• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.8°C / 6.9°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.1°C / 6.0°C
  2 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 10.1°C
  1 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.4°C / 4.6°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -1.6°C
  1 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 7.9°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.3°C / 9.8°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 8.5°C
  1 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  84%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.1°C / 0.5°C
  0 BF
  92%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C -0.5°C / 5.1°C
  1 BF
  91%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 1.8°C / 7.7°C
  1 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.0°C / 7.1°C
  1 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.1°C / 6.1°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  1 BF
  67%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Είπαν «είναι αντισυνταγματικό» και μετά το... επέβαλαν

 • A-
 • A+
Υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών, μετά προστίμου 100 ευρώ στην εφορία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Αντισυνταγματική η συγκεκριμένη υποχρεωτικότητα, υποστήριζε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ενώ ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης απέκλειε μέχρι πρότινος κατηγορηματικά την επιβολή «άλλων υποχρεωτικών εμβολιασμών».

Σε πλήρη σύγχυση βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία μέχρι πρότινος όχι μόνο απέκλειε κατηγορηματικά -διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού- την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε άλλες κατηγορίες πολιτών, αλλά ειδικά για την επιβολή υποχρεωτικότητας με ηλικιακά κριτήρια και συγκεκριμένα στις ηλικίες άνω των 60 ετών, έλεγε -μέσω του αρμόδιου υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη- ότι είναι αντισυνταγματική.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στις 29.10.2021

Παρ’ όλα αυτά, χθες, συνεχίζοντας τις ατελείωτες κυβερνητικές παλινωδίες με την πανδημία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να την επιβάλει, αιφνιδιάζοντας όχι μόνο τους πολίτες, αλλά ακόμα και κυβερνητικά στελέχη και ομολογώντας έτσι με τον πιο εμφατικό τρόπο την απόλυτη αποτυχία της κυβέρνησης να πείσει τους δύσπιστους για το πόσο σημαντικό είναι να πάνε να εμβολιαστούν.

Τι ανακοίνωσε, λοιπόν, ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου; Αφού πρώτα στοχοποίησε την ηλικιακή κατηγορία άνω των 60 ετών -λέγοντας ότι «ενώ όλες οι ηλικιακές ομάδες ανταποκρίνονται [στον εμβολιασμό], υπάρχει μία μόνο η οποία επιμένει να καθυστερεί»- είπε πως οι άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου να έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση. «Διαφορετικά, κάθε μήνα θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ, το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ. Και με νόμο τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο, το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία μας».

Μάλιστα, το πρόστιμο αυτό, που θα επιβάλλεται τώρα στους πολίτες μέσω της εφορίας, το αποκάλεσε «αντίτιμο υγείας». Πρόκειται, ασφαλώς, για ένα βαθιά ταξικό και νεοφιλελεύθερης έμπνευσης μέτρο, αφού στους έχοντες θα αφήνει τη δυνατότητα να εξαγοράζουν την επιλογή τους να μην εμβολιάζονται, αλλά θα εξοντώνει όσους δεν τους περισσεύουν τα 100 ευρώ. Και την ίδια ώρα, με τον αυταρχισμό που αποπνέει, θα στρέφει όλο και περισσότερους πολίτες στην αγκαλιά των συνωμοσιολόγων «εμβολιομάχων».

Το απέκλειε

Αλλά, βέβαια, πρόκειται και για ένα μέτρο που η κυβέρνηση έως τώρα απέκλειε και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας έλεγε ότι είναι αντισυνταγματικό. Συγκεκριμένα, στις 29.10.2021 (ΣΚΑΪ), ο Θάνος Πλεύρης δήλωνε την αντίθεσή του στην επιβολή υποχρεωτικότητας εμβολιασμού με ηλικιακά κριτήρια, απορρίπτοντας και το σενάριο για υποχρεωτικό εμβόλιο στους άνω των 60: «Κάποιος που προτείνει ότι άνω των 60 να έχουμε υποχρεωτικό εμβολιασμό, πρέπει να μας πει: Εννοεί ότι θα πηγαίνουμε με τη σύριγγα και θα τον εμβολιάζουμε θέλει δε θέλει;

Εννοεί ότι θα έρθουμε να του πούμε ότι εσύ που δεν εμβολιάζεσαι άνω των 60 δεν θα παίρνεις τα άλλα φάρμακά σου και θα τα πληρώνεις;», έλεγε. Κι έπειτα, επικαλούμενος και την ιδιότητά του ως νομικού, τόνιζε ότι «η κυβέρνηση λειτουργεί με βάση τις συνταγματικές ισορροπίες» και με επίκληση στη «συνταγματική τάξη», δήλωνε ότι «βάζουμε υποχρεωτικότητα» «όπου πραγματικά υπάρχει ο κίνδυνος της δημόσιας Υγείας και όχι ο κίνδυνος της ατομικής επιλογής», φέρνοντας ως παράδειγμα τους υγειονομικούς και όσους «περιθάλπουν ευπαθείς ομάδες».

Αντίθετα, ήταν σαφής ότι «ένας άνθρωπος 80 ετών και πάνω που ο ίδιος δεν θέλει να εμβολιαστεί» και «κατά βάση ο ίδιος κινδυνεύει», εμπίπτει «στο πλαίσιο της ατομικής πλέον επιλογής» και η υποχρεωτικότητα εκεί προσκρούει στο Σύνταγμα, το ΣτΕ και την επιτροπή Βιοηθικής. Μάλιστα, έλεγε ότι, ακόμα και αν η κυβέρνηση αλλάξει στάση στο μέλλον και λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων αρχίσει να συζητάει την επέκταση της υποχρεωτικότητας, αυτό θα γίνει για «κατηγορίες που συνταγματικά θα είναι ανεκτό».

Ομως, είναι και οι δηλώσεις του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη που, στις 18.10.2021, έλεγε στη Βουλή ότι «οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί έφτασαν στα όριά τους στις δύο κατηγορίες που τους επιβάλαμε. Δεν πρόκειται να επιβάλουμε άλλους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς». Αλλά και πιο πρόσφατα (3.11.2021, MEGA) ο πρωθυπουργός έλεγε ότι «δοκιμάσαμε την υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς. Η αλήθεια είναι ότι χτυπήσαμε ένα σκληρό τείχος κάποιων συμπολιτών μας οι οποίοι παραμένουν σε διαθεσιμότητα, παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Και διαπιστώσαμε ότι η υποχρεωτικότητα δεν θα πείσει τελικά αυτούς τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν», προσθέτοντας ότι «η υποχρεωτικότητα έχει εξαντλήσει αυτή τη στιγμή τα όριά της και τα περιθώρια της αποτελεσματικότητας». Και παραδεχόταν ότι «από ένα σημείο και πέρα, δυστυχώς, χτυπάμε πάνω σε ένα τείχος αντίδρασης από τους ανεμβολίαστους, το οποίο είναι πάρα - πάρα πολύ δύσκολο να το διαπεράσουμε. Και όσο πιο σκληροί είμαστε και όσο περισσότερες υποχρεωτικότητες βάζουμε, τόσο μεγαλύτερες αντιδράσεις προκαλεί αυτό».

Εκανε τα αντίθετα

Τελικά, βέβαια, χθες, έκανε τα αντίθετα ακριβώς απ’ όσα έλεγε, την ώρα που μέχρι και προχθές στην κυβέρνηση έλεγαν σε όλους τους τόνους ότι δεν εξετάζονται νέα μέτρα και, μάλιστα, ο Αδωνις Γεωργιάδης τόνιζε (ΣΚΑΪ) ότι «δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή νέα μέτρα, διότι είναι λάθος με το που ξεκινάνε κάποια μέτρα, την επομένη η συζήτηση να είναι για τα νέα μέτρα». Σημειώνεται, τέλος, ότι μαζί με το νέο μέτρο ανακοινώθηκε, εν όψει Χριστουγέννων, και η δωρεάν διάθεση ενός self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, στο διάστημα 6-12 Δεκεμβρίου και 3-7 Ιανουαρίου.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσουν την υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 ετών, κυβερνητικές πηγές έλεγαν, μεταξύ άλλων, ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία είναι «υποψήφιοι νοσήσαντες», ότι η προσέλευσή τους για εμβολιασμό ήταν χαμηλά σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες, ότι «στερούν θέσεις νοσηλείας από άλλους πολίτες», ότι τα χρήματα από το πρόστιμο θα πάνε στη στήριξη του ΕΣΥ και ότι έχει εξαντληθεί κάθε μέθοδος πειθούς για να εμβολιαστούν.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση επιστρατεύει τον κοινωνικό αυτοματισμό σε βάρος των πολιτών των μεγαλύτερων ηλικιών, παραδέχεται ότι το ΕΣΥ χρήζει στήριξης, αφού αρνείται η ίδια να το ενισχύσει, και τώρα λέει ότι θα το κάνει με τα χρήματα των ηλικιωμένων, ενώ ομολογεί την αποτυχία της να πείσει για τη σημασία του εμβολιασμού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εχασαν τελείως τον έλεγχο
Κραυγαλέες αντιφάσεις στα μέτρα που (δεν) λαμβάνονται ● Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ακη Σκέρτσου που δείχνουν ότι η κυβέρνηση σε όλη τη διάρκεια του 2021 βρισκόταν... αλλού.
Εχασαν τελείως τον έλεγχο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η μοναξιά των ειδικών
Πώς η κυβέρνηση πέρασε από την υποβάθμιση και απαξίωση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων στην απραξία έναντι της πανδημίας εν όψει των εορτών και στη σύγχυση που προκαλεί με τη σεναριολογία για νέα μέτρα.
Η μοναξιά των ειδικών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Συγχωροχάρτι» στην Εκκλησία από την κυβέρνηση
Στον ρυθμό που παίζει η Εκκλησία χορεύει διαρκώς η κυβέρνηση, η οποία ράβει και ξηλώνει μέτρα όχι με γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας Υγείας, αλλά ανάλογα με το τι δεν θα δυσαρεστήσει την Ιερά Σύνοδο και τι...
«Συγχωροχάρτι» στην Εκκλησία από την κυβέρνηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διάγγελμα πανικού από τον Μητσοτάκη
Μέτρα αποκλεισμού των ανεμβολίαστων από σινεμά, θέατρα, μουσεία, γυμναστήρια κ.ά., όχι όμως από τις εκκλησίες, ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός ● Ούτε λέξη για τις ευθύνες της κυβέρνησης ● Ημίμετρα για...
Διάγγελμα πανικού από τον Μητσοτάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας