• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.3°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 10.0°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 15.0°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.9°C / 8.6°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  4 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.2°C / 7.9°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 4.0°C
  5 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 14.6°C
  3 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 16.4°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 9.9°C / 14.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.8°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 15.6°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 16.5°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.4°C / 16.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 15.8°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 16.5°C
  4 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 11.0°C
  1 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 3.7°C / 10.1°C
  4 BF
  64%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  3 BF
  78%
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με τον παπά και τον αστυνόμο

 • A-
 • A+
Η κυβέρνηση κάνει τα χατίρια της Εκκλησίας και των σωμάτων ασφαλείας, εξαιρώντας τους από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και τους ελέγχους ● Αμερικανική έκθεση διαψεύδει τον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο που υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί δεν μεταδίδουν τον κορονοϊό.

Kαθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας η κυβέρνηση πορεύεται με γνώμονα το πώς θα αποφύγει το πολιτικό κόστος σε συγκεκριμένα ακροατήρια που θεωρεί «δεξιών φρονημάτων». Εξού και επιφυλάσσει διαρκώς διακριτική μεταχείριση στην Εκκλησία έναντι όλων των άλλων τομέων της κοινωνικής και οικονομικής ζωής σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα που κατά καιρούς επιβάλλονται. Εξού και έσπευσε πρόσφατα να στείλει το μήνυμα ότι δεν είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός των ενστόλων και ιδιαίτερα της αστυνομίας και των σωμάτων ασφαλείας, ξορκίζοντας κάθε σκέψη για υποχρεωτικότητα του εμβολίου εκεί.

Οσον αφορά την Εκκλησία, η τελευταία πράξη του δράματος αφορά το ξήλωμα του προστίμου για τους υπευθύνους των χώρων λατρείας και τους ιερείς στην περίπτωση μη τήρησης του μέτρου για το υποχρεωτικό τεστ στους ανεμβολίαστους πιστούς. Ενός μέτρου που αρχικά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης -σε αντίθεση με την πλειονότητα των άλλων κλειστών χώρων- αρνούνταν να πάρει για τους ναούς με τον ισχυρισμό ότι (μόνο εκεί) είναι ανεφάρμοστο γιατί οι εκκλησίες δεν έχουν... πορτιέρη. Τελικά το πήρε μόνο όταν η Ιερά Σύνοδος του βγήκε από τα αριστερά, αποφασίζοντας να προτρέψει «πατρικώς» τους ανεμβολίαστους πιστούς να κάνουν τεστ, αλλά και πάλι σε αναντιστοιχία με πολλούς άλλους κλειστούς χώρους όπου εν τω μεταξύ επιβλήθηκαν ακόμα σκληρότερα μέτρα αποκλεισμού των ανεμβολίαστων. Και όταν η Ιερά Σύνοδος βγήκε στον πρωθυπουργό από τα δεξιά, θέλοντας να μείνει μόνο στην «πατρική» προτροπή και όχι να εφαρμόσει η ίδια το μέτρο -όπως γίνεται στους άλλους χώρους- ο Κυρ. Μητσοτάκης πάλι αναδιπλώθηκε, αποσύροντας το πρόστιμο στους ιερείς που προβλεπόταν στο σχετικό ΦΕΚ και κρατώντας το μόνο για τους πιστούς.

Οσο για τα σώματα ασφαλείας, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ακη Σκέρτσου ότι δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι οι αστυνομικοί μεταδίδουν τον κορονοϊό, ο υπουργός Επικρατείας προσπάθησε να αμυνθεί επικαλούμενος τρία δημοσιεύματα («New York Times», «BBC», «WEF») που ήταν όμως από την περίοδο του πρώτου κύματος (Ανοιξη 2020), όταν δεν είχε ακόμα μελετηθεί ο τρόπος μετάδοσης και ένα χρόνο προτού ξεκινήσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί. Αλλά ακόμα και αυτά τα δημοσιεύματα χρησιμοποιούνται με τρόπο εντελώς παραπειστικό, αφού η κατάταξη των αστυνομικών στη μέση της κλίμακας επικινδυνότητας απέναντι στη μετάδοση του κορονοϊού, οφείλεται στο γεγονός ότι προηγούνται λ.χ. δεκάδες ειδικότητες του υγειονομικού προσωπικού και όχι διαφορετικά επαγγέλματα.

Ενώ το ίδιο το δημοσίευμα του «BBC» αναφέρει ρητά ότι τα δεδομένα «βασίζονται σε συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν με εργαζομένους στις ΗΠΑ πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας και προτού υπάρξουν συστάσεις για κοινωνική απόσταση». Αντίθετα από αυτά τα δημοσιεύματα που δεν έχουν πλέον καμιά σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα, διαθέτουμε πολύ πρόσφατες μελέτες που επισημαίνουν τη μεγάλη επικινδυνότητα της πανδημίας για τους αστυνομικούς. Το περασμένο καλοκαίρι δημοσιεύτηκε έκθεση της ημιεπίσημης αμερικανικής οργάνωσης National Law Enforcement Officers Memorial Fund στην οποία επισημαίνεται ότι ο κορονοϊός είναι η κύρια αιτία θανάτου των αστυνομικών υπαλλήλων το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Η έκθεση αναφέρει ότι 71 αστυνομικοί στους 155 πέθαναν σε εθνικό επίπεδο από κορονοϊό κατά την εκτέλεση των επίσημων καθηκόντων τους, όταν 28 έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμούς και 38 από τροχαία. Αυτό σημαίνει μείωση 7% σε σύγκριση με το 2020, που υπήρχαν 76 νεκροί αξιωματικοί από αιτίες που σχετίζονται με τον Covid κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, τότε που δεν υπήρχαν διαθέσιμα εμβόλια. «Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να καθιστά τους θανάτους που σχετίζονται με τον Covid-19 τη μεγαλύτερη αιτία θανάτων σε αστυνομικούς που σημειώθηκαν τους πρώτους έξι μήνες του 2021» («Boston Globe», 20.9.2021).

Και όλα αυτά ενώ μία από τις πρώτες γκέλες της κυβέρνησης στη διαχείριση των εμβολιασμών σημειώθηκε ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν αποφασίστηκε να χορηγούνται σε ενστόλους τα εμβόλια που περισσεύουν, γεγονός που συνέτεινε στην απαξίωση των εμβολίων από μερίδα πολιτών. Αλλά συνέβη και κάτι χειρότερο. Οπως αποκάλυψε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης (3.2.2021) εκδόθηκε έγγραφο του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., με το οποίο οι αστυνομικοί διατάσσονταν να ακυρώσουν τα προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμό μέσω της ιστοσελίδας emvolio.gov.gr. και να περιμένουν τη σχετική «λίστα αναμονής». Το τραγικό είναι ότι οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αστυνομίας υποχρεώθηκαν στις αρχές του περασμένου Μαρτίου να ζητήσουν μόνοι τους την ένταξή τους στο πρόγραμμα εμβολιασμού, εφόσον η κυβέρνηση τους είχε εξαιρέσει από το σχεδιασμό για την ΕΛ.ΑΣ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πώς εξελίχθηκε σε λοιμωξιολόγο ο κ. Μητσοτάκης
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Η κρυμμένη συνέντευξη του πρωθυπουργού με τον Βρετανό καθηγητή Νίαλ Φέργκισον, τον Ιούνιο του 2020, όταν απέδιδε στους ειδικούς και στην «αποπολιτικοποίηση» την επιτυχία στην αντιμετώπιση του πρώτου...
Πώς εξελίχθηκε σε λοιμωξιολόγο ο κ. Μητσοτάκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρώτα μιλά για χαλάρωση και μετά βάζει φρένο
Μετά από χθεσινή σύσκεψη Μαξίμου - υπ.Υγείας, αποφασίστηκε ότι η σχετική ΚΥΑ με τις ισχύουσες απαγορεύσεις, που λήγει την Κυριακή, θα ανανεωθεί χωρίς αλλαγές, τουλάχιστον για την ερχόμενη εβδομάδα, παρά τις...
Πρώτα μιλά για χαλάρωση και μετά βάζει φρένο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αρχισαν τα σενάρια για εκλογές
Από τις εξελίξεις στα μέτωπα της πανδημίας, της οικονομίας και της ακρίβειας θα εξαρτηθεί το πότε θα στηθούν οι κάλπες ● Οι εκδοχές του Σεπτεμβρίου 2022 και της τρίτης διαδοχικής εκλογικής αναμέτρησης.
Αρχισαν τα σενάρια για εκλογές
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εγκλημα και κοροϊδία
Mε τη γίδα στην πλάτη πιάστηκε η κυβέρνηση με το θέμα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ και την άρνησή της να ενισχύσει πραγματικά το ΕΣΥ.
Εγκλημα και κοροϊδία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κυβέρνηση χωρίς Σχέδιο Βʹ
Εγκλωβισμένο στο ατελέσφορο αφήγημά του, το Μαξίμου αρνείται να ενισχύσει πραγματικά το ΕΣΥ, κλείνει το μάτι στους ιδιώτες της Υγείας και περιμένει ματαίως να κοπάσει μόνη της η πανδημία.
Κυβέρνηση χωρίς Σχέδιο Βʹ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αμιγής» η κυβερνητική αποτυχία, «μεικτή» η ευθύνη
Οι εστιάτορες, κάνοντας λόγο για μια «δυστοπική πρόταση, που δημιουργεί κοινωνικούς αυτοματισμούς, μαγαζιά πολλών ταχυτήτων και τελικά αθέμιτο ανταγωνισμό», δηλώνουν ότι «ο ρόλος μας δεν είναι να κάνουμε ούτε...
«Αμιγής» η κυβερνητική αποτυχία, «μεικτή» η ευθύνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας