Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να ξαναβρεί τον δρόμο της»

Ο Τσίπρας αναφέρθηκε στην συγκυρία, εστιάζοντας στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης

AP Photo/Alexander Zemlianichenko

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να ξαναβρεί τον δρόμο της»

  • A-
  • A+

«Βρισκόμαστε εν μέσω φουρτούνας, αλλά είμαστε λαός της θάλασσας και δεν φοβόμαστε να ανοιχτούμε σε ανοιχτές θάλασσες για να φθάσουμε σε ασφαλή λιμάνια» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Πετρούπολης.

Ο Τσίπρας αναφέρθηκε στην συγκυρία, εστιάζοντας στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Με την εμμονή σε πολιτικές λιτότητας, που εντείνουν την ύφεση αυτό είναι αδύνατο. Το λεγόμενο ελληνικό πρόβλημα δεν είναι ελληνικό είναι ευρωπαϊκό. Το πρόβλημα δεν έχει το όνομα Ελλάδα αλλά ευρωζώνη. Το ζήτημα είναι αν η ευρωζώνη θα δώσει χώρο στην ανάπτυξη και στην αλληλεγγύη».

ΕΦ.ΣΥΝ.

Συνεχίζοντας ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα διατηρεί τον ρόλο της «ως πόλος σταθερότητας και ασφάλειας και επιδιώκει να γίνει γέφυρα συνεργασίας και κόμβος εμπορίου πολιτιστικών και οικονομικών ανταλλαγών στο σταυροδρόμι τριών Ηπείρων. Θα επιδιώξουμε να καταστούμε γέφυρα συνεργασίας με παραδοσιακούς φίλους, όπως η Ρωσία αλλά και να αναπτύξουμε την συνεργασία με νέους».

Ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε ρητορικά γιατί βρίσκεται στη Ρωσία και όχι στις Βρυξέλλες, υποστηρίζοντας «είμαι εδώ γιατί πιστεύω ότι η Ρωσία έχει μεγάλο ρόλο να παίξει».

Μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας

Λίγο αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο έλληνας πρωθυπουργός προανήγγειλε την επεξεργασία ενός μνημονίου οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας. Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ως στόχο την επίτευξη ευημερίας των δυο λαών, της ανάπτυξης και την οικοδόμηση περιβάλλοντος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

ΕΦ.ΣΥΝ.
 

«Το πρόβλημα της κρίσης δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό», είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνοντας πως συμφωνεί με τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα. Πρόσθεσε δε, χαμογελώντας, ότι το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές, και όχι η Ελλάδα. 

Στην επίσκεψη στη Ρωσία υπογράφηκε από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη, και από τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, το «Μνημόνιο Συνεργασίας» για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου με την ονομασία «Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός» που θα περνά από ελληνικά εδάφη. 
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης συνυπέγραψε επίσης κοινή δήλωση με τον πρόεδρο της Τράπεζας «VEB», Βλαντιμίρ Ντιμίτριεφ, για τη δημιουργία κοινής ελληνορωσικής εταιρείας, που θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει τον νέο αγωγό φυσικού αερίου.

Οι δύο πλευρές εξήγγειλαν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν και να διευκολύνουν με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουν την υλοποίηση του έργου υποδομής φυσικού αερίου με την ονομασία «Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός» («ΝΕΑ») στην ελληνική επικράτεια.

«Η σημερινή συμφωνία Ελλάδας – Ρωσίας για τον αγωγό με ρώσικο φυσικό αέριο που θα διέρχεται από το ελληνικό έδαφος είναι ιστορικού χαρακτήρα», δήλωσε στα Διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.  

Καταλήγοντας ανέφερε: «Ελλάδα αναδεικνύεται σε πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο, πράγμα που είναι αποτέλεσμα μιας ανεξάρτητης και πολυδιάστατης ενεργειακής στρατηγικής. Το έργο του αγωγού είναι από τα μεγαλύτερα στην μεταπολιτευτική Ελλάδα και θα προσφέρει μεγάλα, ίσως τα μεγαλύτερα από το οποιοδήποτε άλλο έργο, οφέλη στα εθνικά συμφέροντα, στην ελληνική οικονομία και στον ελληνικό λαό».

«Θα εξετάσουμε οικονομική υποστήριξη»

Σύμφωνα με το TASS, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς φέρεται να είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.

«Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε λύση για τη διευθέτηση της ελληνικής κρίσης χρέους με τις υποδείξεις της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων», δήλωσε ο Ντβόρκοβιτς. «Το πιο σημαντικό για εμάς είναι τα σχέδια επενδύσεων και εμπορίου με την Ελλάδα. Εάν χρειάζεται οικονομική υποστήριξη, θα εξετάσουμε το αίτημα. Προτεραιότητά μας είναι μια σταθερή Ευρώπη και μια σταθερή Ελλάδα. Θα υποστηρίξουμε όλα τα πιθανά μέσα για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους». 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στρωμένος με «αγκάθια» ο δρόμος προς το Euroworking Group
Με σκοπό να αποφύγει τη «σταύρωση» τη Μεγάλη Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάζει το Euroworking Group, εργάζεται η ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας σε κάθε τόνο ότι θα ανταποκριθεί στις άμεσες...
Στρωμένος με «αγκάθια» ο δρόμος προς το Euroworking Group
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Χωρίς νόημα οι κυρώσεις στη Ρωσία»
Λίγες μέρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει αντίθετος με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της έντασης στην...
«Χωρίς νόημα οι κυρώσεις στη Ρωσία»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Eλλάς, Ρωσία επανεκκίνηση
Ηταν μια βροχερή μέρα και πέρασε. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν χθες ο Αλ. Τσίπρας και ο Βλ. Πούτιν για την πορεία των ελληνορωσικών σχέσεων, έπειτα από τα γεγονότα του προηγούμενου καλοκαιριού. Κοινή...
Eλλάς, Ρωσία επανεκκίνηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Στρατηγική η σημασία των επενδύσεων για Ελλάδα-Ρωσία»
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η χώρα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο και κεντρικό τομέα οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με τον...
«Στρατηγική η σημασία των επενδύσεων για Ελλάδα-Ρωσία»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνομιλία «συνεργασίας» Τσίπρα – Πούτιν
Πληροφορίες από το Μαξίμου αναφέρουν ότι στην επικοινωνία συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην επιχειρηματική και ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, στην επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού...
Συνομιλία «συνεργασίας» Τσίπρα – Πούτιν
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Der Spiegel: Έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία με τη Μόσχα η Αθήνα
Προ των πυλών είναι η υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας – Μόσχας για το αέριο, η οποία θα δώσει ανάσα ρευστότητας στην ελληνική κυβέρνηση με την εισροή ενός ποσού 3 – 5 δισ. ευρώ στα ταμεία, σύμφωνα με το Der...
Der Spiegel: Έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία με τη Μόσχα η Αθήνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας