• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.3°C / 24.5°C
  2 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 22.1°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 23.3°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.6°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 21.0°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 16.2°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 26.6°C
  3 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  4 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  2 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  78%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.5°C
  2 BF
  84%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  1 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 24.3°C
  3 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.7°C / 23.9°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  89%

Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ομολογία ευθύνης για τις πυρκαγιές, αναζητούνται οι υπεύθυνοι

 • A-
 • A+
Με παραδοχές, αδειάσματα και στο βάθος ανασχηματισμό η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα μετά το σοβαρό πλήγμα που έχει δεχτεί στην εικόνα της ● Στο χθεσινό ποδαρικό του, στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που πραγματοποιείται στη γενική γραμματεία ενημέρωσης, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε παντελώς ακάλυπτο τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Με την πρώτη καθαρή ομολογία της κυβέρνησης ότι πράγματι έχει ευθύνες για τη διαχείριση των πυρκαγιών και με ένα μεγάλο «άδειασμα» σε βάρος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη συνοδεύτηκε το χθεσινό ποδαρικό του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που πραγματοποιείται στη γενική γραμματεία Ενημέρωσης.

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε αν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξακολουθεί να χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και άφησε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη παντελώς ακάλυπτο, λέγοντας απλώς ότι «βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης. Και αυτό που μας απασχολεί τώρα είναι να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί, με έργα και πράξεις στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών». Το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε να κάνει οποιαδήποτε τοποθέτηση που θα ήταν άμεσα ή έστω έμμεσα υποστηρικτική προς τον κ. Χρυσοχοΐδη αποτελεί ασφαλώς μια ηχηρή καμπάνα σε βάρος του τελευταίου, η οποία έρχεται να φουντώσει τα σενάρια που τον θέλουν να απομακρύνεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατά τον επικείμενο ανασχηματισμό που όλο και πλησιάζει.

Και το ότι ο ανασχηματισμός πλησιάζει το έκανε σαφές με επίσημο τρόπο και πάλι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος ρωτήθηκε αν είμαστε πολύ κοντά σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα επ’ αφορμή και των λαθών στη διαχείριση των πυρκαγιών και απάντησε με νόημα ότι «οι αλλαγές που έγιναν δεν συνιστούν ανασχηματισμό. Ηταν αναγκαίες παρεμβάσεις για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου στους κρίσιμους τομείς, που είναι στην επικαιρότητα τώρα». Με άλλα λόγια, ότι ο περιβόητος ανασχηματισμός δεν έχει γίνει ακόμα και άρα επίκειται προσεχώς. Επιπλέον παρέπεμψε και στη σχετική τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην τελευταία συνέντευξη Τύπου, όπου είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδοθούν ευθύνες για τις πυρκαγιές στο πλαίσιο ενός ανασχηματισμού. Είναι δεδομένο ότι μέσα από την «ανασχηματισμολογία» η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα μετά το σοβαρό πλήγμα που έχει δεχτεί στην εικόνα της από την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Και βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Χρυσοχοΐδης «αδειάζεται» από πρόσωπα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Μόλις τον περασμένο Ιούνιο ο στενός συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη και εσχάτως αναβαθμισμένος σε υπουργό Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, είχε ερωτηθεί και πάλι αν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη συνεχίζει να έχει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και είχε απαντήσει πως «όλοι οι υπουργοί έχουν την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού μέχρι να υπάρξει κάποια αλλαγή». Δηλαδή ουσιαστικά ότι μένει μέχρι να φύγει. Στη χθεσινή απάντηση του κ. Οικονόμου δεν υπήρξε καν η λέξη «εμπιστοσύνη». Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούνιο ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε ξαναβρεθεί στο επίκεντρο των σεναρίων ανασχηματισμού με αφορμή την αδυναμία της κυβέρνησης απέναντι στην αντιμετώπιση της βαριάς εγκληματικότητας και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχε ενδοκυβερνητική κριτική και δυσφορία για μια σειρά από χειρισμούς του. Ολα δείχνουν ότι ο μόνος λόγος που καθυστερεί αυτή η απομάκρυνση είναι ότι ο υπουργός Προ.Πο. και οι διευρυμένες αρμοδιότητές του υπήρξαν προσωπική επιλογή του ίδιου του Κυρ. Μητσοτάκη.

Εν τω μεταξύ μετά τις αρχικές γενικές και αόριστες δηλώσεις του πρωθυπουργού στο τηλεοπτικό του μήνυμα (9.8.2021) περί «τυχόν αστοχιών» για τη διαχείριση των πυρκαγιών, η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση μετά και την πυρκαγιά στα Βίλια Αττικής, ομολόγησε χθες για πρώτη φορά με καθαρό τρόπο ότι έχει ευθύνες, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αναγνωρίζει ρητά ότι έγιναν λάθη, καθώς αναφερόμενος στη διαχείριση από πλευράς κυβέρνησης και κρατικού μηχανισμού είπε ότι «όποιος δρα κάνει και λάθη. Τα αναγνωρίζουμε με γενναιότητα και ειλικρίνεια». Απέφυγε ωστόσο να περιγράψει ποια είναι αυτά τα λάθη, απαντώντας ότι «τώρα είναι η ώρα της μάχης και είμαστε επικεντρωμένοι μόνο σ’ αυτήν» και παραπέμποντας έτσι σε αποτίμηση στο μέλλον.

«Αντίξοες συνθήκες»

Κατά τα λοιπά, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει διαθέσιμη δύναμη που να μην ήταν στα Βίλια αυτές τις ημέρες, από την πρώτη στιγμή» και ότι «όμως η φωτιά επιμένει», μιλώντας για «συνθήκες της παρατεταμένης ξηρασίας του προηγούμενου διαστήματος» που «δημιούργησαν ένα υπόβαθρο, το οποίο επιδεινώνει τα πράγματα», λέγοντας ακόμα ότι «έπρεπε να έχουν γίνει από δεκαετίες παρεμβάσεις στα δάση, εκεί όπου δεν έγιναν» και κάνοντας λόγο για «έναν νέο τύπο τέτοιων ακραίων φαινομένων» και για φαινόμενα «που η ένταση και τα χαρακτηριστικά τους είναι πρωτόγνωρα». Ωστόσο δεν προσδιόρισε -σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.»- ποιες ήταν οι «αντίξοες συνθήκες» στα Βίλια για τις οποίες είχε μιλήσει ο κ. Χρυσοχοΐδης, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν ούτε καύσωνας ούτε και ισχυροί άνεμοι. Επέμεινε, δε, ότι «η κρατική μηχανή ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή» και αναφερόμενος στη φωτιά έκανε λόγο για «συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί εβδομάδες ή και μήνες πριν για να έχει την ένταση αυτή», επιχειρώντας έτσι να απαντήσει στις καταγγελίες των τοπικών αξιωματούχων που μιλούν ευθέως για «ανικανότητα» και «αναποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Από τις πυρκαγιές στα μέτρα για την πανδημία
Με δεδομένη την αποτυχία για δημιουργία τείχους ανοσίας, η κυβέρνηση εξετάζει τώρα τη λειτουργία των χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας μόνο για εμβολιασμένους και την επαναφορά της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους ●...
Από τις πυρκαγιές στα μέτρα για την πανδημία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ευχαρίστησε τους πυροσβέστες, κουβέντα για λάθη ή αστοχίες
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης, εξακολουθεί να μιλά για «αντίξοες συνθήκες», αποφεύγοντας να κάνει αναφορά στο τι πήγε στραβά, καθώς τα πύρινα μέτωπα συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο για τέταρτη συνεχή νύχτα.
Ευχαρίστησε τους πυροσβέστες, κουβέντα για λάθη ή αστοχίες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το μαζεύουν, αλλά δεν το αποκλείουν
Εκτέθηκαν στο μέγαρο Μαξίμου που έδειξαν καταφανώς ότι ψάχνουν σανίδα σωτηρίας στην ακροδεξιά Ελληνική Λύση και χθες επιχείρησαν μεν να τα μαζέψουν, αλλά και πάλι χωρίς να το αποκλείουν.
Το μαζεύουν, αλλά δεν το αποκλείουν
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν για το βαθύ ρήγμα στη Ν.Δ.
Ο Γ. Οικονόμου επανήλθε χθες στη γραμμή της... συμφωνίας μεταξύ Μητσοτάκη-Καραμανλή ● Συστηματική διακίνηση θεωριών συνωμοσίας για αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης από εξωτερικούς εχθρούς
Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν για το βαθύ ρήγμα στη Ν.Δ.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κάνουν τον ψόφιο κοριό
Μεγάλη ενόχληση και πλήρη απώλεια ψυχραιμίας προκάλεσε στο μέγαρο Μαξίμου η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή από τα Ανώγεια της Κρήτης για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Κάνουν τον ψόφιο κοριό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας