Η Ανγκελα Μέρκελ ήλθε στην Αθήνα για τελευταία φορά ως καγκελάριος της Γερμανίας, άκουσε τις ανησυχίες του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για την επιθετικότητα της Τουρκίας και απήλθε χωρίς να πει δημοσίως τίποτε που θα μπορούσε να στεναχωρήσει την Αγκυρα. Η καγκελάριος είπε πολλά για την περίοδο κατά την οποία δοκιμάστηκαν οι σχέσεις της Ελλάδας με την Ε.Ε., με την κρίση του ευρώ και την επιβολή μνημονίων, όπως και για τις διμερείς σχέσεις στο μέλλον, όμως για το παρόν και το φλέγον θέμα της τουρκικής προκλητικότητας αρκέστηκε να ζητήσει από την ηγεσία της γείτονος περισσότερη προσπάθεια προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωτουρκική σχέση.
Ο Κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του ήταν ιδιαίτερα θερμός προς την καγκελάριο της Γερμανίας, για τον ρόλο της στην περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ε.Ε., λέγοντας ότι ήταν η φωνή της λογικής έναντι εκείνων (και των υπουργών της) που ήθελαν τον εξοστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη. Το ίδιο θερμός ήταν και για τον ρόλο που έπαιξε στη συμφωνία της Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης έναντι της πανδημίας.
Ως προς το θέμα των ελληνοτουρκικών και κατ’ επέκταση των ευρωτουρκικών σχέσεων, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την καγκελάριο για την πρόθεσή της να μεσολαβήσει στην κρίση του 2020, άφησε όμως σαφείς αιχμές για τη στάση της Γερμανίας λέγοντας πως «φοβάμαι ότι συχνά η δυτική ψυχραιμία έναντι της Τουρκίας ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία».
Αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ετών, την εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο και στον Εβρο και την αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων και παρέθεσε ως παράδειγμα την πρόσφατη επιστολή της Αγκυρας προς τον ΟΗΕ με την οποία, όπως είπε, «επιχειρείται μια τρελή ερμηνεία της Συνθήκης της Λωζάννης και εμείς να λέμε δεν τρέχει τίποτε;».
Εισαγωγικά η καγκελάριος της Γερμανίας ανέφερε ότι έχει συζητήσει εντατικά για την Τουρκία και ζήτησε σεβασμό των ψηφισμάτων του ΟΗΕ (για την Κύπρο) και του Διεθνούς Δικαίου. Και παρ’ ότι αναγνώρισε ότι «είναι πολύ δύσκολο να βρίσκουμε λύσεις μέσω διαλόγου», προέτρεψε και πάλι σε διάλογο, τηρώντας ίσες αποστάσεις και αποφεύγοντας την παραμικρή νύξη σε κυρώσεις στην περίπτωση που συνεχιστεί η τουρκική προκλητικότητα. Ακόμη και στις ευθείες ερωτήσεις για την πολιτική των ίσων αποστάσεων η Αν. Μέρκελ αντί άλλης απάντησης κατέφυγε σε αναφορές για τις γερμανικές ανησυχίες, την ύπαρξη 3,5 εκατομμυρίων προσφύγων στην Τουρκία και το ενδεχόμενο νέου κύματος από το Αφγανιστάν, αλλά και τη φιλοξενία 3,5 εκατομμυρίων Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία.
Για τους οικονομικούς δεσμούς και τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν έκανε αναφορά, για το δε ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων είπε ότι «τα περισσότερα προβλήματα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είναι και προβλήματα Ε.Ε.-Τουρκίας» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο «μεταναστευτικό και την κατάσταση στο ΝΑΤΟ», όχι όμως και στις απειλές κατά δύο χωρών-μελών της Ε.Ε. από την πλευρά της Αγκυρας. Κατά τα λοιπά επανέλαβε ότι ζητήθηκαν πολλά από τους Ελληνες (με τα μνημόνια) και πως η ίδια ήταν ακλόνητα υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας