• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.3°C / 29.0°C
  3 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 24.4°C
  3 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 27.1°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.9°C / 21.1°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.5°C / 22.3°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.4°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  1 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 24.9°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 22.9°C
  0 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 27.7°C
  1 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.9°C / 24.5°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.5°C / 25.6°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 27.7°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.1°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  78%

Στόχος των νεοφιλελεύθερων ηγετών και όχι μόνο είναι η πολιτική εξόντωση της ελληνικής κυβέρνησης

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Παιχνίδια εξουσίας

 • A-
 • A+

Το χοντρό παιχνίδι που παίζεται εις βάρος της Ελλάδας τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει διττό στόχο: αφ’ ενός να εδραιώσει περαιτέρω την ηγεμονία των νεοφιλελεύθερων στην Ευρώπη, των εραστών της σκληρής λιτότητας που φρόντισαν για τη νομισματική ένωση και μόνο, αγνοώντας εν πολλοίς την ουσιαστική οικονομική και, εντελώς, την πολιτική ένωση των κρατών του σκληρού πυρήνα της γηραιάς ηπείρου.

Και αφ’ ετέρου να γονατίσουν τον Αλέξη Τίπρα και την κυβέρνησή του, υποχρεώνοντάς τους με εκβιασμούς σε στροφή 180 μοιρών από το πρόγραμμα και τις πολιτικές που θέλουν να εφαρμόσουν, που πόρρω απέχουν από τα ώς τώρα εφαρμοσθέντα και στη χώρα μας.

Η εκτίμηση δεν ανήκει μόνο στο κυβερνών κόμμα, αλλά και σε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βρίσκονται στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Με την ίδια σχεδόν ματιά δε, βλέπουν και την επόμενη μέρα στην περίπτωση ρήξης, αλλά και στην περίπτωση συμφωνίας με τους δανειστές.

Οι διαφοροποιήσεις των οπτικών γωνιών συνίστανται κυρίως στα όσα είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και στα σενάρια ανατροπής που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες και ώρες.

Τα σενάρια αυτά «βλέπουν» κυρίως ορισμένοι κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου συσχετίζοντας τις επαχθέστατες προτάσεις των δανειστών, που συνδυάζονται με εκείνες εγχώριων παραγόντων της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας είπε σε συνεργάτη του ότι «παλεύουμε με την εγχώρια διαπλοκή. Αποκωδικοποίησε αυτά που μας ζητούν και θα καταλάβεις».

Το πρώτο όνομα που ακούστηκε ως υποψήφιου να ηγηθεί μια κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας ή ενότητας» ήταν αυτό του Κ. Καραμανλή. Το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού από το βράδυ της Τετάρτης, οπότε και πρωτακούστηκε το συγκεκριμένο σενάριο, έσπευσε να διοχετεύσει πως κάτι τέτοιο ούτε ποτέ ενδιέφερε ούτε και τώρα ενδιαφέρει τον πρώην πρωθυπουργό.

Και στην κυβέρνηση ωστόσο και στο περιβάλλον Καραμανλή, αν όχι και στον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό υπάρχει η πεποίθηση, ανεξαρτήτως πολιτικών διαφορών, πως διαφαίνεται στόχος «εξευτελισμού» της πρώτης αριστερής κυβέρνησης. Από διαφορετική σκοπιά ιδωμένο, ευκταίο είναι, λένε και οι δύο πλευρές, να κλείσει η συμφωνία και να περάσει από τη Βουλή, με την κυβέρνηση να διατηρεί τη δεδηλωμένη.

Ολα καταλήγουν σε... εκλογές

Προς το παρόν πάντως τίποτε δεν είναι δεδομένο και κυρίως δεν είναι γνωστές οι ενδόμυχες σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα, με αποτέλεσμα και οι όποιες προβλέψεις να μην είναι ασφαλείς. Τα σενάρια όμως που ακούγονται και φαίνεται να ισχύουν εφόσον παραμείνει το αδιέξοδο, έχουν κατάληξη τις εκλογές, ενδεχομένως ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.

Στην απευκταία περίπτωση της οριστικής ρήξης με τους δανειστές δεν υπάρχει ούτως ή άλλως άλλη εναλλακτική. Στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία, έρθει στη Βουλή και ψηφιστεί, αλλά η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη, καθώς τουλάχιστον 12 από τους κυβερνητικούς βουλευτές θα την καταψηφίσουν, η κατάληξη θα είναι η ίδια. Και τέλος μπορεί, λένε, ο Αλ. Τσίπρας να επιλέξει να φέρει τη συμφωνία με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) η οποία θα έχει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και στη συνέχεια οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές εντός 22 ημερών, αλλά με την οικονομία να χρηματοδοτείται και τις τράπεζες ανοιχτές.

Στην πρώτη περίπτωση, της ρήξης, θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές με μεγάλη διαφορά από τη Ν.Δ. Στη δεύτερη, της απώλειας της δεδηλωμένης θα τις κερδίσει, αλλά μάλλον με χαμηλότερα ποσοστά. Αν ακολουθήσει την πεπατημένη της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου όμως, της πράξης νομοθετικού περιεχομένου δηλαδή, η οποία περνάει δίχως την ψήφο της Βουλής, με απλή συζήτηση, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως για τον ίδιο τον σημερινό πρωθυπουργό.

Θα έχει υπογράψει μια επώδυνη συμφωνία, με την επίκληση της διάσωσης της χώρας, αλλά και θα έχει καταπατήσει τα όσα ο ίδιος υποσχέθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του.

Η περίπτωση κυβέρνησης τύπου Παπαδήμου με τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό και τη συμμετοχή του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ αποκλείεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν θεωρείται πιθανή από την καραμανλική πτέρυγα της Ν.Δ. και επιθυμητή από τη σημερινή ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πάντως, σε όλα τα πιθανά σενάρια που καταλήγουν σε εκλογές, θα «παρασυρθεί» και η Ν.Δ. και είναι απίθανο, σε περίπτωση νέας ήττας, ο Αντώνης Σαμαράς να κρατηθεί στην καρέκλα της ηγεσίας του κόμματος.

Οσο για τον Κ. Καραμανλή, οι συνομιλητές του επιμένουν ότι θα παραμείνει στην αιδήμονα σιωπή του και δεν θα μετάσχει ενεργά σε καμία διαδικασία. Το πολύ πολύ, λένε, να κάνει -αν γίνουν τελικά εκλογές- αυτό που κάνει πάντα, μια γραπτή δήλωση στήριξης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποφασίζουν για το μέλλον της σχέσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.
«Τρέχουν» οι εξελίξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό, με το μέλλον της σχέσης ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων να ξεκαθαρίζει ακόμα και σήμερα στην επαφή που θα έχουν -εκτός απροόπτου- ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο...
Αποφασίζουν για το μέλλον της σχέσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επί τάπητος όλη η επικαιρότητα
Το απόγευμα της Τετάρτης θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου. Στο επίκεντρο θα βρεθούν όλες οι τρέχουσες εξελίξεις στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο.
Επί τάπητος όλη η επικαιρότητα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Η Ελλάδα θα κερδίσει τη μάχη της ανασυγκρότησης»
Από καλύτερες θέσεις συνεχίζει πλέον τη μάχη η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, που επανέλαβε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία την επιταχύνοντας την ελάφρυνση του χρέους. «Με πίστη στις...
«Η Ελλάδα θα κερδίσει τη μάχη της ανασυγκρότησης»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επίθεση στην αντιπολίτευση, άνοιγμα τους αγρότες
Σε υψηλούς τόνους κυμάνθηκε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη χθεσινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έκανε άνοιγμα προς τους αγρότες...
Επίθεση στην αντιπολίτευση, άνοιγμα τους αγρότες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσωπικές παρεμβάσεις Τσίπρα
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και το κυβερνητικό επιτελείο στοχεύουν στην «τόνωση του ηθικού» του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου και έχει αποφασιστεί η διεξαγωγή μεγάλης εκδήλωσης με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου...
Προσωπικές παρεμβάσεις Τσίπρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τσίπρας με αιχμές και αναφορές σε πολιτικές συμμαχίες
Έμμεσες αλλά... σαφέστατες αναφορές στα όσα συνέβησαν την Πέμπτη με τις αποχωρήσεις βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Νεολαίας του κόμματος. Ο...
Τσίπρας με αιχμές και αναφορές σε πολιτικές συμμαχίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας