειστών, τονίζοντας πως όλοι συμφωνούν πλέον ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό. 

Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο είναι αξιοσημείωτη η δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία σημείωσε ότι πήρε τη διαβεβαίωση από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι (όπως και οι υπόλοιποι ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης) ότι ο θεσμός θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν επαρκώς χρηματοδοτημένες έως τουλάχιστον τη σύνοδο κορυφής της Κυριακής.

Τσίπρας: Βιώσιμη συμφωνία που θα αποκλείει το Grexit

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά το τέλος της συνόδου σημείωσε πως «η ελληνική πρόταση έχει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και ως αντάλλαγμα την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών και αναπτυξιακό πρόγραμμα». 

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως «στις τοποθετήσεις των συναδέλφων μου συνειδητοποιώ ότι όλοι κατανοούν ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό». 

Ευρωπαϊκή Ένωση

«Θα προχωρήσουμε σε ταχύτατη διαδικασία για μια βιώσιμη συμφωνία που θα αποκλείει το Grexit», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας. 

Μέρκελ: Σεβαστό το δημοψήφισμα, αλλά...

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως δεν είναι «πολύ αισιόδοξη» για την Ελλάδα ενώ απέκλεισε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Σημείωσε πως η Ελλάδα θα χρειαστεί πιο ισχυρά μέτρα για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργήθηκε από την επιδείνωση της κατάστασης, ενώ επέμεινε στα «προαπαιτούμενα» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. 

Πιο αναλυτικά, η καγκελάριος είπε μετά το πέρας της συνόδου κορυφής πως «είχαμε μια πολύ λεπτομερέστερη συζήτηση», σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει μια διαδικασία στο πλαίσιο του ΕΣΜ. 

«Έχουμε κάθε διάθεση να προστατεύσουμε τη ζώνη του ευρώ. Λάβαμε σοβαρά υπόψη μας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα καταθέσει πρόταση για τoν ESM. Θα την εξετάσουμε, θα τη συζητήσουμε για να δούμε εάν υπάρχει κάποια βάση»,  είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία σκλήρυνε στη συνέχεια τη στάση της, λέγοντας: 

«Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι την Πέμπτη θα πρέπει να έχει υποβάλει λεπτομερέστατες προτάσεις. Η κατάσταση του ESM που υπήρχε μέχρι το δεύτερο πρόγραμμα δεν υπάρχει πια. Τώρα η συζήτηση που κάνουμε για το νέο πρόγραμμα αφορά ένα πολυετές πρόγραμμα. Η κατάσταση την Ελλάδα έχει δυσκολέψει κατά πολύ. Για να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να έχουμε τις λεπτομερέστερες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν έως την Πέμπτη». 

AP Photo/Francois Walschaerts

Η κ. Μέρκελ ανέφερε πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν την Κυριακή, τονίζοντας ότι το θέμα αφορά την Ευρώπη των 28 κι όχι μόνο την ευρωζώνη. Η καγκελάριος ουσιαστικά δεν έλαβε υπόψη της το δημοψήφισμα της Ελλάδας και το ισχυρό «όχι» του ελληνικού λαού: «Σεβόμαστε το δημοψήφισμα, όμως υπάρχουν άλλα 18 κράτη. Μετά το δημοψήφισμα ο κ. Τσίπρας μπορεί να είναι πιο ισχυρός στην Ελλάδα, ωστόσο οι απαιτήσεις των άλλων 18 χωρών δεν έχουν τροποποιηθεί, ίσως να έχουν γίνει ακόμα πιο πιεστικές».

Καταλήγοντας, είπε: «Η συμφωνία-γέφυρα η οποία συζητήθηκε στο περιθώριο σήμερα δεν έπαιξε κανένα ρόλο στη σύνοδο κορυφής.  Επικεντρωθήκαμε σε μια πρόταση με βάθος χρόνου. Πρώτα θα πρέπει να συμφωνήσουμε για ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα». 

Γιούνκερ: Προετοιμασμένη για όλα η Κομισιόν

Πολύ σκληρή θέση κατά της Ελλάδας υιοθέτησε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Όπως είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη για όλα. Έχουμε ετοιμάσει λεπτομερώς το σενάριο του Grexit. Βεβαίως υπάρχει μέριμνα για ανθρωπιστική βοήθεια». 

AP Photo/Virginia Mayo

«Προσωπικά, απορρίπτω το σενάριο του Grexit. Όμως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πει πού το πάει», είπε επίσης ο Γιούνκερ, για να συμπληρώσει: «Είπα στην ελληνική κυβέρνηση ότι έχουμε κάθε διάθεση να συζητήσουμε το θέμα του χρέους τον Οκτώβριο. Αυτό δεν είναι θέμα για τώρα». 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν κατέληξε λέγοντας πως «η ύστατη ώρα για την Ελλάδα είναι το πρωί της Δευτέρας». 

Τουσκ: Η αδυναμία λύσης οδηγεί σε χρεοκοπία

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος δεν δίστασε να μιλήσει για το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας και κατάρρευσης τραπεζών.

«Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμες να διασφαλίσουν τη σταθερότητα. Μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να παρουσιάζει ένα νέο πρόγραμμα. Συμφωνήσαμε επειγόντως να εξετάσουμε μια λύση επί κοινής βάσης και κανόνων. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τις 9 Ιουλίου να παρουσιάσει τις προτάσεις της και κατόπιν θα ενημερωθεί το Eurogroup. Στις 12 Ιουλίου θα ακολουθήσει σύνοδος κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας (Κυριακή) θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση», είπε μεταξύ άλλων ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.  

Ο Ντ. Τουσκ είπε ακόμα πως «η αδυναμία να βρεθεί λύση μπορεί να οδηγήσει στη χρεοκοπία της Ελλάδας και την κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος. Και είναι βέβαιο ότι θα είναι πολύ επώδυνο για τον ελληνικό λαό. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό θα επηρεάσει και όλη την Ευρώπη, από γεωπολιτική άποψη. Εάν κάποιος έχει την αυταπάτη ότι δεν θα γίνει έτσι, είναι αφελής». 

Ολάντ: Εφικτή μια συμφωνία 

Ηπιότερος εμφανίστηκε ο Γάλλος πρόεδρος για το ελληνικό ζήτημα. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Καθορίσαμε το χρονοδιάγραμμα στην ελληνική κυβέρνηση» σημείωσε μετά το τέλος της συνόδου. 

Ο Φρανσουά Ολάντ, αφού ενημέρωσε πως «δεν υπήρξε απόφαση» στο χθεσινό Eurogroup, τόνισε πως αναμένει την ελληνική πρόταση σε πρώτη φάση και κατόπιν ένα αίτημα για χρηματική βοήθεια. Ζήτησε να επικρατήσει υπευθυνότητα (από την ελληνική πλευρά), αλληλεγγύη και ταχύτητα.

«Είναι σημαντικό για τη Γαλλία να προσδιοριστεί το χρονοδιάγραμμα», πρόσθεσε, καθορίζοντας τα επόμενα βήματα:

 • Την Τετάρτη (σ..σ. σήμερα) να προσκομίσει η Ελλάδα τις προτάσεις της.
 • Την Πέμπτη οι προτάσεις αυτές να τεθούν στη βάση ενός βραχυπρόθεσμου προγράμματος.
 • Το Σάββατο να διεξαχθεί Eurogroup.
 • Την Κυριακή να αποφασίσουν οι αρχηγοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Ρέντσι: Ελπίζουμε σε ευτυχές τέλος την Κυριακή

Την πραγματοποίηση ευρωπαϊκής συνόδου την Κυριακή επιβεβαίωσε και ο Ιταλός πρωθυπουργός, που δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση για την Ελλάδα. 

Ο Ματέο Ρέτσι σημείωσε ότι πρέπει «να έχουμε ως βάση εκκίνησης της πρόταση της Ελλάδας. Ο κ. Τσίπρας θα κάνει μία πρόταση. Όμως υπάρχει πρόβλημα της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Ακόμα κι εάν όλα γίνουν όλα καλά την Κυριακή, το ζήτημα θα παραμένει. Θα περιμένετε μέχρι την Κυριακή για τη νέα πρόταση: αυτή μπορεί να είναι η τελευταία σύνοδος για την Ελλάδα. Ελπίζω ότι θα είναι ένα ευτυχές τέλος. Υπάρχει μια έκτακτη κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά έχουμε ένα συνολικό πρόβλημα στην Ευρώπη. Για μένα αυτό είναι το πρόβλημα. Να προωθήσουμε μια άλλη ιδέα της Ευρώπης, της ανάπτυξης των επενδύσεων». 

Καταλήγοντας, ο κ. Ρέντσι επανέλαβε ότι «περιμένουμε τις προτάσεις της κυβέρνησης Τσίπρα» και πως «η Ευρώπη πρέπει να αναπτυχθεί κι όχι να είναι μέσα στη λιτότητα». 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επανεκκίνηση των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, με ελληνικές αντιπροτάσεις
Εκπρόσωποι του Έλληνα πρωθυπουργού βρίσκονται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντηθούν με εκπροσώπους της Κομισιόν, του ΔΝΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Εκεί, η Αθήνα αναμένεται να κομίσει νέα...
Επανεκκίνηση των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, με ελληνικές αντιπροτάσεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι διαπραγματεύσεις δεν τελειώνουν την Κυριακή, λέει το Μαξίμου
Το δημοψήφισμα αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων, τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, υπενθυμίζοντας τόσο την αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όσο και σχετικές δηλώσεις των Μέρκελ, Ολάντ, Γκάμπριελ και...
Οι διαπραγματεύσεις δεν τελειώνουν την Κυριακή, λέει το Μαξίμου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιμονή, υπομονή και υπαινιγμοί
Εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών που έχουν απομείνει ήταν η κατάληξη της χθεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο. Ανοιχτή...
Επιμονή, υπομονή και υπαινιγμοί
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ο λαϊκός παράγοντας, το πιο ισχυρό όπλο στη διαπραγμάτευση»
Έμφαση στη σημασία του λαϊκού παράγοντα στη διαμόρφωση των εξελίξεων έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πρέπει να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο στήριξης της...
«Ο λαϊκός παράγοντας, το πιο ισχυρό όπλο στη διαπραγμάτευση»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν γίνεται δεκτή η πρόταση, είπε ο Τσίπρας σε Μέρκελ-Ολάντ
Απέρριψε την πρόταση των Θεσμών ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο. Οι Θεσμοί δεν έχουν κάνει ούτε βήμα πίσω, υπογραμμίζουν κύκλοι...
Δεν γίνεται δεκτή η πρόταση, είπε ο Τσίπρας σε Μέρκελ-Ολάντ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε ανοιχτή γραμμή η Αθήνα με Βερολίνο και Παρίσι
Τηλεδιάσκεψη είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο, με φόντο το κλείσιμο μίας συμφωνίας της Αθήνας με τους δανειστές της, μέσα στις επόμενες ημέρες. Συνεδρίαση της...
Σε ανοιχτή γραμμή η Αθήνα με Βερολίνο και Παρίσι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας