• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 25.2°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 24.0°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.0°C / 22.1°C
  1 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 18.1°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 19.9°C
  1 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 21.5°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.9°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 23.8°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  0 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.3°C / 23.4°C
  0 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  2 BF
  47%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.9°C / 20.1°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 16.5°C / 23.3°C
  0 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 25.4°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.2°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  0 BF
  76%
EUROKINISSI / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τριπλό μήνυμα στην Τουρκία

 • A-
 • A+
Ο Κ. Μητσοτάκης, ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης εξέφρασαν τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος, ενώ σε σχέση με το Κυπριακό, τάσσονται υπέρ μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης επίλυσης, βασισμένης στο διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ● Σκέψεις για ενίσχυση του τριμερούς αμυντικού συντονισμού.

Για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου συμφώνησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενώ έστειλαν μηνύματα και προς την Τουρκία αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά τη χθεσινή τριμερή σύνοδο κορυφής στην Ιερουσαλήμ, στους στόχους της οποίας ήταν και να αποτελέσει την πρώτη προσωπική γνωριμία των δύο πρωθυπουργών και του Κύπριου προέδρου, μετά την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στο Ισραήλ.

Ειδικότερα, στην κοινή διακήρυξη που υιοθέτησαν οι κ. Μητσοτάκης, Μπένετ και Αναστασιάδης, αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι συμφώνησαν να ενισχύσουν «τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας, για να προωθήσουμε κοινά συμφέροντα και να εργαστούμε από κοινού για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία των εθνών μας, στη Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή».

Δηλώνουν ακόμα ότι οι τρεις χώρες «θεωρούν τον ενεργειακό τομέα και, ειδικότερα, το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στέρεη βάση για συνεργασία στην περιοχή, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού του δικαιώματος όλων των κρατών να ασκούν τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα τους» και εκφράζουν «τη σημασία σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος», στέλνοντας έτσι μηνύματα στην Τουρκία.

Μηνύματα της στέλνουν και σε σχέση με το Κυπριακό, όπου τάσσονται υπέρ «μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης επίλυσης, βασισμένης στο διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» που «θα επανενώσει το νησί, βασισμένη στον σεβασμό των δημοκρατικών αρχών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Κυπρίων».

Επιπλέον προσθέτουν ότι «σκεπτόμαστε την ενίσχυση του τριμερούς αμυντικού συντονισμού μας, που περιλαμβάνει στρατηγικό διάλογο, στρατιωτική και αμυντικο-βιομηχανική συνεργασία», ενώ αναφερόμενοι στον ρόλο των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και στο πλαίσιο συνεργασίας «3+1» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλώνουν ότι «προσβλέπουμε στην εντατικοποίηση της συνεργασίας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες με στόχο τον σχεδιασμό συμμετοχής των Ηνωμένων Πολιτειών, στο κατάλληλο πολιτικό επίπεδο, σε μία από τις επόμενες συναντήσεις μας».

Μιλούν ακόμα για ενίσχυση της συνεργασίας των τριών χωρών σε σχέση με την πανδημία και την κλιματική αλλαγή και σχετικά με τη συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας αναφέρονται στο σχέδιο του αγωγού EastMed, επαναβεβαιώνοντας τη στήριξή τους «σε όλα τα σχέδια κοινού ενδιαφέροντος», ενώ δηλώνουν ότι καταδικάζουν «κάθε μορφή τρομοκρατίας».

Κατά τις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας, έκανε λόγο για «συνεχιζόμενη αδιαλλαξία και μια απαράδεκτη επιθετικότητα, τόσο στην ξηρά όσο και στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου», λέγοντας ότι «αν συνεχιστούν τα σχέδια για εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, θα καταδικάσουν κάθε προσπάθεια για αμοιβαία αποδεκτή λύση».

Από την πλευρά του ο Ν. Μπένετ ανέφερε ότι «η τριμερής συνεργασία είναι επωφελής και για τις τρεις χώρες, τους λαούς τους, αλλά και την περιοχή», προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι τρεις χώρες «ενισχύουν τις σχέσεις τους στους τομείς της ασφάλειας, της οικονομίας, της τεχνολογίας, του τουρισμού και της αντιμετώπισης έκτακτων κρίσεων».

Τα Βαρώσια

Ο Ν. Αναστασιάδης, αναφερόμενος στο Κυπριακό, μίλησε για «την επιθετικότητα της Αγκυρας και τους παράνομους σχεδιασμούς και τακτικές της στη θάλασσα με την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της καθώς και επί του εδάφους αψηφώντας πλήρως το ειδικό καθεστώς των Βαρωσίων, όπως αυτό προνοείται από σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε.».

Στο περιθώριο της τριμερούς συνόδου κορυφής, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε την πρώτη του συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, όπου, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, «έγινε ανασκόπηση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Ισραήλ, ενώ εξετάστηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς όπως οι επενδύσεις, η ενέργεια, η πανδημία και η άμυνα» και μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το θέμα της στάσης της Τουρκίας. Παράλληλα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της τριμερούς συνόδου, ο Κυρ. Μητσοτάκης μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου είχε συνάντηση και με τον νέο πρόεδρο του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτζογκ.

Σήμερα ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσκεψη στη Ρωσία, όπου θα έχει στις 12.00 (ώρα Ελλάδας) στο Σότσι την πρώτη του συνάντηση στα δύο χρόνια της κυβερνητικής του θητείας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκεται όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία,καθώς και στη συνεργασία στους τομείς της Παιδείας και του πολιτισμού, ενώ στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν και οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις και αναμένεται να συζητηθούν το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, η στάση της Τουρκίας και το Κυπριακό.

Σημειώνεται, τέλος, ότι πριν από τα ταξίδια του σε Ισραήλ και Ρωσία, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τουρκία και τουρισμός στην ατζέντα Μητσοτάκη
Οι επενδύσεις, τα ενεργειακά, οι οικονομικές και γεωστρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου .
Τουρκία και τουρισμός στην ατζέντα Μητσοτάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καλεί την Τουρκία να ακολουθήσει το Διεθνές Δίκαιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην 4η Σύνοδο της Ευρω-Αραβικής Συνεργασίας, άφησε αιχμές προς τη γείτονα για τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, αλλά και για τη στάση της στο προσφυγικό.
Καλεί την Τουρκία να ακολουθήσει το Διεθνές Δίκαιο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κυριακή... κοντή γιορτή για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ερχόμενη Κυριακή 13 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη προαναγγέλλουν τουρκικά ΜΜΕ.
Κυριακή... κοντή γιορτή για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καταδικάζει Πούτιν, κοιτώντας Ερντογάν
Tις ενέργειες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν καταδικάζει η ελληνική κυβέρνηση, συντασσόμενη με εταίρους και συμμάχους σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, αλλά και έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην Τουρκία.
Καταδικάζει Πούτιν, κοιτώντας Ερντογάν
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αρχισαν τα σενάρια για εκλογές
Από τις εξελίξεις στα μέτωπα της πανδημίας, της οικονομίας και της ακρίβειας θα εξαρτηθεί το πότε θα στηθούν οι κάλπες ● Οι εκδοχές του Σεπτεμβρίου 2022 και της τρίτης διαδοχικής εκλογικής αναμέτρησης.
Αρχισαν τα σενάρια για εκλογές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας