Αίσθηση προκάλεσε ασφαλώς η αιφνιδιαστική χθεσινή συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, η οποία ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η επικείμενη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) τη Δευτέρα δεν αφορά απλώς και μόνο το θέμα της διαχείρισης της πανδημίας εν όψει Χριστουγέννων, στο οποίο επικεντρώνονται οι σχετικές διαρροές του μεγάρου Μαξίμου. Αφορά βέβαια και ζητήματα στις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας που η πρώτη θεωρεί εκκρεμή και τα διεκδικεί.
Αυτό είχε άλλωστε ήδη υποδηλώσει το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός συμμετέχει σε συνεδρίαση της ΔΙΣ, έστω και ύστερα από επίσημη πρόσκλησή της. Αυτό φανερώνει και η παρουσία της υπουργού Παιδείας (και Θρησκευμάτων) τόσο στην προπαρασκευαστική συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Ιερώνυμο, όσο και στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τη Δευτέρα.
Το ίδιο προκύπτει και από την προχθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ότι «είναι προγραμματισμένη η συνάντηση αυτή εδώ και πάρα πολύ καιρό, στην οποία θα συζητηθούν θέματα που έχουν να κάνουν, προφανώς, και με τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και άλλα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της Εκκλησίας και του Κράτους». Αυτό λένε βέβαια και οι πληροφορίες.
Τι λένε λοιπόν οι πληροφορίες; Οτι βασικό θέμα συζήτησης είναι το πώς θα τεθεί πάλι σε λειτουργία η παλιά επιτροπή για τις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας και πώς θα οριστούν οι εκπρόσωποι της μίας και της άλλης πλευράς. Το είχε άλλωστε δημοσιοποιήσει ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος στις 4 Οκτωβρίου 2021 στην τακτική σύγκληση της Ιεράς Συνόδου:
«Του πρότεινα, λοιπόν, του πρωθυπουργού να συστήσουμε μια κοινή επιτροπή Πολιτείας-Εκκλησίας για να μελετήσει τα πολλά προβλήματα που έχουν αναδειχθεί, να τα μελετήσει και να δοθούν οι δέουσες απαντήσεις-λύσεις. Ενα έργο το οποίο θεωρώ την ώρα αυτή αναγκαίο και απαραίτητο.
»Ο κ. πρωθυπουργός ήταν προθυμότατος και αποδέχθηκε την πρόταση αυτή», είχε πει ο κ. Ιερώνυμος. Παρεμπιπτόντως σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που ακούσαμε για διάλογο Εκκλησίας - Πολιτείας ήταν στα τέλη της θητείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τις συναντήσεις «της επιτροπής διαλόγου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου διαλόγου για την κατάρτιση συμφωνίας μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας» (gov.gr, 12.2.2019).
Τώρα, όσον αφορά τις διεκδικήσεις της Εκκλησίας, κατά πληροφορίες σε αυτές βρίσκεται το θέμα της μονιμοποίησης τεσσάρων χιλιάδων ιερέων, μέσω της αύξησης των οργανικών θέσεων των κληρικών, από τις περίπου έξι χιλιάδες που είναι σήμερα στις 10 χιλιάδες. Στα διμερή ζητήματα του μπρα ντε φερ Εκκλησίας - Πολιτείας είναι βέβαια και αυτό της έναρξης της συζήτησης για την αναθεώρηση του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Οσο για τη συζήτηση σχετικά με την πανδημία, εδώ και η Πολιτεία και η Εκκλησία εμφανίζονται εξίσου άτολμες και υποπίπτουν σε διαρκείς παλινωδίες, ενώ η κυβέρνηση διαρκώς χορεύει στον ρυθμό που της επιβάλλει η Εκκλησία. Το απέδειξε και με το ξήλωμα του προστίμου για τους υπευθύνους των χώρων λατρείας και τους ιερείς στην περίπτωση μη τήρησης του μέτρου για το υποχρεωτικό τεστ στους ανεμβολίαστους πιστούς.
Πρωθυπουργική αναδίπλωση
Ενα μέτρο που αρχικά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης -σε αντίθεση με την πλειονότητα των άλλων κλειστών χώρων- αρνούνταν να πάρει για τους ναούς με τον ισχυρισμό ότι (μόνον εκεί) είναι ανεφάρμοστο γιατί οι εκκλησίες δεν έχουν... πορτιέρη. Αλλά τελικά αναδιπλώθηκε και το πήρε, μόνο όταν η Ιερά Σύνοδος του βγήκε από τα αριστερά, αποφασίζοντας να προτρέψει «πατρικώς» τους ανεμβολίαστους πιστούς να κάνουν τεστ.
Και όταν η Ιερά Σύνοδος βγήκε στον πρωθυπουργό από τα δεξιά, θέλοντας να μείνει μόνο στην «πατρική» προτροπή και όχι να εφαρμόσει η ίδια το μέτρο -όπως γίνεται στους άλλους χώρους- ο Κυρ. Μητσοτάκης πάλι αναδιπλώθηκε, αποσύροντας το πρόστιμο στους ιερείς και κρατώντας το μόνο για τους πιστούς. Η συζήτηση λοιπόν της Δευτέρας θα διεξαχθεί με δεδομένο ότι επετράπη από την κυβέρνηση στην Εκκλησία να μην έχει καμία ευθύνη για την τήρηση του μέτρου αυτού.
Την ώρα μάλιστα που σε πολλούς άλλους κλειστούς χώρους έχουν πλέον επιβληθεί σκληρότερα μέτρα αποκλεισμού των ανεμβολίαστων, ενώ μεγάλο μέρος των πιστών που συγκεντρώνεται στους ναούς ανήκει στις ευάλωτες ομάδες και πολλοί ιερωμένοι ανήκουν στους αρνητές του εμβολίου, ακόμα και του κορονοϊού.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας