Αρχισαν πλέον και δημοσίως τα εσωκομματικά όργανα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βρίσκεται εκτεθειμένος απέναντι στο κόμμα του μετά το φιάσκο του ανασχηματισμού που προκάλεσε μεγάλο εκνευρισμό στο εσωκομματικό ακροατήριο. Ως τώρα η έντονη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της Ν.Δ. ήταν υπόκωφη και δεν εκφραζόταν ανοιχτά, μέχρι που ήρθε προχθές να επιχειρήσει να την εκφράσει δημόσια ο Αντώνης Σαμαράς βάζοντας νέο μπουρλότο μέσα στο κόμμα.
Με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» του Σαββατοκύριακου ο πρώην πρωθυπουργός κλιμακώνει τις εδώ και πολύ καιρό επιθέσεις του στον νυν πρωθυπουργό, αμφισβητώντας ευθέως τις επιλογές του στο επίπεδο της στελέχωσης της κυβέρνησης και του κόμματος και θέτοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ζήτημα αλλοίωσης του ιδεολογικοπολιτικού χαρακτήρα της Ν.Δ. Επιπλέον «αδειάζει» έντονα τον Κυρ. Μητσοτάκη για την πολιτική που ακολουθεί στα ενεργειακά ζητήματα, ενώ σταθερή παραμένει η ευθεία αμφισβήτηση του κ. Σαμαρά για τις επιλογές του πρωθυπουργού στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, για τα οποία διαρκώς πυροβολεί κατά ριπάς τον Κυρ. Μητσοτάκη και το ίδιο κάνει και τώρα.
Τι λέει λοιπόν ο Αντ. Σαμαράς για τον ανασχηματισμό; Αναγνωρίζει μεν ότι «είναι αδιαμφισβήτητο δικαίωμα του πρωθυπουργού να επιλέγει τους υπουργούς του», όμως προσθέτει πως «απαιτείται πάντοτε ιδιαίτερη προσοχή», αναφέροντας ότι ο συμβολισμός που εκπέμπεται από τον ανασχηματισμό «δεν πρέπει να στέλνει αντιφατικά μηνύματα.
Οτι δηλαδή η παράταξή μας υιοθετεί σήμερα απόψεις που η ίδια έχει πολεμήσει, όπως οι Πρέσπες και το σχέδιο Ανάν. Ή ότι επιβραβεύει πρόσωπα που έχουν αντίθετη πολιτική άποψη...». Και συνεχίζει τις ευθείες βολές προς τον κ. Μητσοτάκη για την επιλογή των προσώπων που έχει κάνει, λέγοντας ότι «όταν «επιλέγονται» άτομα με αντίθετες θέσεις, αυτό δεν λέγεται «διεύρυνση» - αυτό λέγεται «μετατόπιση»! Ξέρετε, με το να μετακινηθούμε σε θέσεις «Ποταμιού» δεν κατακτάμε το «πολιτικό Κέντρο»».
Και προκειμένου να κάνει ακόμα πιο σαφή την έμμεση κατηγορία στον κ. Μητσοτάκη για αλλοίωση του ιδεολογικοπολιτικού χαρακτήρα του κόμματος, λέει ακόμα ότι «είναι άλλο πράγμα να «απευθύνεσαι» σε πολίτες όλων των παρατάξεων κι είναι εντελώς άλλο να «εκφράζεις» άλλες παρατάξεις». Και ρωτά: «Με τη σύγχρονη Δεξιά-Κεντροδεξιά, τι θα γίνει; Ή στο όνομα της «διεύρυνσης» θα θεωρείται ότι “μπήκε στη γωνία” η μεγαλύτερη πολιτική παράταξη της χώρας;», για να καταλήξει λέγοντας ότι «προϋπόθεση μιας διεύρυνσης είναι να έχεις μαζί σου τη βάση σου. Αλλιώς, κινδυνεύεις να απομακρύνεις περισσότερους απ’ όσους προσελκύεις».
Με αυτόν τον τρόπο ο Αντ. Σαμαράς επιχειρεί να εκφράσει και τη διάχυτη δυσφορία στη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα για την αξιοποίηση πολλών στελεχών που προέρχονται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και την γκρίνια πολλών βουλευτών της Ν.Δ., που νιώθουν εντελώς αποκομμένοι από τη διακυβέρνηση του «επιτελικού κράτους» και που σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις εκφράζουν την ενόχλησή τους παραπονούμενοι ότι το μέγαρο Μαξίμου δεν τους αξιοποιεί και τους θέλει μόνο για να ψηφίζουν. Φαινόμενο που έγινε ακόμα εντονότερο μετά τις επιλογές του πρωθυπουργού στον τελευταίο ανασχηματισμό.
Αλλά ο πρώην πρωθυπουργός δεν μένει εκεί. «Αδειάζει» τελείως τον κ. Μητσοτάκη για την πολιτική του στον τομέα της ενέργειας, την οποία η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε κεντρικό της ζήτημα. «Κανείς δεν αμφισβητεί τη μετάβαση της ενεργειακής μας πολιτικής προς τις ΑΠΕ. Δεν πρέπει όμως να στραφούμε αποκλειστικά προς τα εκεί, εγκαταλείποντας το σύνθετο μείγμα όλων των πηγών ενέργειας» λέει ο κ. Σαμαράς και συνεχίζει τις επικρίσεις του αναφέροντας: «Προβληματίζομαι για παράδειγμα για το εάν έπρεπε να κλείσει το σύγχρονο εργοστάσιο λιγνίτη που εγκαινιάστηκε το 2014 κι ακόμα δεν έχει αποσβεστεί. [...] Ούτε μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη στροφή στο φυσικό αέριο, που έχει ψηφιστεί ως «καύσιμο μετάβασης» για τα επόμενα 30 χρόνια», ενώ αναφερόμενος στο θέμα της ακρίβειας ζητά «να υπάρχει μέριμνα για τις αυξήσεις τιμών, όπως της ΔΕΗ».
Ελληνοτουρκικά
Βολές όμως ρίχνει στον Κυρ. Μητσοτάκη και για τα ελληνοτουρκικά, εμμένοντας στη γνωστή εθνικιστική γραμμή του. Κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο ότι «θα έπρεπε να είχαν ήδη αντιδράσει εντονότερα» απέναντι στην Τουρκία και «να πιέζουν συνεχώς την Ε.Ε. για κυρώσεις. [...] Ακόμα και βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις θα μπορούσαμε ίσως να θέσουμε!», ενώ λέει ότι «δεν πρέπει -επ’ ουδενί- να εκληφθεί η πολιτική μας ως «παθητική στάση»» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δίνουμε την εντύπωση ότι ενδίδουμε σε «Κατευνασμό του θηρίου»», καλώντας την να μην το κάνει. Οσο για το ζήτημα της κύρωσης των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, δηλώνει ότι «έχω τοποθετηθεί δημόσια και ξεκάθαρα», υπενθυμίζοντας έτσι εμμέσως πως έχει διαμηνύσει ότι δεν θα τα ψηφίσει, ενώ το ίδιο έχει ξεκαθαρίσει και ο έτερος πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, γεγονός που εξηγεί τη σκόπιμη κωλυσιεργία της κυβέρνησης να τα φέρει στη Βουλή.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τις εκλογές ο κ. Σαμαράς πυροβολεί όπου σταθεί και όπου βρεθεί τον κ. Μητσοτάκη μετά τα απανωτά «αδειάσματα» του τελευταίου προς τον πρώτο σε μια σειρά από ζητήματα, όπως η πρωθυπουργική στροφή στο Μακεδονικό ή η επιλογή προσώπων για τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ευρωπαίου επιτρόπου τις οποίες ο Αντ. Σαμαράς εποφθαλμιούσε. Τώρα όμως οι επιθέσεις του κ. Σαμαρά βρίσκουν και δημοσίως υποστηρικτές στη Ν.Δ., όπως ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος που εμφανίστηκε να ταυτίζεται με τις θέσεις Σαμαρά για τα «γαλάζια» εσωκομματικά, δηλώνοντας ότι με τη συνέντευξή του «ο Αντ. Σαμαράς άνοιξε σημαντική ιδεολογική, πολιτική συζήτηση».
Επιπλέον ο κ. Κύρτσος διαφοροποιήθηκε καθαρά από την κυβέρνηση και για το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ δηλώνοντας: «Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σε συνθήκες μεγάλης αύξησης ενεργειακού κόστους να αποφευχθεί. Χρειαζόμαστε: Ενίσχυση παρεμβατικού, δημόσιου ρόλου της ΔΕΗ. Αυστηρότερους κανόνες, λιγότερη κερδοσκοπία από ιδιώτες παρόχους». Οτι ο κ. Σαμαράς «αμφισβητεί ευθέως τον κ. Μητσοτάκη» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας πως η «εσωκομματική αμφισβήτηση προς τον κ. Μητσοτάκη αποτελεί αντανάκλαση της φθοράς του μέσα στην κοινωνία. Μια πορεία μη αντιστρέψιμη».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας