• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 17.0°C / 22.4°C
  1 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.5°C / 20.5°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.0°C / 19.4°C
  1 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 13.6°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.7°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 14.5°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 20.5°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.8°C / 18.9°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  1 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 16.2°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.5°C / 20.5°C
  0 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 20.0°C
  1 BF
  74%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 18.9°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  85%
dreamstime_l_200068086.jpg
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι αλλάζει στις άδειες οδήγησης και στο αδιάβλητο των εξετάσεων

 • A-
 • A+
Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

Έξω οι ιδιώτες εξεταστές οδήγησης! Έξω οι ιδιώτες που έδιναν πινακίδες σε οχήματα-αντίκες! Μπορεί να ηχεί αστείο, ωστόσο είναι ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που τάχθηκε χθες υπέρ των «κρατικών φορέων», χωρίς πάντως να παραλείψει και τη συμβολή του στο κύμα ακρίβειας, καθώς το παράβολο για την αίτηση εξέτασης αυξάνεται από τα 50 στα 60 ευρώ.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου ζωντανά και παρουσία των διαπιστευμένων δημοσιογράφων (θέσαμε και ερωτήσεις!), έπειτα από πολλούς μήνες, στη διάρκεια των οποίων οι ειδήσεις έβγαιναν μόνο μέσα από συνεντεύξεις σε εκπομπές γενικού ενδιαφέροντος και σε φιλικά Μέσα. Επέλεξε ως θέμα το νομοσχέδιο για την (μία ακόμη) αλλαγή στη διαδικασία εξέτασης των υποψηφίων οδηγών, ζήτημα «χωρίς ιδεολογική φόρτιση», όπως ανέφερε ο ίδιος, και θέλησε να εμφανισθεί ως φορέας διαδικασιών που πολεμούν τη διαφθορά και βελτιώνουν την οδική ασφάλεια.

Δεν απέφυγε όμως την αναφορά και στο θέμα της επιστροφής του δακτυλίου με τα μονά-ζυγά από τις 25 Οκτωβρίου, «όπως αποφάσισε ο πρωθυπουργός» για την αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Ενώ, όμως, στις πρώτες του δημόσιες αναφορές, ο κ. Καραμανλής είχε πει ότι εξαίρεση θα ισχύσει μόνο για τα ηλεκτρικά οχήματα, χθες κράτησε πισινή, λέγοντας ότι αύριο Παρασκευή θα γίνει σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από όλους τους συναρμόδιους. Έως τώρα, ίσχυε εξαίρεση και για τα νεότερης τεχνολογίας οχήματα με χαμηλούς ρύπους, ενώ χιλιάδες πολίτες που τα αγόρασαν με αυτό το σκεπτικό, βρίσκονται τώρα προ εκπλήξεων. Απαντώντας σε ερωτήσεις της «Εφ.Συν.», ο κ. Καραμανλής απέδωσε τα κυκλοφοριακά προβλήματα κυρίως στην πανδημία (χωρίς να απαντήσει εάν ο δακτύλιος θα σταματήσει μετά από αυτήν), ενώ αρνήθηκε ότι συνέβαλε στο κομφούζιο ο «Μεγάλος Περίπατος» του δημάρχου Αθηναίων.

Για τις αλλαγές στις εξετάσεις οδήγησης, τα νομοσχέδια άρχισαν να δημοσιοποιούνται από τον περασμένο Ιανουάριο, πάντοτε συνοδευόμενα από καταγγελίες για τον νόμο 4599 της προηγούμενης κυβέρνησης που έμεινε ανεφάρμοστος. Όταν γράψαμε στην «Εφ.Συν.» τον Μάιο για το θέμα, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόθεση της κυβέρνησης να επιτρέψει με το νέο νομοσχέδιο και ιδιώτες εξεταστές οδήγησης, οι οποίοι θα αμείβονταν με το ποσό των 250 ευρώ μηνιαίως... Στη χθεσινή εκδοχή, το νομοσχέδιο δεν είχε καμία αναφορά σε ιδιώτες – μάλιστα, όταν θέσαμε ερώτημα στον υπουργό, προσπάθησε να μας πει ότι δεν έμπαιναν ποτέ ιδιώτες (στη συνέχεια παραδέχθηκε το λάθος). Ξεκαθάρισε πάντως ότι ο ίδιος δεν είναι αντίθετος στην είσοδο ιδιωτών, αλλά αυτό μπορεί να γίνει σε επόμενη φάση.

Πιθανότητες υποχώρησης άφησε ο υπουργός και στην άλλη αρχική πρόβλεψη για μετακίνηση του εκπαιδευτή από το μπροστινό στο πίσω κάθισμα, για να αποφεύγονται, υποτίθεται, οι κρυφές παρεμβάσεις. Υπενθυμίζεται ότι έμπειροι εκπαιδευτές, όπως ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης, Άρης Ζωγράφος, έχουν τονίσει ότι, για να καταπολεμηθεί η διαφθορά, πρέπει ο εκπαιδευτής να βγει εντελώς από το όχημα εξέτασης και, για να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια, να γίνουν συντονισμένες παρεμβάσεις, όχι μόνο στο σύστημα εξετάσεων αλλά στην ευρύτερη εκπαίδευση των υποψήφιων οδηγών.

Ο κ. Καραμανλής παραδέχθηκε ότι άκουσε βάσιμες αντιρρήσεις για την πρόθεση της κυβέρνησης να μετακινήσει τον εκπαιδευτή στο πίσω κάθισμα και οι αποφάσεις θα ληφθούν όταν έρθει το νομοσχέδιο στην ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Μια αλλαγή «δωράκι» στις νεότερες γενιές είναι και η πρόβλεψη να μη δίνουν μόνο θεωρητικές εξετάσεις οι νέοι των 17 ετών, όπως αρχικά προβλεπόταν, αλλά να δίνουν και πρακτικές και να παίρνουν «προσωρινό δίπλωμα». Με αυτό θα μπορούν να οδηγούν μόνο εάν συνοδεύονται από έμπειρο οδηγό και εντός των ορίων της περιφέρειας όπου κατοικούν – μάλιστα, ο συνοδός θα έχει και ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος.

Ως προς τα ιστορικά οχήματα-αντίκες, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει νέες ρυθμίσεις και πιστοποίηση από φορέα μέσω διεθνών ομοσπονδιών, ενώ ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν υπήρχε «κρατικός φορέας» να δίνει τις ειδικές πινακίδες για αυτά τα οχήματα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Υπερψηφίστηκε το ν/σ Καραμανλή για τις άδειες οδήγησης και το δίπλωμα σε 17ρηδες
Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο «Οδηγώντας με ασφάλεια: Εκσυγχρονισμός πλαισίου εκπαίδευσης και εξέτασης υποψήφιων οδηγών και οδηγών για τη...
Υπερψηφίστηκε το ν/σ Καραμανλή για τις άδειες οδήγησης και το δίπλωμα σε 17ρηδες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Φρένο» στον διαγωνισμό λεωφορείων
Παράνομες κρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο οι αποφάσεις για ανάθεση προμήθειας 300 λεωφορείων με λίζινγκ στην ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) με τις οποίες η κυβέρνηση διαφήμιζε ότι θα πετύχει περισσότερα...
«Φρένο» στον διαγωνισμό λεωφορείων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την οδική ασφάλεια
Φιλόδοξους στόχους, ώστε να διορθωθούν άμεσα τα αρνητικά στατιστικά της χώρας στον τομέα των τροχαίων ατυχημάτων επεσήμανε ο πρωθυπουργός ότι έχει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας.
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την οδική ασφάλεια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλαγές στις εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης
Με νέο νομοσχέδιο που θα φέρει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών θα υπάρξουν αλλαγές στις εξετάσεις για τους νέους υποψήφιους οδηγούς.
Αλλαγές στις εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αλλάζουν εξετάσεις και μαθήματα για δίπλωμα οδήγησης
Η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, η καλύτερη προετοιμασία του υποψήφιου οδηγού και η αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς, είναι οι στόχοι σχετικού νομοσχεδίου, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.
Αλλάζουν εξετάσεις και μαθήματα για δίπλωμα οδήγησης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπουργείο Μεταφορών: 3μηνη παράταση των ειδικών αδειών οδήγησης Ε.Δ.Χ.
3μηνη παράταση για τις ειδικές άδειες οδήγησης Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης (Ε.Δ.Χ.) αποφάσισε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η οποία αφορά οδηγούς ταξί και βαν.
Υπουργείο Μεταφορών: 3μηνη παράταση των ειδικών αδειών οδήγησης Ε.Δ.Χ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας