• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.2°C / 31.8°C
  2 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 30.1°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 30.9°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 23.8°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 28.2°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 24.5°C
  0 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.4°C / 29.4°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 29.9°C
  1 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 30.4°C
  3 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  1 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.9°C / 31.6°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  4 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 31.9°C
  2 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 28.3°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.7°C / 28.9°C
  2 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  0 BF
  67%
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγωνιούν για την πληρωμή των φόρων στην κυβέρνηση

 • A-
 • A+
Από την ανταπόκριση πολιτών και επιχειρήσεων στις φορολογικές τους υποχρεώσεις εξαρτώνται τα περιθώρια για παρεμβάσεις υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Κρίσιμες παράμετροι είναι ακόμη ο ρυθμός ανάπτυξης, τα ελλείμματα και η άνοδος των τιμών.

Τρία μεγάλα στοιχήματα στέλνουν το οικονομικό επιτελείο στην «ηλεκτρική καρέκλα» για τις επόμενες 70 ημέρες, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες για τα ελλείμματα, την πορεία των εσόδων στον προϋπολογισμό και την ανάπτυξη που θα καθορίσουν τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετες παρεμβάσεις και έκτακτα μερίσματα σε χαμηλόμισθους. Την ίδια ώρα μεγάλη είναι η αγωνία για την ανταπόκριση των φορολογουμένων και επαγγελματιών στον λογαριασμό των υποχρεώσεων και αν θα συνεχιστεί η τάση μέρος των καταθέσεων που βρίσκεται στις τράπεζες να χρησιμοποιείται για τον σκοπό αυτό.

Αναλυτικότερα:

ΑΕΠ: Σε υψηλότερη βάση μπαίνει ο πήχης για τη φετινή ανάπτυξη, με το τελευταίο σενάριο ανοδικής θεώρησης του ΑΕΠ να προβλέπει ταχύτητες ικανές να σπάσουν το φράγμα του 7% από 6,1% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Οι προοπτικές που αποτυπώνονται στους πρόδρομους δείκτες προδιαγράφονται θετικές, ωστόσο τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν πετάνε στα σύννεφα εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία φοβούμενα τυχόν νέα πλήγματα στα «μοτέρ» της ανάπτυξης που θα προκαλέσουν το κύμα των ανατιμήσεων σε λογαριασμούς ρεύματος, φυσικού αερίου, βασικά καταναλωτικά προϊόντα και ο πληθωρισμός.

Η ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο είναι τόσο μεγάλη που έχουν μονίμως καρφωμένα τα βλέμματα στα μόνιτορ του παρατηρητηρίου των τιμών για παρεμβατικές κινήσεις ώστε να αποτραπούν αυξήσεις που θα σοκάρουν τους καταναλωτές και θα φρενάρουν την κατανάλωση. Αλλες συνιστώσες που θα κρίνουν το στοίχημα της μεγαλύτερης ανάπτυξης, με το ΚΕΠΕ και το ΙΟΒΕ να προεξοφλούν άλμα στη ζώνη του 8%, είναι η πορεία της οικονομίας στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο με την ενσωμάτωση των εσόδων από τον τουρισμό και τις τελικές επιδόσεις της Ελλάδας σε επενδύσεις και εξαγωγές και φυσικά η πορεία της πανδημίας.

Προϋπολογισμός - κοινωνικό μέρισμα: Η συγκράτηση των ελλειμμάτων κάτω από τα 13,5 δισ. ευρώ φέτος είναι για το οικονομικό επιτελείο η δεύτερη μεγάλη πρόκληση. «Εχουμε σοβαρό έλλειμμα», αναγνώρισε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και αυτή η δήλωσή του αποδίδει πλήρως την τραγική δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

Τον Σεπτέμβριο υπήρξε μια ανέλπιστη ένεση ρευστότητας ύψους 1 δισ. ευρώ προς τα κρατικά ταμεία, η οποία ήταν αποτέλεσμα των φόρων κυρίως που εισπράχτηκαν (εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) αλλά και των εσόδων που συγκεντρώθηκαν από τις ρυθμίσεις χρεών (80-100 εκατ. ευρώ). Η ένεση που ανακούφισε τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου βοήθησε τα συνολικά έσοδα από τη φορολογία τον Σεπτέμβριο να φτάσουν τα 5 δισ. ευρώ και να κινητοποιήσουν μαζί με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σενάρια για τη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος το οποίο θα είναι στοχευμένο και θα αφορά χαμηλόμισθους και υγειονομικούς.

Στην άλλη άκρη της ζυγαριάς βρίσκεται όμως το πρωτογενές έλλειμμα των 6 δισ. ευρώ που εμφανίζει ο προϋπολογισμός στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2021 (ο στόχος για φέτος προβλέπει 8,855 δισ. ευρώ) που δυσκολεύει την εξίσωση, ενώ αν προστεθούν και οι τόκοι των 4,3 δισ. ευρώ το συγκεκριμένο μέγεθος οδηγείται πάνω από τα 10 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 13,5 δισ. ευρώ. Στο Γενικό Λογιστήριο κρατούν μικρό καλάθι για το έκτακτο επίδομα και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές αυτό προς το παρόν αποτελεί πολιτική απόφαση καθώς πέρα από τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια δεν έχει εξασφαλιστεί η συναίνεση των δανειστών.

Ληξιπρόθεσμα χρέη: Το βαρύ φορτίο των φόρων που θα πρέπει να σηκώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες στο υπουργείο Οικονομικών για το ποσό των υποχρεώσεων που θα καταλήξει στη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων με τα 109 δισ. ευρώ των οφειλών. Μόνο για τον Οκτώβριο ο φορο-λογαριασμός υπερβαίνει τα 2,2 δισ. ευρώ ενώ τόσα περίπου πρέπει θα εισπραχτούν μέχρι το τέλος του χρόνου, εκ των οποίων περίπου 1,1 δισ. ευρώ θα προέλθει από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2022.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι προτάσεις που δεν... καταθέσαμε
Το πακέτο των μέτρων της Αθήνας στους θεσμούς είναι μάλλον βαρύτερο, ενώ αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις είναι αυτοί που θα πληρώσουν το μάρμαρο μέσα από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και την αύξηση της...
Οι προτάσεις που δεν... καταθέσαμε
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα 10 μέτρα και τα 2 σενάρια
Ενα απλό «πακέτο» δημοσιονομικών μέτρων, που θα πρέπει να ληφθούν τη διετία 2015-2016 προβλέποντας παρεμβάσεις ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ με «καθαρό» αποτέλεσμα 6,2 δισ. ευρώ, και ένα ενισχυμένο με...
Τα 10 μέτρα και τα 2 σενάρια
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην ατζέντα και μειώσεις φόρων σε ρεύμα και αέριο
Ποτάμι που φουσκώνει το κύμα δυσαρέσκειας των καταναλωτών απέναντι στην ακρίβεια, με την κυβέρνηση να αναζητά κυματοθραύστες για τον περιορισμό των επιβαρύνσεων από το ενεργειακό ράλι στη βάση των αντοχών των...
Στην ατζέντα και μειώσεις φόρων σε ρεύμα και αέριο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχείρηση «απόδρασης» με ενισχυμένο πακέτο μέτρων
Με το χαρτί των φοροελαφρύνσεων, των εισοδηματικών ενισχύσεων για ανέργους και ευάλωτους και των μέτρων-ανάχωμα για την ακρίβεια ανεβαίνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Επιχείρηση «απόδρασης» με ενισχυμένο πακέτο μέτρων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οριζόντιες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ
Μεγάλοι κερδισμένοι οι έχοντες ακίνητη περιουσία αξίας μεγαλύτερης του 1 εκατ. ευρώ ● Με αύξηση αντικειμενικών αξιών από το 2020 σχεδιάζουν να πάρουν πίσω τις ελαφρύνσεις.
Οριζόντιες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι υποσχέσεις φέρνουν γκρίνιες
Σύσκεψη για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τις δεσμεύσεις από την 3η αξιολόγηση που εκκρεμούν έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο μέγαρο Μαξίμου, η πρώτη που θα πραγματοποιήσει το οικονομικό επιτελείο υπό...
Οι υποσχέσεις φέρνουν γκρίνιες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας