Σε μια ακατανόητη εκδοχή της διαβόητης θεωρίας των δύο άκρων προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σύντομη χθεσινή τοποθέτησή του στη διαδικτυακή σύνοδο για τη Δημοκρατία που συγκάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Παρότι η σύνοδος είχε στόχο να συμβάλει στην αντιμετώπιση του αυταρχισμού και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο πρωθυπουργός προτίμησε, αντί για αυτά, να μιλήσει για τον... λαϊκισμό, σε μια προσπάθεια να διαχωρίσει τον εαυτό του από αυτόν.
Και τι είπε; Οτι «τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, η γενέτειρα της δημοκρατίας, βίωσε από πρώτο χέρι τη διχαστική πολιτική συμπεριφορά, τις υποσχέσεις που διαψεύστηκαν και την κενή ρητορική τόσο του ακροαριστερού όσο και του ακροδεξιού λαϊκισμού -και απέρριψε και τους δύο».
Αλλά αν θεωρήσουμε ότι με τον όρο «ακροαριστερός (sic) λαϊκισμός» εννοεί τον ΣΥΡΙΖΑ, ο «ακροδεξιός λαϊκισμός» ποιος είναι; Είναι άραγε ο εθνολαϊκισμός των συλλαλητηρίων για το Μακεδονικό στον οποίο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης πόνταρε τα ρέστα του προεκλογικά; Είναι μήπως οι εθνικιστικές κορόνες της σαμαρικής ομάδας και των προερχόμενων από τον ΛΑΟΣ και η θητεία της κυβέρνησης Σαμαρά; Γιατί αν ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «λαϊκιστές» τους μαχαιροβγάλτες ναζιστές της Χρυσής Αυγής τότε μας γυρνάει στη σκοτεινή περίοδο προ της μεγάλης δίκης, επαναφέρει σε όλη της την έκταση τη διαβόητη θεωρία των δύο άκρων και πάει να ξεπλύνει τους καταδικασμένους εγκληματίες.
Μάλιστα είπε ότι «ως το πρώτο ευρωπαϊκό έθνος που βίωσε τον λαϊκισμό και το πρώτο που, στη συνέχεια, τον απέρριψε, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση», αποσιωπώντας βέβαια τους λαϊκιστές ανά τον κόσμο, όπως λ.χ. ο Βίκτορ Ορμπαν που είναι πρωθυπουργός στην Ουγγαρία ήδη από το 2010. Επιπλέον, αναφερόμενος στη δική του εκλογή, χαρακτήρισε την ατζέντα του «μεταρρυθμιστική που ήταν πατριωτική, παρά εθνικιστική», ενώ τελικά περίπου ως λύση για την ενίσχυση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα εμφάνισε τη... δημιουργία του gov.gr, λέγοντας ότι αυτά τα οποία έφερε «τόνωσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ίδια τη δημοκρατία και παρείχαν οφέλη, συχνά με ένα μόνο κλικ».
Εν τω μεταξύ ο Κυρ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται τη Δευτέρα να παρευρεθεί στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ). Το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός συμμετάσχει σε συνεδρίαση της ΔΙΣ δείχνει ότι πέρα από το ζήτημα που αφορά τη διαχείριση της πανδημίας εν όψει Χριστουγέννων, ενδεχομένως τεθούν και θέματα των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας που από τη δεύτερη θεωρούνται εκκρεμή. Αυτό δείχνει και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ότι «είναι προγραμματισμένη η συνάντηση αυτή, εδώ και πάρα πολύ καιρό, στην οποία θα συζητηθούν θέματα που έχουν να κάνουν, προφανώς, και με τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και άλλα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της Εκκλησίας και του Κράτους». Εν όψει της συνεδρίασης της ΔΙΣ, σήμερα στις 9.30 π.μ. στο μέγαρο Μαξίμου, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον κ. Ιερώνυμο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας