Με μενού το ζήτημα του ξεμπλοκαρίσματος της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε., καθώς επίσης τη στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και θέματα που άπτονται των τομέων της ενέργειας και των μεταφορών πραγματοποιήθηκε χθες στη Σόφια η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ.
Σημειώνεται ότι ο νέος Βούλγαρος πρωθυπουργός έχει δώσει σήμα για αλλαγή στάσης της χώρας του απέναντι στο ζήτημα της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας, την οποία -ως γνωστόν- η Βουλγαρία, επί της προηγούμενης κυβέρνησης Μπορίσοφ, έχει μπλοκάρει. Σε αυτό το πλαίσιο στην Αθήνα αναμένουν να δουν στην πράξη τι σχετικές κινήσεις θα κάνει η Σόφια, ενώ όσον αφορά το θέμα της Τουρκίας είναι προφανές ότι στην ελληνική πλευρά προσβλέπουν στο να κρατήσει η νέα βουλγαρική κυβέρνηση μεγαλύτερες αποστάσεις από τον Τ. Ερντογάν σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μετά τη συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στον νέο πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, δήλωσε ότι «θέλησα να είμαι ο πρώτος ομόλογος που τον επισκέπτεται μετά την πρόσφατη εκλογή του», ενώ μιλώντας για το θέμα της τουρκικής στάσης που ήταν στην ατζέντα κάλεσε την Τουρκία να κινηθεί στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης «της έντασης με την παύση πια των προκλητικών ενεργειών, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το αδιανόητο casus belli με το οποίο η Τουρκία εξακολουθεί να απειλεί την Ελλάδα».
Οσον αφορά το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, κυβερνητικές πηγές περιορίστηκαν να πουν ότι «οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εφόσον αυτές εκπληρώνουν τους όρους και τα κριτήρια της ένταξης, και τόνισαν τη διάθεση να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση αυτή», ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «σε μια περίοδο αυξανόμενων προκλήσεων και διαιρέσεων μια αξιόπιστη και δίκαιη πορεία των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρώπη είναι τελικά προς το συμφέρον όλων μας», προσθέτοντας ότι προσβλέπει στη συνδρομή της Βουλγαρίας για την πραγματοποίηση των Διακυβερνητικών Διασκέψεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Ετσι κι αλλιώς τα περί βέτο στην ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας που ο κ. Μητσοτάκης έλεγε προεκλογικά, όταν φορούσε τη στολή του «Μακεδονομάχου», είναι εδώ και καιρό παρελθόν.
Κατά τα λοιπά, στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκαν οι προοπτικές ολοκλήρωσης του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB και η σιδηροδρομική και οδική διασύνδεση των δύο χωρών. Συζητήθηκε ακόμα το προσφυγικό και η πανδημία, ενώ έγινε αναφορά στη διεξαγωγή του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας εντός του 2022, εφόσον οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν. Τέλος, στο ίδιο πλαίσιο σε ό,τι αφορά την ατζέντα, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας