• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.0°C
  2 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.2°C / 8.5°C
  4 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 13.0°C
  5 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 7.5°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.6°C / 7.9°C
  2 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 4.0°C
  4 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 11.8°C
  3 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 13.7°C
  1 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  5 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 15.7°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 12.6°C
  5 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  6 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  1 BF
  79%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.2°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 13.8°C
  0 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 14.2°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 9.3°C
  3 BF
  96%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 8.6°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  89%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκλογές στη Ν.Δ. υπό τη σκιά καταγγελιών και... ΚΙΝ.ΑΛΛ.

 • A-
 • A+
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκθείασε χθες από το Γαλάτσι την ηλεκτρονική ψηφοφορία θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μετά τις καταγγελίες για τη διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών και την εικόνα προχειρότητας και ανοργανωσιάς που περιέγραψαν στην «Εφ.Συν.» στελέχη της Ν.Δ. ● Την ίδια ώρα τα βλέμματα είναι έντονα στραμμένα στις εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και τα μετεκλογικά σενάρια.

Στα ψιλά θα είχε περάσει η χθεσινή διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών της Ν.Δ. για τις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις της, καθώς και για τους συνέδρους που θα συμμετέχουν και στο επικείμενο συνέδριο του Δεκεμβρίου, αν δεν πραγματοποιούνταν στη σκιά «γαλάζιων» καταγγελιών σε σχέση με τη διαδικασία. Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε χθες από το Γαλάτσι να εκθειάσει την εφαρμογή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, λέγοντας ότι η Ν.Δ. είναι «ένα κόμμα το οποίο αγκαλιάζει την πρόοδο, καθώς για πρώτη φορά μπορούν τα μέλη μας να ψηφίσουν και ηλεκτρονικά, από τον υπολογιστή τους, με απόλυτη ασφάλεια». Ομως στελέχη της Ν.Δ. περιγράφουν στην «Εφ.Συν.» μια εικόνα προχειρότητας και ανοργανωσιάς σε σχέση με την ηλεκτρονική ψηφοφορία, καταγγέλλοντας ότι οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι βγήκαν μόλις το προηγούμενο βράδυ, ενώ κάποια μέλη ήταν περασμένα ταυτόχρονα και στην ηλεκτρονική και στη διά ζώσης ψηφοφορία.

Είχαν βέβαια προηγηθεί οι «γαλάζιες» καταγγελίες για ακυρώσεις εγγραφών μελών για ηλεκτρονική συμμετοχή στην κάλπη, αλλά και για ψηφοφόρους που έμειναν εκτός από τη διά ζώσης διαδικασία (βλ. αναλυτικά: «Εφ.Συν.» 22.10.2021, «Μπάχαλο στις κάλπες της Ν.Δ.»), ενώ το προηγούμενο διάστημα κυκλοφορούσαν μέσα στο κόμμα και καταγγελίες για επίδοξους υποψηφίους που κάποιοι δεν τους άφησαν να κατέβουν, την ώρα που οι τοπικοί «γαλάζιοι» εμφύλιοι έδιναν κι έπαιρναν ανά την Ελλάδα.

Παρ’ όλα αυτά σε επίπεδο προβολής και δημοσιότητας οι εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. διεξήχθησαν σε κλίμα υποτονικό, ενώ ακόμα και στην κυβέρνηση φαίνεται ότι το βλέμμα δεν το είχαν και τόσο στραμμένο στη δική τους εσωτερική εκλογική διαδικασία, όσο το έχουν σε αυτήν ενός άλλου κόμματος και συγκεκριμένα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ειδικά με δεδομένο ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική και επομένως οι εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα επιδράσουν ακόμα περισσότερο και στη διάταξη δυνάμεων στον πολιτικό άξονα Αριστεράς - Κέντρου - Δεξιάς.

Και ασφαλώς –παρότι επισήμως στην κυβέρνηση δεν σχολιάζουν τα εσωκομματικά του ΚΙΝ.ΑΛΛ.– τα «γαλάζια» βλέμματα έχουν στραφεί προς τα εκεί ακόμα πιο έντονα μετά και την ανακήρυξη της υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, η οποία ξαναμοιράζει την τράπουλα μέσα σε ένα ρευστό εκλογικό σώμα. Σε αυτό το πλαίσιο στη Ν.Δ. κοιτούν τα πιθανά σενάρια.

Ασφαλώς βλέπουν ότι το σενάριο που θα έφερνε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. πολιτικά πιο κοντά, από οποιοδήποτε άλλο, στη Ν.Δ. θα ήταν η επικράτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, η οποία θα δημιουργούσε ένα δεξιόστροφο αντίβαρο στον χώρο ανάμεσα στη «γαλάζια» παράταξη και στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι για το οποίο προφανώς στη Ν.Δ. πιστεύουν ότι θα ευνοούσε από τη μεταξύ τους συνεννόηση μέχρι το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας.

Από την άλλη, υπολογίζουν το ενδεχόμενο μια τέτοια εξέλιξη αφενός να αφήσει ακόμα περισσότερο κεντροαριστερό χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου να προκαλέσει τον επαναπατρισμό στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. κεντρογενών ψηφοφόρων που πήγαν στη Ν.Δ., ωστόσο «γαλάζια» στελέχη θεωρούν πως στη λογική ότι τελικά ο ψηφοφόρος στρέφεται στο «ορίτζιναλ», θα δημιουργούνταν πιο εύκολες συνθήκες για τη Ν.Δ. να επιχειρήσει να «λεηλατήσει» πολιτικά και εκλογικά τον χώρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Αλλωστε απαρατήρητη δεν έχει περάσει η σκληρή γραμμή του κ. Λοβέρδου στο προσφυγικό, με την οποία προσεγγίζει την αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης, τασσόμενος κατά του «δικαιωματισμού» που είπε ότι «πρέπει να μη χαρακτηρίζει πια» το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του πρέπει να αλλάξει τις θέσεις του για τη μετανάστευση και «τον τρόπο που προσεγγίζουμε τις μεταναστευτικές (σ.σ. αντί του όρου «προσφυγικές») ροές, είτε αυτές είναι από το Αφγανιστάν (σ.σ. απ’ όπου είναι κατά γενική ομολογία πρόσφυγες) είτε προέρχονται από άλλα κράτη της υφηλίου».

Μάλιστα ο κ. Λοβέρδος ταυτίστηκε και με την κίνηση της κυβέρνησης να βαφτίσει την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα, ψέγοντας το κόμμα του που κατήγγειλε αυτήν την επιλογή, ενώ έθεσε και θέμα για τον αριθμό των παιδιών μεταναστών στα σχολεία σε σχέση με τον αριθμό των Ελληνόπουλων. Γραμμή που είχε με τον πιο ακραίο τρόπο υποστηρίξει πρόσφατα ο Κων. Μπογδάνος όταν προχωρούσε στη ρατσιστική στοχοποίηση των νηπίων μεταναστόπουλων με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους. Αλλά βέβαια οι απόψεις του Α. Λοβέρδου στο ζήτημα αυτό είναι γνωστές ήδη από την εποχή που είχε φτάσει στο σημείο να αναρωτιέται «γιατί να καταγγείλει κανείς» τον «ακτιβισμό» της Χρυσής Αυγής, την οποία δεν είχε διστάσει να χαρακτηρίσει «το πρώτο κίνημα που γεννιέται αυθεντικά μετά τη μεταπολίτευση» (Φεβρουάριος 2013, ένας μήνας μετά τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν). Γνωστό είναι άλλωστε και το παρελθόν του ως υπουργού Υγείας στην υπόθεση της διαπόμπευσης των οροθετικών γυναικών.

Οσον αφορά το σενάριο της επικράτησης του Γ. Παπανδρέου, στη Ν.Δ. ποντάρουν στο ενδεχόμενο να επαναπατρίσει ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και να αφήσει πολιτικό χώρο στην κυβέρνηση που έχει πάρει στελέχη και ψηφοφόρους από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Στα αρνητικά που βλέπουν στη Ν.Δ. είναι το ενδεχόμενο συνεννόησης ή και συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως αυτό που πιο πολύ ανησυχεί σήμερα την κυβέρνηση είναι η επαναλαμβανόμενη κριτική απέναντί της από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ως γνωστόν ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πρόσφατα επικρίνει την κυβέρνηση αναφορικά με τους χειρισμούς της στην πανδημία, είχε αντιδράσει πολύ έντονα κατά της στάσης της κυβέρνησης απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο για το θέμα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό και είχε επισημάνει και τη μη κάλυψη της ΑΟΖ από την ελληνογαλλική συμφωνία. Και στην κυβέρνηση ξέρουν ότι οι επικρίσεις του κ. Βενιζέλου αποσυσπειρώνουν το κεντρογενές ακροατήριο στο οποίο επενδύουν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μπάχαλο στις κάλπες της Ν.Δ.
Καταγγελίες για εκτεταμένες ακυρώσεις των ηλεκτρονικών εγγραφών που έχουν κάνει πολλά μέλη ενόψει των τριπλών εκλογών σε τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις μεθαύριο Κυριακή.
Μπάχαλο στις κάλπες της Ν.Δ.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι κινήσεις τακτικής στη «γαλάζια» σκακιέρα
Πώς ενισχύεται το υπόβαθρο που υπάρχει στη Ν.Δ. για τη δημιουργία νέων διακριτών εσωκομματικών πόλων ● Οι αντανακλάσεις στο εσωτερικό του κόμματος μετά τη δημόσια δήλωση Καραμανλή.
Οι κινήσεις τακτικής στη «γαλάζια» σκακιέρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διττές εισηγήσεις για πρόωρη κάλπη
Τα διλήμματα του πρωθυπουργού απέναντι στις αντικρουόμενες προτάσεις για επίσπευση ή όχι των εκλογών ● Τα επιχειρήματα της μίας και της άλλης πλευράς.
Διττές εισηγήσεις για πρόωρη κάλπη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σκληρή απάντηση Μαξίμου σε Μαλέλη και ΚΙΝ.ΑΛ.
Κυβερνητικές πηγές σχολίασαν με αιχμηρό τρόπο τις αντιδράσεις που υπήρξαν μετά τις δηλώσεις του υπεύθυνου επικοινωνίας τού Κινήματος Αλλαγής, Σταμάτη Μαλέλη, περί εκλογών και στάσης του κόμματός του....
Σκληρή απάντηση Μαξίμου σε Μαλέλη και ΚΙΝ.ΑΛ.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Δυνητικός εταίρος της Ν.Δ. το Κίνημα Αλλαγής
​«Τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις» θα επιδιώξει η Νέα Δημοκρατία μετεκλογικά, λέει στην «Εφ.Συν.» η Ολγα Κεφαλογιάννη, σημειώνοντας ότι «σε αυτή την προοπτική περιλαμβάνεται και το Κίνημα Αλλαγής». Σε ένα...
Δυνητικός εταίρος της Ν.Δ. το Κίνημα Αλλαγής
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναδίπλωση για το συνέδριο
Ο πρωθυπουργός είχε εδώ και καιρό εισηγήσεις να αναβάλει το συνέδριο της Ν.Δ., τις οποίες δεν άκουγε μέχρι και την τελευταία στιγμή, αφού ακόμα και στην τελευταία τηλεοπτική δήλωσή του εξακολουθούσε να μιλάει...
Αναδίπλωση για το συνέδριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας