• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.0°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.8°C
  3 BF
  87%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 14.3°C
  3 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.0°C
  1 BF
  92%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.8°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.9°C
  3 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.4°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  3 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.0°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.8°C
  1 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 11.6°C
  0 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  93%

«Δεν μας έδωσαν αυτό το κείμενο, εμείς πήραμε τελεσίγραφο» απαντά η ελληνική κυβέρνηση

Κόντρα για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης

 • A-
 • A+

Αγρια κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αφορμή τα μέτρα της διαπραγμάτευσης, και ειδικότερα του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, με τους δανειστές να ανακατεύουν εκ των υστέρων την τράπουλα στο ευαίσθητο αυτό θέμα.

Οι θεσμοί, ενοχλημένοι από την κίνηση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα και σε μια προσπάθεια να αποδομήσουν τη ρητορική που ο ίδιος και οι υπουργοί του έχουν αναπτύξει γύρω από αυτό θέμα, έδωσαν χθες στη δημοσιότητα το κείμενο της πρότασης που είχαν συμφωνήσει μεταξύ τους. Το Μαξίμου διέψευσε κατηγορηματικά ότι έλαβε εγκαίρως το συγκεκριμένο κείμενο.

Πρόκειται για τα μέτρα που προορίζονταν να τεθούν προς έγκριση στο τραπέζι του Eurogroup της 27ης Ιουνίου, πριν δηλαδή η κυβέρνηση εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις και προκηρύξει δημοψήφισμα. Σε αυτήν τη λίστα, η πλευρά των θεσμών υπαναχωρεί στο θέμα του ΦΠΑ των ξενοδοχείων, προτείνοντας φόρο 13% στη διανυκτέρευση αντί για 23% που υποστήριζαν αρχικά. Ολα αυτά τη στιγμή που η τουριστική σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει και τα περισσότερα «πακέτα» και οι προσφορές στα ξενοδοχεία έχουν κλειστεί με τον υπερμειωμένο ΦΠΑ 6,5%.

Μάλιστα, στα νησιά του Αιγαίου πλην της Κρήτης ισχύουν και οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές του φόρου (σ.σ. τους οποίους οι δανειστές θέλουν να καταργήσουν), πράγμα που σημαίνει ότι η επιβάρυνση των τουριστικών αυτών «πακέτων» από τον ΦΠΑ είναι σε ανάλογο ποσοστό χαμηλότερη.

Ως προς τα άλλα μέτρα δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση με βάση το αρχικό κείμενο των θεσμών και αυτό που δημοσίευσε χθες ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος πρόσφατα είχε κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα για παραπλάνηση του ελληνικού λαού αναφορικά με τις προτάσεις των εταίρων, και ιδίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι θεσμοί επιμένουν για κατάργηση του ΕΚΑΣ, σταδιακά έως το 2019, κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, χωρίς όμως ξεκάθαρη αναφορά, ενώ επιμένουν στην αύξηση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις στο 100% και στην αύξηση της φορολογίας στο 28%. Αλλα θέματα στον τομέα της φορολογίας που θίγονται είναι η αύξηση του φόρου στον ηλεκτρονικό «τζόγο» (VLTS) και στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και την κινητή τηλεφωνία 4G και 5G.

Στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν αναφέρει τα εξής: «Για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τις τελευταίες προτάσεις, όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών της 8ης, 14ης, 22ας και 25ης Ιουνίου 2015, αλλά και τις συνομιλίες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

«Συναντίληψη»

Οι συζητήσεις επ’ αυτών των προτάσεων συνεχιζόταν με τις ελληνικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής, εν όψει του Eurogroup της 27ης Ιουνίου 2015. Υπήρχε συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι η σύνοδος αυτή του Eurogroup θα επιτύγχανε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα είχε συμπεριλάβει τα μέτρα προς κοινή συμφωνία, αλλά θα κάλυπτε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες, όπως και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Περιελάμβανε επίσης την υποστήριξη ενός πακέτου για μια νέα αρχή για την ανάπτυξη και την απασχόληση, με τη πρωτοβουλία της Επιτροπής, που θα υποστήριζε την ανασυγκρότηση και τις επενδύσεις στη πραγματική οικονομία, όπως είχε συζητηθεί και υιοθετηθεί στη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2025.

Παρ’ όλα αυτά, δεν έγινε εφικτή η τυπική ολοκλήρωση και παρουσίαση στο Eurogroup της τελικής εκδοχής αυτού του εγγράφου, ούτε της περίληψης μιας συνολικής συμφωνίας, λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015.

Μαξίμου: «Εμείς πήραμε τελεσίγραφο»

«Δεν μας έδωσαν αυτό το κείμενο, εμείς πήραμε τελεσίγραφο», απάντησε η κυβέρνηση στον κ. Γιούνκερ. «Την Τετάρτη το πρωί ο θεσμοί παρέδωσαν πρόταση για ΦΠΑ 23% στην εστίαση και 13% στα ξενοδοχεία από 1η Ιουλίου. Η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε τον αυξημένο ΦΠΑ στην εστίαση. Το πρωί της Πέμπτης, οι θεσμοί επανήλθαν με πρόταση 23% και σε εστίαση και σε ξενοδοχεία! Αυτή η πρόταση κατατέθηκε από τους θεσμούς στο Eurogroup και παραδόθηκε στην Ελλάδα ως τελεσίγραφο», καταλήγει το Μαξίμου στην ανακοίνωσή του.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προτροπές για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου
Τις κυβερνητικές προτεραιότητες για την ανάπτυξη παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στους υπουργούς της κυβέρνησης του, στο σημερινό συμβούλιο στο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός έχοντας να διαχειριστεί ακόμα μία επώδυνη...
Προτροπές για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Γιούνκερ στοχοποιεί Τσίπρα και Βαρουφάκη
Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να φτάσει σε μία συμφωνία, φέρεται να είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Απειλές και κινδυνολογία για το δημοψήφισμα της Κυριακής, με το «όχι» να ερμηνεύεται από τον ίδιο ως έξοδος της...
Ο Γιούνκερ στοχοποιεί Τσίπρα και Βαρουφάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συσκέψεις μετά το χθεσινό «ναυάγιο» στις Βρυξέλλες
Μέσα σε 45 λεπτά έληξαν οι χθεσινές συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και των δανειστών στις Βρυξέλλες. Οι θεσμοί επιμένουν να κοπούν περαιτέρω κατά 1,8 δισ. ευρώ οι συντάξεις και να αυξηθούν τα...
Συσκέψεις μετά το χθεσινό «ναυάγιο» στις Βρυξέλλες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αισιοδοξία και αποφασιστικότητα στην τελική ευθεία
Αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία η οποία θα είναι θετική για την ελληνική οικονομία, εμφανίστηκε ο...
Αισιοδοξία και αποφασιστικότητα στην τελική ευθεία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κυβερνητικό συμβούλιο εν όψει του αυριανού Eurogroup
Ενώ η σκληρή στάση που κρατούν οι δανειστές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων συνεχίζεται, στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup η κυβέρνηση αναμένει θετικό σήμα αναγνώρισης της προόδου προκειμένου να ληφθεί...
Κυβερνητικό συμβούλιο εν όψει του αυριανού Eurogroup
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Έσοδα 3 δισ. προβλέπει η λίστα των μεταρρυθμίσεων
Η λίστα με τις 18 μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει στους εταίρους η ελληνική κυβέρνηση θα συζητηθεί στο Brussels Group. Την επόμενη εβδομάδα θα συγκληθούν Euroworking Group και στη συνέχεια Eurogroup....
Έσοδα 3 δισ. προβλέπει η λίστα των μεταρρυθμίσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας