• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.4°C / 25.7°C
  2 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.7°C / 27.0°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.5°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.4°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ψιχάλες
  22°C 21.9°C / 22.4°C
  3 BF
  83%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.4°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.5°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.9°C / 28.8°C
  2 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  4 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 25.7°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.3°C
  3 BF
  47%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 28.5°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 23.6°C / 26.1°C
  2 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.7°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 25.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  60%

Η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου διαψεύδει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου. Η απόφαση ελήφθη στις 3 Νοεμβρίου, δηλαδή μία μέρα πριν από την επικοινωνία Μαξίμου - Εκκλησίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Κ. Μητσοτάκης αποδείχθηκε βασιλικότερος... της Εκκλησίας

 • A-
 • A+
Η Ιερά Σύνοδος με εγκύκλιό της εκθέτει τον πρωθυπουργό, ο οποίος έσπευσε με παράδοξα επιχειρήματα να εξαιρέσει τους ναούς από τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους ● Η Εκκλησία προτρέπει «πατρικώς» τους πιστούς να εμβολιαστούν και τους ανεμβολίαστους να κάνουν rapid ή μοριακό τεστ πριν από την προσέλευση στους χώρους λατρείας ● Αδειασμα του Γιάννη Οικονόμου, που προσπάθησε να «καρπωθεί» αυτή την κίνηση ότι έγινε κατόπιν επικοινωνίας με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού ● Η απόφαση όμως είχε ληφθεί μία μέρα πριν από την περιβόητη επικοινωνία Μαξίμου-Εκκλησίας

Αυτό που δεν έκανε η κυβέρνηση όταν εξαιρούσε τους ναούς από τα τελευταία μέτρα για τους ανεμβολίαστους, το συστήνει τώρα η ίδια η Εκκλησία, εκθέτοντας απολύτως τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και τον εκθέτει διότι ήταν ο ίδιος που μόλις το προηγούμενο βράδυ στο MEGA, με παράδοξα επιχειρήματα υπεραμυνόταν της απόφασης να μείνει εκτός των μέτρων η Εκκλησία, την οποία με αυτόν τον τρόπο επέμενε να αντιμετωπίζει με διακριτική μεταχείριση έναντι όλων των άλλων τομέων της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, όπως κάνει από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα.

Αλλά ας βάλουμε τα πράγματα στη σειρά. Προχθές το βράδυ σε συνέντευξή του στο MEGA, o πρωθυπουργός, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ισχυριζόταν ότι δεν υπάρχει τρόπος εφαρμογής του μέτρου -εάν υπήρχε θα το συζητούσε, είπε- γιατί «οι εκκλησίες είναι ανοιχτοί χώροι λατρείας» και «δεν υπάρχει κάποιος στην πόρτα» για να κάνει έλεγχο. Μάλιστα πέρα από το παράδοξο επιχείρημα με την... έλλειψη πορτιέρη -λες και είχαν τέτοιο οι ταβέρνες και τα μαγαζιά του λιανεμπορίου-, ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να εξισώσει τη μετάβαση στις εκκλησίες με την αγορά τροφίμων, λέγοντας ότι «η πίστη, η έκφραση των θρησκευτικών πεποιθήσεών μας, είναι μια πράξη η οποία έχει κάποια πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Με την ίδια λογική θα βάζαμε την υποχρεωτικότητα και στα σουπερμάρκετ, υπάρχουν και αλλού εξαιρέσεις, ξέρετε». Λες και μιλάμε για το ίδιο επίπεδο πρώτης ανάγκης. Αλλά, βλέπετε, αυτή ήταν η βασική επιχειρηματολογία που πρόβαλλε αυτές τις μέρες το μέγαρο Μαξίμου, με κυβερνητικές πηγές να χαρακτηρίζουν την έκφραση της πίστης «ουσιώδη» και «βασική ανάγκη» και να υποστηρίζουν ότι όπως δεν μπορείς να κόψεις την πρόσβαση στα τρόφιμα, δεν μπορείς να κόψεις την πρόσβαση και στους ναούς.

Μόνο που ήρθε χθες η Εκκλησία να καταρρίψει η ίδια αυτόν τον ισχυρισμό και ουσιαστικά να αποδεχτεί ότι οι ναοί δεν εμπίπτουν στην κατηγορία του... σουπερμάρκετ, αλλά στην κατηγορία της πλειονότητας των κλειστών χώρων. Και πώς το έκανε αυτό; Με εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου που προτρέπει «πατρικώς» τους πιστούς να εμβολιαστούν και τους ανεμβολίαστους να κάνουν rapid ή μοριακό τεστ πριν από την προσέλευση στους ναούς.

Η κίνηση αυτή της Εκκλησίας έφερε βέβαια απόλυτη αμηχανία στην κυβέρνηση, που ένιωσε ότι «αδειάζεται» εντελώς. Εξ ου και προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, έσπευσε μέσω διαρροών να πει ότι η εγκύκλιος δημοσιοποιήθηκε ύστερα από «συνεννόηση» με το μέγαρο Μαξίμου. Κι έπειτα ήρθε να ισχυριστεί το ίδιο και επισήμως, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ειδικότερα ο Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε αρχικά ότι «ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε χθες (σ.σ. προχθές) στη συνέντευξή του ότι και για τους χώρους θρησκευτικής λατρείας πρέπει να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό και ότι ζητούμενο είναι ο τρόπος εφαρμογής τους». Εδώ η κυβέρνηση επιχειρεί ασφαλώς να κάνει το μαύρο άσπρο, πατώντας στην αποστροφή του κ. Μητσοτάκη ότι «εάν υπήρχε τρόπος εφαρμογής του μέτρου» θα το συζητούσε, αλλά το τι στ’ αλήθεια ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός το παραθέσαμε παραπάνω.

Ευθύ ψέμα

Κι έπειτα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί ύστερα από επικοινωνία του Γραφείου του Πρωθυπουργού με την Εκκλησία της Ελλάδος έγιναν όλα όσα χρειάζεται να γίνουν με σοβαρότητα, συνεργασία και αποτελεσματικότητα». Μόνο που όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να διεκδικήσει μερίδιο από τη δημοσιοποίηση της εγκυκλίου, η ίδια η εγκύκλιος τη διαψεύδει, αφού αναφέρει ρητά ότι η σχετική απόφαση ελήφθη «εν τη Συνεδρίᾳ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 3ης μηνός Νοεμβρίου», δηλαδή μία μέρα πριν από την περιβόητη επικοινωνία Μαξίμου-Εκκλησίας. Το ίδιο προκύπτει και από κύκλους της Εκκλησίας που επιβεβαίωναν μεν ότι υπήρξε επικοινωνία χθες με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, αλλά σημείωναν ότι η πρόθεση της Εκκλησίας να προχωρήσει στην εγκύκλιο υπήρχε ούτως ή άλλως.

Οι ίδιοι εκκλησιαστικοί κύκλοι έλεγαν ακόμα ότι στο πλαίσιο της σταθερής επικοινωνίας και με την αξιωματική αντιπολίτευση, η Εκκλησία ήταν ενήμερη για την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει τη σχετική τροπολογία, αν και εκφράζουν από την πλευρά της μια ενόχληση ως προς τον τρόπο παρουσίασης του ζητήματος. Μετά την κατάθεση της τροπολογίας ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε σχετικά τον αρχιεπίσκοπο, μέσω τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ενώ χαρακτήρισε «στη σωστή και αυτονόητη κατεύθυνση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής» την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, σημειώνοντας ότι «η Εκκλησία προτείνει αυτό που δεν τολμά η κυβέρνηση να εφαρμόσει» και προσθέτοντας πως «η πολιτεία οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και να μην τις πετά στην Εκκλησία για συστάσεις προς τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας».

Για λαϊκισμό στο ζήτημα της προσέλευσης των ανεμβολίαστων πιστών στις εκκλησίες κατηγόρησε την κυβέρνηση ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ανδρέας Λοβέρδος, δηλώνοντας (Radio North 98, Θεσσαλονίκη) ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Εγώ επειδή εκκλησιάζομαι πήγα στις περιοδείες μου σε εκκλησίες που τηρούνται τα μέτρα κατά γράμμα από τους ιερείς, από τους πιστούς, από όλους και πήγα και σε εκκλησίες που γινόταν… πατείς με, πατώ σε! Δεν πρέπει να γίνεται αυτό».

Αλλά η χαρακτηριστική διστακτικότητα, η ατολμία και η ειδική μεταχείριση με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την Εκκλησία είναι καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς φοβάται ότι θα δυσαρεστήσει το συντηρητικό και το υπερορθόδοξο ακροατήριο. Εξ ου και βλέπουμε συχνά η Εκκλησία να εξαιρείται από μέτρα που επιβάλλονται σε όλες τις άλλες δραστηριότητες της κοινωνικής και οικονομικής ζωής ή να εφαρμόζονται εν τέλει και στους ναούς μόνο ύστερα από μεγάλη καθυστέρηση και έντονες αντιδράσεις.

Εχουν παρελθόν

Ενδεικτικά θυμίζουμε την κυνική ομολογία του Αδ. Γεωργιάδη ότι η κυβέρνηση αγνόησε τις εκκλήσεις κάποιων ειδικών και δεν προέβη νωρίτερα στην επιβολή λοκντάουν στη Θεσσαλονίκη τον περσινό Οκτώβριο «από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία και στην πίστη» πριν από τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Θυμίζουμε ακόμα τις κυβερνητικές παλινωδίες και αμφιταλαντεύσεις πριν να φτάσουμε τελικά στο κλείσιμο των ναών το Πάσχα του 2020, για το οποίο τώρα ο πρωθυπουργός υπερηφανεύεται, αλλά αυτό ήρθε έπειτα από σφοδρές αντιδράσεις, αφού πρώτα η κυβέρνηση είχε φτάσει στο σημείο να δώσει το ελεύθερο στους πολίτες να παρακάμπτουν τους περιορισμούς για τις μετακινήσεις για να πάνε στις εκκλησίες.

Θυμίζουμε και την ολική υποχώρηση της πολιτείας απέναντι στις απαιτήσεις της Εκκλησίας σχετικά με τους όρους ανοίγματος των ναών εν όψει των Χριστουγέννων, όπου η κυβέρνηση, μετά τη σχετική συμφωνία Μητσοτάκη-Ιερώνυμου, ζήτησε από την επιτροπή ουσιαστικά να επικυρώσει τις προειλημμένες αποφάσεις της για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, με νέα γνωμοδότηση, μεταθέτοντας όλη την ευθύνη για τις δικές της επιλογές στους ειδικούς. Αλλά και στο πλαίσιο αυστηροποίησης του λοκντάουν μετά την Πρωτοχρονιά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι εκκλησίες θα είναι κλειστές στους πιστούς και δεν θα ανοίξουν για λειτουργίες τα Φώτα, αντίθετα με ό,τι είχε συμβεί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Μετά τις αντιδράσεις από τους ιεράρχες η κυβέρνηση παραχώρησε αρχικά την προσέλευση πιστών για ατομική λατρεία, όπως ίσχυσε στις γιορτές πριν από την αυστηροποίηση του λοκντάουν, και μετά τα έδωσε όλα. Κι όλα αυτά ενώ κανένας δεν μιλάει σήμερα για το μεγάλο θέμα που κάνει τζιζ, τη θεία κοινωνία που πραγματοποιείται κανονικά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Γιατί πάει στη ΔΙΣ ο Μητσοτάκης
Με συνεννόηση πρωθυπουργού - αρχιεπισκόπου ετοιμάζεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τη Δευτέρα να συζητήσει για την πανδημία, τη μονιμοποίηση ιερέων και τις ευρύτερες σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας.
Γιατί πάει στη ΔΙΣ ο Μητσοτάκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πώς εξελίχθηκε σε λοιμωξιολόγο ο κ. Μητσοτάκης
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Η κρυμμένη συνέντευξη του πρωθυπουργού με τον Βρετανό καθηγητή Νίαλ Φέργκισον, τον Ιούνιο του 2020, όταν απέδιδε στους ειδικούς και στην «αποπολιτικοποίηση» την επιτυχία στην αντιμετώπιση του πρώτου...
Πώς εξελίχθηκε σε λοιμωξιολόγο ο κ. Μητσοτάκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το Μαξίμου προσπαθεί να απαξιώσει τη μελέτη που... δεν γνώριζε
Παγιδευμένοι στα επικοινωνιακά τρικ ● Ανεπανόρθωτο πλήγμα μετά την έκθεση Τσιόδρα - Λύτρα ● Μετακυλίουν τις ευθύνες ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το Μαξίμου προσπαθεί να απαξιώσει τη μελέτη που... δεν γνώριζε
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Να ’χαμε να λέγαμε...
Ακόμη ένα τηλεοπτικό διάγγελμα, που καιρό είχε να κάνει, θα πραγματοποιήσει σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης για το μέτωπο της πανδημίας που επελαύνει στη χώρα με δεκάδες νεκρούς καθημερινά, χωρίς ωστόσο να...
Να ’χαμε να λέγαμε...
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αδειασμένος» και έκθετος
Για αυτοεξευτελισμό της κυβέρνησης έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως η Εκκλησία έκανε το αυτονόητο, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό που αντί για κρούσματα μετράει ψήφους.
«Αδειασμένος» και έκθετος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας