• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.4°C / 16.7°C
  1 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.5°C / 13.6°C
  0 BF
  70%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.0°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.1°C / 8.9°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 6.8°C / 11.5°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.9°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.6°C / 16.6°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.9°C / 18.0°C
  3 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.9°C
  3 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 14.7°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 14.5°C
  0 BF
  66%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 14.5°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.8°C
  1 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.8°C / 17.0°C
  0 BF
  56%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 12.1°C
  0 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.5°C / 13.7°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  70%

Μάκης Βορίδης

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Βορίδης ανοίγει πόρτες για ρουσφέτια

 • A-
 • A+
Νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ για μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων • Καταργούνται δεκάδες εξαιρέσεις για αποσπάσεις και μετατάξεις, ώστε να μείνουν οι «ημέτεροι» στις θέσεις που έχουν επιλέξει

Προστατευτικές φτερούγες πάνω από χιλιάδες «ρουσφέτια» επιχειρεί να απλώσει ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, καταθέτοντας νομοσχέδιο στη Βουλή που υποτίθεται πως κλείνει τα παραθυράκια για κατ' εξαίρεση αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων, αλλά ανοίγει πόρτες για να μείνουν οι ημέτεροι στις θέσεις που έχουν επιλέξει.

Η σχετική διάταξη υπάρχει στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες προς ψήφιση και έχει τίτλο «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση της ακεραιότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών».

Υπενθυμίζεται ότι το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας έχει θεσπιστεί προκειμένου να μη γίνονται οι μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων (μετατάξεις-αποσπάσεις) με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των ημετέρων. Προβλέπει ότι προκηρύσσονται κύκλοι κινητικότητας όπου όλοι οι φορείς του Δημοσίου δηλώνουν τις ανάγκες τους, αυτές εγκρίνονται ως υπαρκτά κενά και μετά καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και επιλέγονται όσοι έχουν τις προϋποθέσεις.

Όπως συχνά συμβαίνει, το σύστημα αυτό φαλκιδεύτηκε συστηματικά κυρίως μετά την ανάρρηση της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία. Εκτοτε πέρασαν διάφορες διατάξεις, πλήθος φορέων εξαιρέθηκαν από το ενιαίο σύστημα και χιλιάδες υπάλληλοι εκτιμάται ότι αποσπάστηκαν με απλές αποφάσεις της διοίκησης – κοινώς ρουσφέτια.

Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε και στο άρθρο 20 η κυβέρνηση παραθέτει δεκάδες φορείς για τους οποίους οι εξαιρέσεις αυτές καταργούνται. Οι φορείς αυτοί περιλαμβάνονται σε 9 παραγράφους και είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη παράγραφο υπάρχουν 39 υποπεριπτώσεις.

Θα πρέπει λοιπόν όσοι αποσπάστηκαν από αυτούς τους φορείς να επιστρέψουν;

Όχι, διότι υπάρχει ρητή διάταξη που προβλέπει ότι «υπάλληλοι, μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που ανήκουν οργανικά σε φορείς του δημόσιου τομέα, και οι οποίοι υπηρετούν σε φορείς με απόσπαση βάσει των διατάξεων που καταργούνται, δύνανται, με αίτησή τους που υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 10 εργασίμων ημερών να μεταταγούν στον φορέα που υπηρετούν σε κενή οργανική θέση, εφόσον υπάρχει, σε κλάδο ίδιας κατηγορίας, βάσει των τυπικών τους προσόντων».

Με άλλα λόγια, όσοι υπάλληλοι ενδιαφέρονται καταθέτουν αίτηση εντός δέκα ημερών και η διοίκηση «δύναται» να την ικανοποιήσει με βάση τα τυπικά τους προσόντα... Εξαιρούνται μόνον οι εκπαιδευτικοί, το προσωπικό των φυλακών και του e-ΕΦΚΑ.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει και για όσους έκαναν αίτηση απόσπασης ή μετάταξης κατ' εξαίρεση, η οποία όμως δεν έχει ακόμη τελεσφορήσει. Όπως αναφέρεται, οι «εκκρεμείς σε οποιοδήποτε στάδιο διαδικασίες μετάταξης ή απόσπασης υπαλλήλων που διενεργούνται βάσει των διατάξεων που καταργούνται, ολοκληρώνονται βάσει των διατάξεων αυτών, ως ίσχυαν μέχρι την κατάργησή τους, σε αποκλειστική προθεσμία ενός μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος».

Επίσης το νομοσχέδιο έχει και διατάξεις που υποτίθεται ότι ενισχύουν τη διαφάνεια, καθώς επιχειρείται να ελεγχθεί το «λόμπινγκ» και οι «εκπρόσωποι συμφερόντων» πρέπει να εγγράφονται σε ειδικό μητρώο. Εντυπωσιακή είναι και η διάταξη που ορίζει ότι τα πολιτικά πρόσωπα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα μέλη της κυβέρνησης δεν επιτρέπεται να λαμβάνουν δώρα, εκτός εάν προβλέπεται από την εθιμοτυπία. Όταν αποχωρούν όμως από το αξίωμά τους, επιτρέπεται να κρατούν αυτά τα δώρα στην κατοχή τους μόνο εάν η αξία τους είναι κάτω από τα 200 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέες επιτελικές δομές «ημετέρων»
Ξεκίνησε από το υπουργείο Εσωτερικών η σύσταση «Υπηρεσίας Συντονισμού», όπως προβλέπει ο νόμος για το «επιτελικό κράτος» ● Από ποιους θα στελεχωθεί, ποιες αρμοδιότητες θα έχει, πώς αυξάνονται η γραφειοκρατία...
Νέες επιτελικές δομές «ημετέρων»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αλλαγές στις άδειες των δημοσίων υπαλλήλων και την κινητικότητα
Μεταβολές στο σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο και αλλαγές στις άδειες δημοσίων υπαλλήλων φέρνουν διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση και οι οποίες θα ενσωματωθούν στο...
Αλλαγές στις άδειες των δημοσίων υπαλλήλων και την κινητικότητα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αμεσες αλλαγές στον «Κλεισθένη»
Σαρωτικός... με το «καλημέρα» θα είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος, προανήγγειλε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση ενός δημαρχοκεντρικού...
Αμεσες αλλαγές στον «Κλεισθένη»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τι αλλάζει και πότε σε Δημόσιο και υπουργεία
Το νομοσχέδιο που ανάρτησε χθες σε δημόσια διαβούλευση ο Χρ. Βερναρδάκης προβλέπει ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2018 θα έχουν αλλάξει όλα τα πρόσωπα στις επιτελικές θέσεις του Δημοσίου, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του...
Τι αλλάζει και πότε σε Δημόσιο και υπουργεία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Άδικη η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για μεταταχθέντες»
Ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, παραδέχθηκε ότι ήταν άδικη η κατάργηση της υπερβάλλουσας μείωσης για όσους υπαλλήλους μετατάχθηκαν, συμμετείχαν στην ενδοδημοτική κινητικότητα ή επαναπροσλήφθηκαν...
«Άδικη η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για μεταταχθέντες»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Οι επίορκοι υπάλληλοι δεν πρέπει να επιστρέψουν»
Ο νόμος υπάρχει, παρά τις καθυστερήσεις στην κρίση των επίορκων υπαλλήλων, σύμφωνα με τους αρμόδιους υπουργούς. Π. Κουρουμπλής και Γ. Κατρούγκαλος εμφανίζονται αποφασισμένοι να δώσουν λύση στο πρόβλημα που...
«Οι επίορκοι υπάλληλοι δεν πρέπει να επιστρέψουν»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας