Επιμένει να αγνοεί τις διαστάσεις της ανθρωπιστικής κρίσης που προκάλεσε η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν η ελληνική κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να επιμένει, παρουσία και της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, στην κατασταλτική πολιτική και στο δόγμα της «Ελλάδας φρούριο».
Στη συνάντησή του με την α' αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «διανύουμε μια περίοδο με σημαντικές προκλήσεις, ειδικά στο μέτωπο του μεταναστευτικού, όπου πιστεύω ότι κάνουμε το καθήκον μας, προστατεύοντας τα σύνορα της Ελλάδας, που είναι επίσης και σύνορα της Ευρώπης». Και πρόσθεσε: «Πάντα με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», χωρίς να διευκρινίζει πώς το ορίζει αυτό, αφού επισήμανε ότι αυτό που «επιχειρήθηκε στο παρελθόν», δηλαδή η μαζική εισροή μεταναστών και προσφύγων, θα αποτραπεί.
«Καταφέραμε να το αποτρέψουμε και θα συνεχίσουμε με την ίδια πολιτική και στο μέλλον» επισήμανε.
Τόνισε δε ότι «είναι σημαντικό, ιδίως όσον αφορά τις προσφυγικές ροές, να στηρίξει η ΕΕ τις χώρες που βρίσκονται κοντά στο Αφγανιστάν και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε πρόσθετες προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη», ενώ αναφέρθηκε στην επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, λέγοντας ότι είναι κοινό συμφέρον των δυο χωρών ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών.
«Μίλησα με τον Πρόεδρο Ερντογάν και πιστεύω ότι έχουμε κοινό συμφέρον να διασφαλίσουμε ότι οι μεταναστευτικές ροές θα περιοριστούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στο Αφγανιστάν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από την πλευρά της η α' αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας.
«Και το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ένα: H Ευρώπη θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας και με τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής που επωμίζονται μια ευρωπαϊκή ευθύνη», είπε ενώ τόνισε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να είναι «η έγκριση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση το συντομότερο δυνατό. Αυτό επιδιώξαμε, καθώς (το Σύμφωνο) θα θέσει τις αξίες που αναφέραμε, αλλά και την προστασία των εξωτερικών συνόρων και την έκφραση της αλληλεγγύης σε απτή βάση, ώστε οι διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ διαφορετικών χωρών τελικά να γεφυρωθούν».
Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας «σε παγκόσμιο επίπεδο, με τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς παράγοντες, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν και βιώνουν αυτή την ανθρωπιστική τραγωδία που βλέπουμε, να αναζητήσουν προστασία στις χώρες της περιοχής».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας