• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 28.0°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 23.9°C / 28.7°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 25.9°C
  1 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 27.0°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 24.9°C
  1 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.9°C / 27.9°C
  1 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 25.8°C
  0 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.4°C
  3 BF
  38%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 24.5°C / 29.4°C
  0 BF
  43%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 28.2°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 27.7°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  57%

Εναν μήνα μετά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται να επιβεβαιώσει το πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.» της 15ης Νοεμβρίου που είχε τίτλο «Φτιάχνουν ΕΥΠ στα μέτρα της Μαξίμου Α.Ε.», με τις μετατάξεις των 100 και πλέον υπαλλήλων

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ΕΥΠ στην υπηρεσία του Μητσοτάκη

 • A-
 • A+
Αιφνιδιαστικά το βράδυ της Παρασκευής κατατέθηκε τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο που προβλέπει τη μετάταξη πάνω από 100 υπαλλήλων της Υπηρεσίας σε θέσεις της ΕΛ.ΑΣ. ● Πρόκειται για «εκκαθάριση», κατά τα πρότυπα του πατρός Μητσοτάκη, με βάση το «πολιτικό πλαίσιο των υπαλλήλων» που δεν είναι αρεστοί στο Μαξίμου, όπως καταγγέλλεται από στελέχη της ΕΥΠ ● Ανάμεσα στους μεταταχθέντες υπάρχουν ενεργοί συνδικαλιστές οι οποίοι θα ήταν υποψήφιοι εκ νέου στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για αύριο Τρίτη, ημέρα που ενεργοποιείται και η μετάταξη των 100 και πλέον υπαλλήλων.

Σχεδόν έναν μήνα πήρε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να επιβεβαιώσει το πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.» της 15ης Νοεμβρίου που είχε τίτλο «Φτιάχνουν ΕΥΠ στα μέτρα της Μαξίμου Α.Ε.». Αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία διαβούλευση το βράδυ της Παρασκευής κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο μια τροπολογία που προβλέπει τη μετάταξη 100 και πλέον υπαλλήλων της Υπηρεσίας σε θέσεις στην ΕΛ.ΑΣ.

Πρόκειται για μια «εκκαθάριση» παρόμοια με εκείνη που είχε συμβεί την περίοδο 1990-93, όταν στη θέση του πρωθυπουργού βρισκόταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πατέρας του νυν πρωθυπουργού. Οπως τότε, έτσι και σήμερα η «εκκαθάριση γίνεται με βάση το πολιτικό πλαίσιο των υπαλλήλων», όπως καταγγέλλεται από στελέχη της ΕΥΠ, που δεν είναι αρεστά στο Μαξίμου και στο πρωθυπουργικό περιβάλλον στο οποίο λογοδοτεί απευθείας η ΕΥΠ.

Το πιο εντυπωσιακό ίσως όλων, που ταυτόχρονα δείχνει πώς αντιλαμβάνεται τον συνδικαλισμό και τις δημοκρατικές διαδικασίες η κυβέρνηση, είναι το γεγονός ότι οι μετατάξεις γίνονται μόλις λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στον σύλλογο εργαζομένων της Υπηρεσίας και ανάμεσα στους μεταταχθέντες υπάρχουν ενεργοί συνδικαλιστές που επιθυμούσαν να ξαναβάλουν υποψηφιότητα. Ειδικότερα, οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για την Τρίτη, ημέρα κατά την οποία ενεργοποιείται η μετάταξη των 100 και πλέον υπαλλήλων. Οι πληροφορίες θέλουν τις εκλογές να διεξάγονται κανονικά, με προεδρείο που έχει... ετοιμαστεί εδώ και καιρό και φέρεται διατεθειμένο να είναι περισσότερο συνεργάσιμο με τη διοίκηση και κατ’ επέκταση με την κυβέρνηση.

Μιλώντας για τη διοίκηση του κ. Κοντολέοντος και των δύο υποδιοικητών της Υπηρεσίας, από το βράδυ της Παρασκευής φέρονται να είναι... εξαφανισμένοι και να μην απαντούν στις κλήσεις του παρόντος προεδρείου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ίδιοι άφηναν να διαρρεύσει πως δεν γνώριζαν τίποτε για την απόφαση και πως ήρθε «από πάνω», εννοώντας το γραφείο του πρωθυπουργού.

Ποιοι είναι οι υπάλληλοι

Υπενθυμίζουμε ότι από την πρώτη στιγμή της εκλογής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε μια ιδιαίτερη σπουδή για την ΕΥΠ. Αλλαξε τον νόμο προκειμένου να νομιμοποιήσει τον εκλεκτό του, Παναγιώτη Κοντολέοντα, και εν συνεχεία με σχέδιο και μέθοδο προχωρά στη δημιουργία μιας ΕΥΠ εντελώς γαλάζιων προδιαγραφών. Στο πλαίσιο αυτό κάποια στιγμή δημιουργήθηκε μια υποδιεύθυνση, η διαβόητη πλέον «υποδιεύθυνση Γ», η οποία στελεχώθηκε από όλους τους «ανεπιθύμητους» και συγκέντρωσε ετερόκλητο προσωπικό: από τεχνικούς και οδηγούς έως στελέχη με μακρά πείρα στο πεδίο συλλογής και διαχείρισης πληροφοριών.

Κάπως έτσι τους τοποθέτησε στο «ψυγείο». Για να μην κάνει το ίδιο λάθος που έκανε ο πατέρας του το 1990, όταν έδιωξε 300 άτομα από την ΕΥΠ και τα μετέθεσε ως γραμματείς δικαστηρίων με την αιτιολογία ότι ήταν «υπεράριθμοι», κατά συνέπεια όταν επιχείρησε να τους αντικαταστήσει υπήρξε πρόβλημα από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, το πρόσχημα του υιού Μητσοτάκη περιγράφεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας καθώς αναφέρει πως πρόκειται περί «ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού Ελληνικής Αστυνομίας» με μετάταξη σε αυτήν «έμπειρου πολιτικού προσωπικού που διαθέτει απαραίτητη τεχνογνωσία που άπτεται της αποστολής της, όπως συλλογή και ανάλυση πληροφοριών, πρόληψη απειλών από εγκληματική δράση ατόμων και ομάδων».

Και επειδή θα υπάρξουν κενά στην υπηρεσία, δρομολογείται όπως έχουμε αποκαλύψει εδώ κι έναν μήνα, νέος διαγωνισμός προσλήψεων προσωπικού στην Υπηρεσία, που με τον τρόπο που θα γίνει όλα δείχνουν ότι θα εξασφαλίσει να προσληφθούν οι «σωστοί» άνθρωποι, αρεστοί και εγκεκριμένοι από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Οπως αναφέραμε στο δημοσίευμα της 15ης Νοεμβρίου, το νέο προεδρικό διάταγμα που αφορά, μεταξύ άλλων, τις προσλήψεις της Υπηρεσίας παρακάμπτει ουσιαστικά τον έλεγχο του ΑΣΕΠ και η πρώτη, ουσιαστική διαλογή των υποψηφίων θα γίνεται από τη διοίκηση, με λίγα λόγια από το ίδιο το πρωθυπουργικό γραφείο!

Παραμένει, ωστόσο, τεράστιο ζήτημα πώς η Υπηρεσία μεταθέτει –μεταξύ άλλων– στελέχη με μεγάλη πείρα, περιμένοντας να τα αντικαταστήσει με καινούργια σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τα εθνικά θέματα. Αν και για να είμαστε ειλικρινείς, όπως φαίνεται επί ημερών Ν.Δ. η δουλειά της ΕΥΠ είναι να παρακολουθεί τον «εσωτερικό» εχθρό, αν κρίνουμε από τις παρακολουθήσεις πολιτών, όπως αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» πριν από έναν μήνα.

Για τις εξελίξεις αυτές το προεδρείο των υπαλλήλων ξεκίνησε από χθες ενημερωτικές συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι πολλοί εξ αυτών θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο αρμόδιος τομεάρχης Χρήστος Σπίρτζης με δήλωσή του έκανε λόγο για «τροπολογία-σκάνδαλο», σημειώνοντας πως και «ο αείμνηστος Νίκος Γρυλλάκης ήταν ένα “μαθητούδι” μπροστά σας, παρά την καταπληκτική του επαγγελματική πορεία στις υποκλοπές, στις παρακολουθήσεις, στη δίωξη κομμουνιστών και σε ό,τι αναφερόταν στις “ένδοξες” εποχές που υπηρέτησε».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κατάπιε τη γλώσσα του για τον Στεφανή
Χθες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σήκωσε το γάντι που του είχε πετάξει νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά με τα κρούσματα...
Κατάπιε τη γλώσσα του για τον Στεφανή
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διοικητής της ΕΥΠ με παρελθόν
Έναν άνθρωπο από τον ιδιωτικό τομέα της Ασφάλειας επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για νέο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Διοικητής της ΕΥΠ με παρελθόν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας