• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 15.7°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.7°C / 13.4°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.5°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  1 BF
  85%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.0°C
  2 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.8°C
  4 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 15.4°C
  3 BF
  74%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  4 BF
  85%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.9°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.5°C / 12.8°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 13.8°C
  1 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 15.0°C
  0 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.8°C
  1 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  0 BF
  88%
AP PHOTO

Το «μπαλάκι» στην Ε.Ε. ρίχνει ο Μητσοτάκης για ακρίβεια και ενέργεια

 • A-
 • A+

Μπορεί οι Ευρωπαίοι να αρκέστηκαν σε... ευχολόγια για την κρίση στην ενέργεια, ωστόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να παραπέμπει στην Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των συνεπειών που δημιουργεί το κύμα ακρίβειας.. 

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες των χωρών, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε γενναίες αποφάσεις που θα μπορούσαν να βγάλουν τα κράτη-μέλη από το πρόβλημα της ανόδου των τιμών στους λογαριασμούς ρεύματος. 

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης –κατά τη συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες– δήλωσε σήμερα πως «έγινε μία αρκετά εκτενής συζήτηση για το κύμα ακρίβειας», επιμένοντας πως είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και άρα χρειάζεται μία πανευρωπαϊκή απάντηση. Αν και η Αθήνα έχει λάβει μέχρι στιγμής μέτρα-ασπιρίνες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση μας έχει ήδη λάβει μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, «πρωτοβουλίες απολύτως εναρμονισμένες με την εργαλειοθηκη της Κομισιόν».

Εξακολουθώντας να παραπέμπει στην Ε.Ε., χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι «ζητήσαμε από την Κομισιόν να αξιολογήσει πολύ σύντομα την αγορά ενέργειας, να εντοπίσει τυχόν στρεβλώσεις και να προτείνει και λύσεις για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες απότομες μεταβολές στις τιμές» και πρόσθεσε: «Η χώρα μας έχει προτείνει να αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά και στο μέλλον να μπορούμε να αγοράζουμε από κοινού φυσικό αέριο ώστε να αυξήσουμε την διαπραγματευτική μας ισχύ έναντι των προμηθευτών φυσικού αερίου».

Στη συνέχεια μίλησε για τη σημασία των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο. «Είχα την ευκαιρία επίσης να επισημάνω στους εταίρους μας τη μεγάλη σημασία που αποκτά η λεκάνη της Μεσογείου σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο. Επίσης η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μας δώσει και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στο φόντο της συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος και Αιγύπτου. Με τον τρόπο αυτό εξήγησα στους εταίρους μας πόση σημασία έχουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να ισχυροποιήσουμε την παραγωγή μας σε ΑΠΕ τόσο περισσότερο θα φθάσουμε στο σημείο της ενεργειακής ασφάλειας» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Προστασία» από τους...  πρόσφυγες και χρηματοδότηση φράχτη

Σε ό,τι αφορά το θέμα της μετανάστευσης, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα περί «προστασίας» των συνόρων από τους... πρόσφυγες, ενώ κάλεσε ουσιαστικά την Ε.Ε. να χρηματοδοτήσει τον φράχτη στον Έβρο. 

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων εκφράζεται η αποφασιστικότητα της Ε.Ε. για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της και αναφέρθηκε στην παράγραφο 20 στο κείμενο των συμπερασμάτων όπου καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει τις όποιες αναγκαίες αλλαγές στο νομικό οικοδόμημα της ΕΕ, μέτρα και χρηματοδότηση για την αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων. 

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για την έκταση των χρηματοδοτικών παρεμβάσεων και αν μπορεί  Κομισιόν να χρηματοδοτεί για παράδειγμα ένα φράκτη ή μία δομή. «Η Ελλάδα προς το παρόν χρηματοδοτεί το φράκτη στον Έβρο με εθνικούς πόρους. Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και αποτελεσματικοί δεν υπάρχει κανένας λόγος για τέτοιου είδους παρεμβάσεις να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», ήταν η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού. 

Επίσης είπε ότι στο κείμενο «υπάρχει ρητή αναφορά, επίκληση στην Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία του 2016 με την Ε.Ε., κάτι που δεν ήταν στο αρχικό κείμενο. Επίσης υπάρχει ρητή αναφορά για μη αποδοχή της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού για άλλους σκοπούς, κάτι που αφορά και την Τουρκία και τη Λευκορωσία «η οποία μεσα από απαράδεκτες πρακτικές εργαλειοποίησης απελπισμένων ανθρώπων ασκεί πίεση στις βαλτικές χώρες και στην Πολωνία». 

► Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε την απερχόμενη καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, δηλώνοντας μεταξύ άλλων πως ο ίδιος θρέφει «πολύ μεγάλο σεβασμό» για την ίδια, η οποία επέδειξε ευθυκρισία και σταθερότητα στις αποφάσεις της. Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε μάλιστα να επενδύσει κι αυτή στο αφήγημα πως η Μέρκελ «πήγε κόντρα στις εισηγήσεις των υπουργών της και κράτησε την Ελλάδα στην ευρωζώνη» κατά την περίοδο των μνημονιακών χρόνων.

► Παρά το αλαλούμ των τελευταίων ημερών στη χώρα μας με την πανδημία (με την κυβέρνηση να σφυρίζει πρόωρα τη λήξη της, αλλά να επιχειρεί να τα μαζέψει στη συνέχεια υπό το βάρος της αύξησης των κρουσμάτων), ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε τώρα πως «είναι σαφές ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμη με τον ιό». Πρόσθεσε μάλιστα πως «πρέπει να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό», αναγνωρίζοντας ουσιαστικά την κυβερνητική αποτυχία στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η αναδίπλωση και το... «αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο»
Τι μεσολάβησε και ο πρωθυπουργός κατάλαβε ότι η Ευρώπη είναι ένα «αργοκίνητο υπερωκεάνιο»; Η φθορά της κυβέρνησης που όλο και βαθαίνει και αυτό οδήγησε τον πρωθυπουργό στη χθεσινή αναδίπλωση
Η αναδίπλωση και το... «αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπόσχεται μέτρα για την ενέργεια από Ιούνιο, αν δεν αποφασίσει η Ε.Ε. τον Μάιο
Δεν έχει τέλος ο κυβερνητικός εμπαιγμός όσον αφορά την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις της στα νοικοκυριά.
Υπόσχεται μέτρα για την ενέργεια από Ιούνιο, αν δεν αποφασίσει η Ε.Ε. τον Μάιο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κυβέρνηση: «Θα σας λυπηθούνε οι πάροχοι»
Λύση από το νεοφιλελεύθερο… πανέρι έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγλου για όσους καταναλωτές πλήττονται από την ενεργειακή κρίση: όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος να τηλεφωνούν...
Κυβέρνηση: «Θα σας λυπηθούνε οι πάροχοι»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θύμα της ακρίβειας και η... αυτοδυναμία
Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση για το ζήτημα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης- Ο Κ. Μητσοτάκης άνοιξε παράθυρο για κυβέρνηση συνεργασίας
Θύμα της ακρίβειας και η... αυτοδυναμία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας