Όπου υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή δήλωνε ο πρωθυπουργός την ώρα που καιγόταν η μισή Ελλάδα. Προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εννοούσε ότι θα αναλάβει ο ίδιος τις δικές του, αλλά ότι θα πετάξει το μπαλάκι στους υπουργούς του.
Αυτό αποδεικνύεται και σήμερα στον ανασχηματισμό με το, έμμεσο αλλά ουσιαστικό, «ξήλωμα» του πολυδιαφημισμένου υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής από τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε εκεί, καθώς άλλαξε την ηγεσία στο υπουργείο Υγείας, ενώ απέπεμψε και τον υπουργό Τουρισμού.
Δηλαδή, οι βασικοί υπουργοί στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας (Χρυσοχοΐδης, Χαρδαλιάς, Κικίλιας, Θεοχάρης, Κοντοζαμάνης) είτε βρέθηκαν εκτός κυβέρνησης, είτε μετακινήθηκαν σε άλλο υπουργείο.
Κι αν ο πρωθυπουργός επιφύλασσε καλύτερη «μοίρα» στον Βασίλη Κικίλια (νέος υπουργός Τουρισμού) και στον Νίκο Χαρδαλιά (υφυπουργός Εθνικής Άμυνας), τους οποίους διασώζει πολιτικά δια της μετακίνησης, δεν ισχύει το ίδιο για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος, παρότι διαφημίστηκε το 2019 ως το πρόσωπο της πολιτικής διεύρυνσης της Ν.Δ., αποπέμφθηκε, έχοντας, βέβαια κάνει τη βρόμικη δουλειά. Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, το γεγονός ότι στη θέση του επανέρχεται ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος είχε αποπεμφθεί από το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα…
Το μάρμαρο του βιαστικού και ανοργάνωτου ανοίγματος του τουρισμού για δύο συνεχόμενα καλοκαίρια πληρώνει ο Χάρης Θεοχάρης, ενώ από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας αποχώρησε και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης. Αμφότεροι τέθηκαν εκτός κυβέρνησης.
Η «καρατόμηση» των δύο στελεχών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο ένας δια της αποπομπής ο άλλος δια της «αναβάθμισης», που βρέθηκαν στο επίκεντρο του κυβερνητικού έργου τα προηγούμενα χρόνια αποτελεί ομολογία αποτυχίας από πλευράς πρωθυπουργού και στο μέτωπο διαχείρισης των καταστροφικών πυρκαγιών του, παρά το ότι ο ίδιος είχε δηλώσει ότι όλα ήταν καλώς καμωμένα.
Εξάλλου, τα έργα και ημέρες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι πολλά και… εκρηκτικά και περιλαμβάνουν αντιδημοκρατικές πρακτικές, ξύλο στη νεολαία, εισβολές σε σπίτια και καταλήψεις, αλλά και φιάσκο μεγατόνων σε υποθέσεις που απασχόλησαν εντόνως τη δημόσια σφαίρα.
Η ρελάνς με Αποστολάκη
Η απόφαση του Κ. Μητσοτάκη να βάλει επικεφαλής στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη, κατέληξε σε τεράστιο φιάσκο, καθώς ο ναύαρχος εν αποστρατεία ανακοίνωσε ότι δεν αποδέχεται την πρόταση του πρωθυπουργού.
«Δεν μπορώ να αποδεχθώ μία πρόταση που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Είχε προηγηθεί οργισμένη αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ με πηγές της Κουμουνδούρου να δίνουν στη δημοσιότητα την επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρώην υπουργό του την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι «ο κ. Αποστολάκης φέρεται να διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν πρόκειται με αυτούς τους όρους να αποδεχθεί να γίνει υπουργός της δεξιάς. Προφανώς, για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει, στη πορεία άλλαξε γνώμη».
Πηγές από το Μαξίμου, άλλωστε, διέρρεαν μετά τις ανακοινώσεις για τον ανασχηματισμό ότι «ο Πρωθυπουργός επέλεξε για το χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής μια υπερκομματική προσωπικότητα, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε την πατρίδα από κορυφαίες θέσεις ευθύνης όλη την περίοδο 2013-2019. Ο κ. Αποστολάκης ήταν αρχηγός ΓΕΝ από το 2013 έως το 2015 και Αρχηγός ΓΕΕΘΑ από το 2015 έως το 2019 και εν συνεχεία υπουργός Εθνικής Αμυνας. Έχει την ικανότητα, τις γνώσεις, την εμπειρία, τις παραστάσεις και φυσικά το κύρος να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου υπουργείου, με βάση την πολύχρονη εμπειρία του στις Ένοπλες Δυνάμεις, τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διοίκησης.
Όταν ο Μητσοτάκης διαμαρτυρόταν για τον υπουργό Αποστολάκη
Ο Ευάγγελος Αποστολάκης είχε διατελέσει υπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και η υπουργοποίησή του είχε προκαλέσει τότε έντονες αντιδράσεις στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προχωρήσει σε προσβλητική σύγκριση του κ. Αποστολάκη με στρατηγούς της χούντας.
Η πρώτη αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ, πώς σχολιάζουν τα κόμματα
Οι αλλαγές στην κυβέρνηση αποτυπώνουν την παταγώδη αποτυχία του πρωθυπουργού σε πανδημία και πυρκαγιάς σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση, κάνοντας και ένα βιτριολικό σχόλιο για την υπουργοποίηση Αποστολάκη.
Κανείς... ακροδεξιός δεν χάνεται
Τα πολιτικά τέκνα του Γιώργου Καρατζαφέρη, Αδ. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης και από σήμερα Θ. Πλεύρης, ανέλαβαν υπουργικά πόστα στη κυβέρνηση Μητσοτάκη μετακινώντας τη «γαλάζια πολυκατοικία» ακόμα δεξιότερα στον πολιτικό χάρτη.
Ο ανασχηματισμός
Με απόφαση του Πρωθυπουργού συντελούνται οι ακόλουθες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα:
- Συνιστάται Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με τις αρμοδιότητες του έως σήμερα Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, περιλαμβανομένης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τη θέση του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Αποστολάκης.
- Τη θέση του Υπουργού Προστασίας του πολίτη αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.
- Τη θέση του Υπουργού Υγείας αναλαμβάνει ο Αθανάσιος Πλεύρης.
- Τη θέση της αναπληρωτού Υπουργού Υγείας αναλαμβάνει η Ασημίνα Γκάγκα.
- Τη θέση του Υπουργού Τουρισμού αναλαμβάνει ο Βασίλειος Κικίλιας.
- Τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον απόδημο ελληνισμό αναλαμβάνει ο Ανδρέας Κατσανιώτης.
- Τη θέση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει ο Νικόλαος Χαρδαλιάς.
- Τη θέση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρμόδιου για την αλιευτική πολιτική αναλαμβάνει ο Σίμος Κεδίκογλου.
- Τη θέση του Υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών αρμόδιου για θέματα μεταφορών αναλαμβάνει ο Μιχάλης Παπαδόπουλος.
- Συνιστάται θέση Υφυπουργού στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών με αρμοδιότητα τις υποδομές. Τη θέση αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας Γεώργιος Καραγιάννης.
- Η θέση του Υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα καταργείται.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας