Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ευνοϊκή μεταχείριση που εξακολουθεί να επιφυλάσσει η κυβέρνηση στην Εκκλησία, εξαιρώντας την και αυτή τη φορά από τα μέτρα για την πανδημία.
Μιλώντας στο MEGA, τη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη, ο πρωθυπουργός αρχικά προσπάθησε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις λέγοντας ότι «εμείς κλείσαμε εκκλησίες» το Πάσχα του 2020, αλλά αποσιώπησε όλες τις κυβερνητικές παλινωδίες μέχρι να φτάσουν να κλείσουν τότε οι ναοί και βέβαια αποσιώπησε και όλη τη διακριτική μεταχείριση με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Εκκλησία από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, έναντι όλων των άλλων τομέων της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Αλλά η πιο παράδοξη είναι η επιχειρηματολογία που ο Κυρ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε επιχειρώντας να δικαιολογήσει την τελευταία εξαίρεση των εκκλησιών από τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει τρόπος εφαρμογής του μέτρου -αλλιώς, λέει, θα το συζητούσε- γιατί «οι εκκλησίες είναι ανοιχτοί χώροι λατρείας» και «δεν υπάρχει κάποιος στην πόρτα» για να κάνει έλεγχο. Λες και στα καταστήματα του λιανεμπορίου ή στις καφετέριες και τις ταβέρνες υπήρχε πορτιέρης.
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε ακόμα να υποβαθμίσει την επέλαση της πανδημίας υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει ξεφύγει», λέγοντας ότι «αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους». Επανέλαβε ακόμα ότι «δεν πρόκειται να ξαναπάμε σε lockdown», αλλά όπως φάνηκε δεν διαθέτει και κάποιο plan B, αφού στις ερωτήσεις αν υπάρχει plan B, περιορίστηκε να μιλήσει για τα μέτρα των υποχρεωτικών τεστ στους ανεμβολίαστους που ανακοινώθηκαν, για την τρίτη δόση του εμβολίου, η οποία όμως αφορά την παράταση της ανοσίας εκείνων που την έχουν ήδη- και την «ενίσχυση του ΕΣΥ στα όρια των δυνατοτήτων του», η οποία βέβαια ξέρουμε ότι δεν αφορά τις αναγκαίες προσλήψεις και το άνοιγμα ΜΕΘ, αλλά μπαλώματα με ανακατατάξεις κλινών και προσωπικού εκ των ενόντων και παροχή οικονομικών κινήτρων για την προσέλκυση του ιδιωτικού τομέα.
Αλλά ο πρωθυπουργός προχώρησε και σε μια παραδοχή αποτυχίας για την υποχρεωτικότητα και τις τιμωρητικές αναστολές εργασίας στους υγειονομικούς, λέγοντας πως «διαπιστώσαμε ότι η υποχρεωτικότητα δεν θα πείσει τελικά αυτούς τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν». Ταυτόχρονα απέκλεισε την επέκταση της υποχρεωτικότητας στα Σώματα Ασφαλείας, έναν χώρο που επίσης δεν θα ήθελε να δυσαρεστήσει, για τους ίδιους λόγους με την Εκκλησία, λέγοντας ότι «οποιαδήποτε διεύρυνση της υποχρεωτικότητας σημαίνει ταυτόχρονα ότι πρέπει να προβλέψουμε πώς θα λειτουργήσουμε όταν αυτοί οι άνθρωποι μπουν σε διαθεσιμότητα» και ότι «η υποχρεωτικότητα έχει εξαντλήσει αυτή τη στιγμή τα όριά της και τα περιθώρια της αποτελεσματικότητας».
Για το πότε θα έρθουν τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία προς κύρωση στη Βουλή, το συνέδεσε με την παρακολούθηση της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, όταν και ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι, έχει «καρφώσει» τον πρωθυπουργό συνδέοντας την καθυστέρηση με τις εσωτερικές ισορροπίες στη Ν.Δ.
Παράλληλα ο Κυρ. Μητσοτάκης προχώρησε σε αόριστες υποσχέσεις, μιλώντας για «επεξεργασία» ενός σχεδίου «επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2022, για τους αγρότες οι οποίοι συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα καθώς και για τους νέους αγρότες», καθώς και για «δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022», αλλά μη διευκρινίζοντας ούτε το ύψος της όποιας αύξησης ούτε το χρονοδιάγραμμα ούτε και τίποτα συγκεκριμένο τελικά, ενώ έθεσε και διάφορες προϋποθέσεις προκειμένου να γίνει: «Οταν ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία και αφού έχουμε λάβει υπόψη μας τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας, τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων».
Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της αστυνομικής βίας, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις σκληρές πρακτικές του δόγματος του νόμου και της τάξης που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός είπε: «Κάποτε είχε ειπωθεί μια κουβέντα από κάποιον άλλον ο οποίος καθόταν σε αυτήν εδώ τη θέση, είχε πει στους αστυνομικούς “το κράτος είστε εσείς”. Κακώς είχε ειπωθεί αυτό έτσι όπως είχε ειπωθεί τότε». Μόνο που αυτός ο κάποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, απευθυνόμενους στους αστυνομικούς το 1992. Και το να καταγγείλει τον πατέρα του προδίδει ασφαλώς την αμηχανία του Κυρ. Μητσοτάκη πάνω στο ζήτημα. Πόσο μάλλον όταν αυτή τη γραμμή ακολουθεί πιστά σήμερα η κυβέρνησή του.
ΣΥΡΙΖΑ:
Εκτός τόπου και χρόνου ο κ. Μητσοτάκης
Με ανακοινώσεις τους, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όσο και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιτέθηκαν στον πρωθυπουργό για τα όσα είπε στο δελτίο ειδήσεων του Mega και στους δημοσιογράφους Γιάννη Πρετεντέρη και Ράνια Τζίμα. «Εκτός τόπου και χρόνου ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η πανδημία δεν έχει ξεφύγει, παρά τα αλλεπάλληλα ρεκόρ κρουσμάτων και με πάνω από 300 απώλειες την εβδομάδα, και ότι το σύστημα υγείας αντέχει. Μπορεί να μην υπάρχουν διαθέσιμες ΜΕΘ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει ανέμελος να περπατάει στο τελευταίο του μίλι, ενώ ασθενείς θα πεθαίνουν πάλι εκτός ΜΕΘ», ανέφερε η Κουμουνδούρου, χαρακτηρίζοντας «μνημείο πολιτικού καιροσκοπισμού» την απάντησή του ότι στις «στις εκκλησίες δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος για τεστ στους ανεμβολίαστους όπως γίνεται παντού, γιατί δεν υπάρχει υπεύθυνος». Η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέληγε ως εξής: «ο κ. Μητσοτάκης βάζει τη δυσαρέσκεια της εκλογικής του πελατείας πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Με πολιτική δειλία, κυνισμό και ανευθυνότητα, αποδεικνύει ότι τελικά δεν έχει τον Θεό του».
Από την πλευρά του το ΚΙΝ.ΑΛΛ. χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη «αρνητή της πραγματικότητας». Ειδικότερα, η ανακοίνωση ανέφερε τα εξής: «Αυτή ήταν σήμερα η εικόνα του κ. Μητσοτάκη στη συνέντευξή του. Ολα καλά τα βρήκε για την πανδημία, την ακρίβεια, καμία βιασύνη για αύξηση του κατώτατου μισθού». Επιπλέον, προσθέτει ότι «προφανώς ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι βρίσκεται σε ένα παράλληλο σύμπαν». Το Κίνημα Αλλαγής συμπληρώνει ότι «οι πολίτες που βιώνουν τη σκληρή πραγματικότητα στη ζωή τους, είναι βέβαιο ότι θα τον υποχρεώσουν σε ανώμαλη προσγείωση σε αυτήν».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας