• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.4°C / 26.2°C
  2 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 27.0°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 26.0°C
  3 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.3°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  3 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 24.3°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 20.6°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 24.7°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.8°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  2 BF
  43%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  0 BF
  52%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 18.5°C / 25.6°C
  1 BF
  30%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 24.9°C
  4 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 26.0°C
  2 BF
  29%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.4°C / 25.0°C
  1 BF
  49%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  0 BF
  74%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανθρακες και το «πρώτο ένσημο»...

 • A-
 • A+
Τα 1.200 ευρώ που εξήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι τελικά μόλις 100 ευρώ παραπάνω τον μήνα για 6 μήνες και χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί αν θα υπάρχει ρήτρα μη απόλυσης.

 

Τρίτη ημέρα μετά την πρωθυπουργική εξαγγελία για την καταβολή 1.200 ευρώ σε πρωτοπροσλαμβανόμενους και εργοδότες, αλλά ούτε ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τις πολιτικές απασχόλησης υπουργός, Κ. Χατζηδάκης, ήταν σε θέση να μιλήσει για το πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο, πότε θα καταβληθούν τα ποσά και αν θα υπάρξει ρήτρα για αποφυγή απολύσεων στις επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του προπληρωμένου χρόνου εργασίας.

Αλλωστε το μέτρο, που προβλήθηκε και ως κίνητρο για να αποκτήσουν οι νέοι το «πρώτο τους ένσημο», όχι μόνο σχεδιάστηκε χωρίς τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργείου, αλλά η παρερμηνεία που προκάλεσε η διατύπωση του πρωθυπουργού (καταβολή 1.200 ευρώ «επί έξι μήνες», όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, ή «για έξι μήνες», όπως έγραφε το αναλυτικό σημείωμα;) έκανε ακόμη πιο δύσκολη την εμπλοκή του Εργασίας στην αποκωδικοποίησή του. Ομως, επί της ουσίας πρόκειται για κάτι πολύ πιο σοβαρό από ένα επικοινωνιακό τρικ προς τη νεολαία, ακόμη και αν αρχικώς πολλοί νόμισαν ότι θα καταβάλλονται 1.200 ευρώ κάθε μήνα για ένα εξάμηνο.

Στην πράξη η εξαγγελία του συγκεκριμένου επιδόματος ως κινήτρου προς τους νέους για την ανεύρεση εργασίας συνδέεται με μια σειρά από αλλαγές που αναμένεται να γίνουν στη χορήγηση επιδομάτων από τον ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με αυτές τις αλλαγές που θα έλθουν σύντομα ως διάταξη σε σχέδιο νόμου και περιγράφονται στην ειδική έκδοση του Οργανισμού για την 85η ΔΕΘ, «η ενεργός αναζήτηση εργασίας θα αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα διατήρησης των «προνομίων» που απορρέουν από την ιδιότητα του ανέργου».

Πάντως, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό των 1.200 ευρώ (600 στους νεοπροσλαμβανόμενους και 600 στους εργοδότες) θα καταβληθεί σε δύο δόσεις, με την τελευταία στο τέλος του εξαμήνου απασχόλησης, χωρίς, ωστόσο, να είναι και πάλι σαφές εάν η εφαρμογή του μέτρου που θα ενεργοποιηθεί το 2022 θα συνδυαστεί και με ρήτρα μη απόλυσης των ήδη εργαζομένων.

Στον βαθμό που το μέτρο ενταχθεί ως πρόγραμμα στον ΟΑΕΔ, οι εργοδότες δεν θα έχουν καμία υποχρέωση να διατηρήσουν τους νέους και μετά τη λήξη της επιδότησης, αφού έχει καταργηθεί η υποχρέωση διατήρησης του επιχορηγούμενου προσωπικού μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος της επιχορήγησης.

«Ο κ. Μητσοτάκης κυριολεκτικά πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες με την εξαγγελία για το «πρώτο ένσημο» και την επιδότηση με 1.200 ευρώ για ένα εξάμηνο για νεοπροσλαμβανόμενους νέους έως 29 ετών. Για λόγους επικοινωνιακών εντυπώσεων άφησε να εννοηθεί ότι ο νέος εργαζόμενος θα αμείβεται με επιπλέον 600 ευρώ τον μήνα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα περιορισμένο πρόγραμμα χωρίς προοπτική συνέχειας της απασχόλησης των νέων μετά τους έξι μήνες, που δίνει στον βασικό μισθό επιπλέον 100 ευρώ τον μήνα, και το μισό ποσό στις περισσότερες περιπτώσεις που αφορούν θέσεις μερικής απασχόλησης, και χωρίς να προβλέπει ως αναγκαία προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει προηγουμένως να έχουν προχωρήσει σε απολύσεις», επισήμανε χθες, μεταξύ άλλων, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Για «διάπραξη λαθροχειρίας και αυθαιρεσίας» κατηγόρησε τον πρωθυπουργό η αναπληρώτρια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου με αιχμή την αναφορά του σε αύξηση 4% στα εισοδήματα των νοικοκυριών. «Πρόκειται για την αύξηση κατανάλωσης κατά 4,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2021, περίοδο Πάσχα, έπειτα από 6μηνο lockdown», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι στις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης δεν περιλαμβάνεται ούτε 1 ευρώ ενίσχυση για τα νοικοκυριά των μεσαίων και αδύναμων στρωμάτων που επλήγησαν από την πανδημία και τις πυρκαγιές, ενώ αρνήθηκε και το εισόδημα έκτακτης ανάγκης που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναφορικά με «τα 50 εκατ. διπλό επίδομα που ανακοίνωσε ότι θα δώσει τα Χριστούγεννα στους ακραία φτωχούς του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος» η Θ. Φωτίου σημείωσε ότι αυτό «δεν έχει καμία σχέση με το 1,5 δισ. μερίσματος που έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε Δεκέμβρη σε αδύναμα και μεσαία νοικοκυριά».

Η «κουτοπονηριά» με τα 1.200 ευρώ για τους νέους

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για την εξαγγελία του πρωθυπουργού αναφορικά με το μέτρο για τους νέους εργαζόμενους που αποκάλεσε «πρώτο ένσημο» και το οποίο θα κοστίσει 42 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, απ’ αυτά που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, με επιδότηση για 6 μήνες 100 ευρώ στην επιχείρηση και 100 ευρώ στον εργαζόμενο. «Αυτό είναι όλο κι όλο και το παρουσίασε ως φοβερή παρέμβαση. Μάλιστα, έκανε την κουτοπονηριά να πει 1.200 ευρώ, για να νομίζει ο πολίτης ότι τόσος θα είναι μηνιαίως ο μισθός», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Εν ολίγοις και μετά το ξεκαθάρισμα, η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει πως το άθροισμα των μέτρων είναι 3,443 δισ., εκ των οποίων τα νέα μέτρα κοστίζουν 404 εκατ. και προστίθενται στα ήδη ισχύοντα μέτρα ύψους 2,576 δισ., ενώ η επέκταση των υφιστάμενων μέτρων αγγίζει τα 463 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παροχές για να αντιστραφεί το κλίμα
«Μαγική εικόνα» για οικονομία και πανδημία φιλοτέχνησε ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια της 85ης ΔΕΘ ανακοινώνοντας φοροελαφρύνσεις κι άλλα μέτρα.
Παροχές για να αντιστραφεί το κλίμα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Άθλιοι υπαινιγμοί Μητσοτάκη: βλέπει «επαγγελματίες τραυματίες» στα πανεπιστήμια
Αφού επανέλαβε το ψευτο-δίλημμα «βιβλιοθήκες ή βαριοπούλες», μίλησε για «επαγγελματίες τραυματίες», αναφερόμενος στα επεισόδια στο ΑΠΘ.
Άθλιοι υπαινιγμοί Μητσοτάκη: βλέπει «επαγγελματίες τραυματίες» στα πανεπιστήμια
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το αυτογκόλ του Κυρ. Μητσοτάκη
Πώς ο πρωθυπουργός, στην προσπάθειά του να κλείσει κάθε συζήτηση γύρω από εκλογές, κατάφερε να αποκαλύψει τις αμφιβολίες του για τον στόχο της αυτοδυναμίας και να οδηγηθεί σε αδιέξοδο στρατηγικής.
Το αυτογκόλ του Κυρ. Μητσοτάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ζέσταμα» στελεχών στη Θεσσαλονίκη
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με ογδόντα πολιτευτές του νομού, επισκέφθηκε έργα που δεν εξήγγειλε ο ίδιος, δεν είπε κουβέντα για τη διαχείριση της «Ελπίδας» και την ακρίβεια και διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα...
«Ζέσταμα» στελεχών στη Θεσσαλονίκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραμένουν η «γαλάζια» γκρίνια και η δυσφορία
Οσο κι αν ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε από τη ΔΕΘ να συσπειρώσει το εσωκομματικό ακροατήριο, η έντονη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της Ν.Δ. μετά τον ανασχηματισμό εξακολουθεί να υπάρχει.
Παραμένουν η «γαλάζια» γκρίνια και η δυσφορία
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Μετά συγχωρήσεως...
κύριε πρωθυπουργέ, αλλά ο τρόπος με τον οποίο ανακοινώσατε στη ΔΕΘ το δήθεν βοήθημα των 1.200 ευρώ για έξι μήνες, που κατέληξε να είναι χαρτζιλίκι 100 ευρώ σε νέους 18-29 χρόνων που ψάχνουν εναγωνίως μια θέση...
Μετά συγχωρήσεως...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας