• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.2°C / 34.3°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.6°C / 33.0°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 33.7°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  58%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 33.8°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.2°C / 32.2°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 29.6°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  3 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.7°C
  2 BF
  39%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.9°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.6°C / 33.8°C
  3 BF
  32%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 30.8°C
  4 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.1°C / 34.2°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.0°C / 31.3°C
  0 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.7°C / 31.2°C
  3 BF
  29%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  0 BF
  49%
EUROKINISSI/ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιχείρηση «απόδρασης» με ενισχυμένο πακέτο μέτρων

 • A-
 • A+
Αξονες των εξαγγελιών Μητσοτάκη για να αντιστραφεί το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα: επίσπευση της εξόδου από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, διαπραγμάτευση για αλλαγή των κανόνων για τα πλεονάσματα μετά το 2023, προϋπολογισμός με «εκπλήξεις», νέες φοροελαφρύνσεις για το 2022 ● Στο τραπέζι και η μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα ● Στόχος και η επενδυτική βαθμίδα για τα ελληνικά ομόλογα εντός του νέου έτους.

Με το χαρτί των φοροελαφρύνσεων, των εισοδηματικών ενισχύσεων για ανέργους και ευάλωτους και των μέτρων-ανάχωμα για την ακρίβεια ανεβαίνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ σε μια προσπάθεια να αναστρέψει το δυσμενές για την κυβέρνηση κλίμα. Στην ομιλία του προς τους επιχειρηματίες, τους εκπροσώπους των φορέων και τις παραγωγικές τάξεις θα αναπτύξει μια στρατηγική που θα κινείται σε τέσσερις άξονες, με πρώτο και σημαντικότερο αυτόν της εσπευσμένης εξόδου της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία.

Το στίγμα που θα δώσει ο πρωθυπουργός είναι ότι γίνονται ήδη διεργασίες ώστε η ελληνική οικονομία να βγει νωρίτερα, και δη του χρόνου την άνοιξη, από την ασφυκτική επιτήρηση των Βρυξελλών και όχι τον Σεπτέμβριο του 2022. Αυτό σημαίνει ότι οι τρεις αποστολές αξιολόγησης του επόμενου έτους θα «πακεταριστούν» σε μία ή το πολύ σε δύο, ενώ «μαζεμένες» θα έρθουν και οι δόσεις από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Η Αθήνα πρόκειται να λάβει μια δέσμη χρημάτων ύψους 747 εκατ. ευρώ με την 12η αξιολόγηση του Οκτωβρίου και μια δεύτερη ενισχυμένη δόση από ΑNFA’s και SMP’s αλλά και από την κατάργηση του επιτοκίου step up που είχε συνδεθεί με το δάνειο του δεύτερου προγράμματος (EFSF) το 2022. Το θέμα έχει ήδη συζητηθεί με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ), οι οποίοι εμφανίζονται να αντιμετωπίζουν θετικά την ελληνική πρόταση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

Οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις γερμανικές εκλογές στη βάση της γενικότερης συζήτησης που θα ανοίξει για την αλλαγή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και τη θέσπιση νέων, πιο ευέλικτων στόχων για ελλείμματα και χρέος. Η ελληνική πλευρά, που επιδιώκει τη δημοσιονομική ευελιξία, ψάχνει ήδη συμμάχους στην Ευρώπη, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Πάσκαλ Ντόνοχιου, να θεωρείται πρόσωπο-κλειδί για την προάσπιση των ελληνικών θέσεων.

Με δεδομένη λοιπόν την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας όλο το βάρος από το οικονομικό επιτελείο πέφτει πάνω στα πρωτογενή πλεονάσματα, όπου στόχος είναι να ακυρωθούν οι δεσμεύσεις της συμφωνίας του 2018 που θα αλλάξουν τους κανόνες για πρωτογενή αποτελέσματα άνω του 2,2% του ΑΕΠ από το 2023 και ώς το 2060. Αυτά προβλέπει ο δεύτερος άξονας της οικονομικής πολιτικής που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.

«Εκπλήξεις»

Ο τρίτος σταθμός στις κυβερνητικές κινήσεις θα είναι ο νέος προϋπολογισμός του 2022. Το προσχέδιο θα κατατεθεί στις 4 Οκτωβρίου στη Βουλή και μέσα σε αυτό θα ενσωματωθούν διάφορα μέτρα ελάφρυνσης, ακόμα και «εκπλήξεις», που «θα αιφνιδιάσουν ευχάριστα τους πολίτες» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τους υφιστάμενους σχεδιασμούς που «έδιναν και έπαιρναν» ακόμη και την ώρα που είχε σηκωθεί η καρό σημαία του «Ράλι Ακρόπολις», το βήμα της ΔΕΘ μάλλον θα αποτελέσει «προεκλογικό μπαλκόνι» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που θα επιχειρήσει να κερδίσει τις εντυπώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο της Θεσσαλονίκης θα είναι διευρυμένο, όχι όμως «ξεχειλωμένο», αφού θα υπάρξουν υποσχέσεις και για το 2023, ενώ όλος ο σχεδιασμός έγινε με βάση τις αντοχές του προϋπολογισμού και τα φρένα που έβαλαν οι δανειστές.

Ετσι το κόστος των μέτρων δεν θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ για το 2022, αν και υπήρξαν εισηγήσεις για διεύρυνση των παροχών στη βάση του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται φέτος από τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Πέρα από τα ήδη γνωστά μέτρα για «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα (και με προοπτική οριστικής κατάργησης από το 2023 για όλους) και τη νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στο ίδιο καλάθι και μάλιστα πάνω πάνω θα βρεθούν τα αντισταθμιστικά μέτρα για την αναχαίτιση κυρίως της «ενεργειακής ακρίβειας» (οι αυξήσεις τον Ιούλιο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι 28,9% και 72,3% αντίστοιχα) καθώς και των υπόλοιπων αυξήσεων που παρατηρούνται σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα.

Στόχος είναι να αποτραπούν με κάποιο τρόπο οι μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος και στη βάση αυτή προωθούνται ελαφρύνσεις κυρίως για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τη μεσαία τάξη μέσω της διεύρυνσης των κριτηρίων εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Φόροι καυσίμων

Επίσης εξετάζονται παρεμβάσεις στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης καυσίμων αλλά και πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα, που σήμερα είναι 24%. Αναλυτικότερα: Για το 2022 έχουν ήδη νομοθετηθεί:

● Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, τα ενοίκια, τους τόκους, τα μερίσματα με κόστος 767 εκατ. ευρώ

● Η διατήρηση της μείωσης των εισφορών κατά τρεις μονάδες και μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας για τις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης με κόστος 816 εκατ. ευρώ.

● Η μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις από 100% στο 50%.

● Η μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες (πλην των τραπεζών) από 100% στο 80%. Φέτος η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις έχει μειωθεί στο 70%.

● Η μείωση του συντελεστή φόρου όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων από το 24% στο 22% από το 2022 με εκτιμώμενο κόστος 183 εκατ. ευρώ.

● Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (σε Χίο, Λέρο, Σάμο, Κω και Λέσβο) για όσο διάστημα λειτουργούν στα νησιά δομές αιτούντων άσυλο.

Παροχές για το 2022

Εξετάζονται για το 2022:

■ Εισοδηματικές ενισχύσεις για ανέργους, ευάλωτα νοικοκυριά.

■ Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1%.

■ Μείωση του ΕΝΦΙΑ 8% κατά μέσο όρο.

■ Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος, μέτρο το οποίο θα έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό του 2023.

■ Περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 20% από 22% που έχει διαμορφωθεί σήμερα.

■ Επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ 13% σε καφέ, μεταφορές και τουριστικό πακέτο.

■ Μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ για την εξουδετέρωση των επιβαρύνσεων από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα χαμηλής και μεσαίας αξίας ακίνητα.

■ Μείωση κατά 50% του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για πέντε ή εφτά χρόνια σε όσες επιχειρήσεις συγχωνευτούν, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς στο πλαίσιο της σχετικής μεταρρύθμισης που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

■ Παράταση για τρεις μήνες του προγράμματος «Γέφυρα Ι» που προβλέπει την κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης στεγαστικού δανείου για τη πρώτη κατοικία σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.

Αναβάθμιση ομολόγων

Ο τέταρτος και τελευταίος στόχος της οικονομικής πολιτικής για το 2022 έχει να κάνει με τις αγορές και την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας το συντομότερο δυνατό, για να φύγουν τα ελληνικά ομόλογα από την κατηγορία «σκουπίδια». Υπολείπονται τουλάχιστον ακόμα δύο σκαλοπάτια από το investment grade, ενώ η λήξη του έκτακτου -λόγω της πανδημίας- προγράμματος αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα μπορούσε να ασκήσει ανοδικές πιέσεις στο κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, αν έως τότε η πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας υπολείπεται της επενδυτικής βαθμίδας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναζητούν νέα μέτρα ενόψει ΔΕΘ
Το νέο τσουνάμι αυξήσεων που αναμένεται σε βασικά αγαθά και τιμολόγια ενέργειας βάζει σε αυγουστιάτικους μπελάδες κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο, που αναζητούν πόρους για στοχευμένη στήριξη της...
Αναζητούν νέα μέτρα ενόψει ΔΕΘ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κυβερνητικό αλαλούμ με τον ΦΠΑ
Εμφύλιος ξέσπασε στη γαλάζια πολυκατοικία, με τους υπουργούς στο οικονομικό επιτελείο να στριμώχνονται για το ποιος θα καρπωθεί τη μείωση, όταν και όποτε αυτή είναι ώριμη να ανακοινωθεί.
Κυβερνητικό αλαλούμ με τον ΦΠΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αγωνιούν για την πληρωμή των φόρων στην κυβέρνηση
Από την ανταπόκριση πολιτών και επιχειρήσεων στις φορολογικές τους υποχρεώσεις εξαρτώνται τα περιθώρια για παρεμβάσεις υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Κρίσιμες παράμετροι είναι ακόμη ο ρυθμός...
Αγωνιούν για την πληρωμή των φόρων στην κυβέρνηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χωρίς ουσιαστικό κοινωνικό αντίκρισμα τα φορολογικά μέτρα
Επικοινωνιακά μέτρα χωρίς ουσιαστικό κοινωνικό αντίκρισμα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη και μάλιστα με περιορισμένο δημοσιονομικό κόστος, λόγω της αβεβαιότητας για την πορεία του προϋπολογισμού...
Χωρίς ουσιαστικό κοινωνικό αντίκρισμα τα φορολογικά μέτρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο «μαγειρείο» του Βερολίνου το πακέτο ΔΕΘ
Διπλό άγχος για τον υπουργό Οικονομικών η τήρηση της ενισχυμένης εποπτείας και η δόση της νέας αξιολόγησης ● Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και εισφοράς αλληλεγγύης στις προτεραιότητες των εξαγγελιών που...
Στο «μαγειρείο» του Βερολίνου το πακέτο ΔΕΘ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκατοντάδες νέοι ΚΑΔ στη λίστα «θυμάτων»
Στην εκτίμηση ότι η ύφεση φέτος στην ελληνική οικονομία θα είναι από 1% έως 3% προέβη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναθεωρώντας πολύ γρήγορα τις προβλέψεις για στασιμότητα που έκανε ο ίδιος την...
Εκατοντάδες νέοι ΚΑΔ στη λίστα «θυμάτων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας