• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.2°C / 35.7°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.6°C / 34.1°C
  3 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 34.8°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.0°C / 33.8°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.9°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  1 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.8°C / 33.2°C
  5 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  4 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 28.8°C / 33.4°C
  4 BF
  33%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 31.2°C
  3 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 31.2°C
  0 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 34.4°C
  3 BF
  32%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 30.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 34.9°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.3°C / 32.7°C
  1 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.7°C / 32.2°C
  3 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.1°C / 30.1°C
  1 BF
  29%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Μητσοτάκης «ξέχασε» το πόρισμα του 2008 για τη δασοπροστασία

 • A-
 • A+
Ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν τότε πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής ● Στο πόρισμα που είχε καταθέσει υπήρχαν εισηγήσεις για Σύσταση Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας, χιλιάδες προσλήψεις στη Δασική Υπηρεσία και επιστροφή της στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών ● Κατάφερε να φιλοτεχνήσει ένα φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ που τον βοήθησε να αναρριχηθεί στην εξουσία, αλλά τα πολύτιμα συμπεράσματα του πορίσματος έμειναν στο συρτάρι...

Σύσταση Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας, χιλιάδες προσλήψεις στη Δασική Υπηρεσία και επιστροφή της στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, καθώς «η καλή γνώση του δάσους και των ιδιαιτεροτήτων του είναι κρίσιμης σημασίας ζήτημα», προέβλεπε το πόρισμα της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής που κατέθεσε τον Ιούνιο του 2008 ο τότε πρόεδρός της, βουλευτής της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεκατρία χρόνια αργότερα μπορεί το φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ που φιλοτέχνησε τότε ο κ. Μητσοτάκης να τον βοήθησε να γίνει πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός, όμως τα συμπεράσματα εκείνου του πορίσματος έμειναν ξεχασμένα στα αρχεία της Βουλής. Μετά την καταστροφή στο Μάτι το αμυντικό δόγμα κατά των πυρκαγιών συμπυκνώθηκε στις εκκενώσεις των απειλούμενων περιοχών και στις μισθώσεις όλο και περισσότερων εναέριων μέσων, τα οποία όσο περισσότερο αυξάνονται τόσο πιο ανεπαρκή αποδεικνύονται όταν τα πύρινα μέτωπα ξεπηδούν σε κάθε γωνιά της χώρας.

Ωστόσο μέσα στο πόρισμα του 2008 αναφερόταν ρητά ότι αποτελούν «παθογένειες» του συστήματος «η απόλυτη προσήλωση στα εναέρια μέσα», ο «περιορισμός των χερσαίων δυνάμεων στην προστασία οικισμών» και όχι «στην άμεση πυρανίχνευση», «η μηδαμινή αξιοποίηση μεθόδων διαχείρισης της βλάστησης» και «η ελλιπής αξιοποίηση της εθελοντικής προσφοράς». Το καλοκαίρι του 2008 η τότε κυβερνώσα «καραμανλική Δεξιά» είχε υποστεί σοβαρό πλήγμα από τις «μεγα-πυρκαγιές» έναν χρόνο νωρίτερα που προκάλεσαν δεκάδες νεκρούς και τραυματίες και μετέτρεψαν σε στάχτη τεράστιες εκτάσεις στην Πελοπόννησο, την Εύβοια, τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και αλλού.

Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες διογκώνονταν διεθνώς με πολλούς εκφραστές στην τότε Αριστερά και το Κέντρο, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να αναδειχτεί ως ο ειδήμων στον χώρο της Δεξιάς η οποία κατά παράδοση δεν έδειχνε ανάλογες ανησυχίες. Το «κενό γράμμα» των προτάσεων του πορίσματος επιβεβαιώθηκε στα χρόνια που ακολούθησαν, ειδικά στον χώρο της δασοπυρόσβεσης που έμεινε όπως επί λέξει περιγραφόταν τότε.

Τα σχόλια για το πόσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη «ακούει» τις επισημάνσεις του πορίσματος Μητσοτάκη δεκατρία χρόνια πριν είναι περιττά, την ώρα που τα δάση σε Πάρνηθα και Τατόι ακόμη κινδυνεύουν από αναζωπυρώσεις και ψηφίζονται νόμοι που επιτρέπουν αναπτυξιακές παρεμβάσεις σε περιοχές Natura. Ειρωνικά ακούγεται και το εισηγητικό σημείωμα στο οποίο ο νυν επιτελικός πρωθυπουργός ζητούσε το 2008 την αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου της Επιτροπής Περιβάλλοντος και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της.

Οι βασικές προτάσεις που δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ

Μέσα από την τότε καταγραφή των κεντρικών προβλημάτων σε δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση προέκυπταν και οι βασικές προτάσεις του πορίσματος που έμεινε στα χαρτιά:

● Η απουσία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας. Οπως ανέφερε, «η διαδικασία πρόληψης, πυρόσβεσης και αποκατάστασης των δασών εμπλέκει δεκάδες συναρμόδιες υπηρεσίες, που συχνά έχουν επιφορτιστεί με αντικρουόμενα μεταξύ τους αντικείμενα χωρίς κεντρικό συντονισμό». Το πόρισμα μιλά για επίταση της σύγχυσης, την οποία συνεχίζουμε να παρακολουθούμε ακόμη και σήμερα, και ζητά «να μελετηθεί το ενδεχόμενο σύστασης και λειτουργίας ισχυρού ενιαίου φορέα, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες, που θα συντονίζει όλες τις δράσεις δασοπροστασίας, σε όλα τα στάδια, με έμφαση πρωτίστως στην πρόληψη και δευτερευόντως στην καταστολή».

● Η ελλιπής συμμετοχή των Δασικών Υπηρεσιών στην πρόληψη και την καταστολή. Η καλή γνώση του δάσους και των ιδιαιτεροτήτων του είναι ένα κρίσιμης σημασίας ζήτημα, προκειμένου να επιτύχουν οι δράσεις πρόληψης, άμεσης πυρανίχνευσης και της δασοπυρόσβεσης. «Η Δασική Υπηρεσία πρέπει να έχει συμμετοχή και στα τρία στάδια της πυροπροστασίας, καθώς η διάσπαση των αρμοδιοτήτων και η συμμετοχή της μόνο στο στάδιο της πρόληψης και όχι σε αυτό της καταστολής έχει αποδειχθεί ότι δεν αποδίδει. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία καταβάλλει ομολογουμένως τεράστιες προσπάθειες με μεγάλο κόστος, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δασικές πυρκαγιές, αλλά εκ του αποτελέσματος είναι πια φανερό ότι χρειάζεται την αρωγή της Δασικής Υπηρεσίας» λέει το ξεχασμένο πόρισμα.

● Περίπου το 60% των θέσεων που προβλέπονται για τις Δασικές Υπηρεσίες δεν είναι στελεχωμένο, ενώ και η συντριπτική πλειοψηφία των ήδη υπηρετούντων στελεχών υποαπασχολούνται σε άλλες δραστηριότητες (έκδοση πράξεων χαρακτηρισμών κ.λπ.). Εκτοτε πλήθος δασικών έχουν συνταξιοδοτηθεί, ενώ μεγάλο μέρος σημαντικών έργων δασοκομίας (αραιώσεις, κλαδεύσεις κ.λπ.) εκτελούνται από την Πολιτική Προστασία και σε πολύ υψηλότερες τιμές όπως καταγγέλλουν οι δασολόγοι.


Οι επισημάνσεις για μακροχρόνια δασική πολιτική

Το πόρισμα περιελάμβανε και πολλές ακόμη επισημάνσεις που προφανώς ξεχάστηκαν στα χρόνια του επιτελικού κράτους. Επιλέγουμε ενδεικτικά:

■ «Η χώρα χρειάζεται μια συνεπή, μακροπρόθεσμη και αποτελεσματική δασική πολιτική με άμεσους και μακροπρόθεσμους στόχους. Η ανυπαρξία της τα τελευταία 30 χρόνια καθώς και η μεταβολή των κλιματικών συνθηκών αποτελούν τις βασικές αιτίες για την καταστροφή από τις πυρκαγιές ενός μεγάλου τμήματος των δασών και των δασικών εκτάσεων στη χώρα μας. Η αντιμετώπιση της αποδάσωσης αποτελεί άλλωστε έναν από τους αποτελεσματικότερους και σχετικά οικονομικότερους τρόπους αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών».

■ «Τα τελευταία χρόνια οι δασικές πυρκαγιές είναι πλέον πολύ πιο συχνές, ανεξέλεγκτες και πιο καταστροφικές. Οι τεράστιες ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές (mega fires) όπως αυτές που συνέβησαν το καλοκαίρι του 2007, εκτιμάται ότι θα αποτελούν πια τον κανόνα και όχι την εξαίρεση για τα επόμενα χρόνια».

■ «Παρά το γεγονός ότι η σύνταξη δασικών χαρτών και δασολογίου αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας, ήδη από τη δεκαετία του ΄70, δυστυχώς μέχρι σήμερα η χώρα μας δεν έχει αποκτήσει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Η ακριβής γνώση του δασικού πλούτου μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα για διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις του ιδιοκτησιακού καθεστώτος δασικών εκτάσεων, που συχνά αποτελούν κίνητρο για εμπρησμούς».

■ «Μία από τις σημαντικότερες αδυναμίες του συστήματος δασοπροστασίας είναι η απουσία έγκαιρης αναγγελίας της πυρκαγιάς και άμεσης αποτροπής της μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η εμπειρία έχει δείξει ότι, κάτω από συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, όταν μια πυρκαγιά ξεφύγει από τον έλεγχο, η κατάσβεσή της καθίσταται δύσκολη. Για το σκοπό αυτό απαιτείται, ανάμεσα σε άλλα, ένα ικανοποιητικό δίκτυο πυροφυλακίων επαρκώς επανδρωμένων, σύγχρονος εξοπλισμός επικοινωνιών και παρακολούθησης, εξειδικευμένο προσωπικό, ομάδες "δασοκομάντος" και ειδικά πυροσβεστικά οχήματα».

■ «Η Πεντέλη, η Πάρνηθα, το Ποικίλο Ορος και ο Υμηττός είναι οι τελευταίοι πνεύμονες πρασίνου της Αττικής, γι’ αυτό είναι ανάγκη να προστατευθούν και να αναπλαστούν με κάθε δυνατό τρόπο. Είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής των 4 εκατομμυρίων πολιτών και τη διαμόρφωση του μικροκλίματος στο λεκανοπέδιο τα επόμενα χρόνια».

■ «Με εξαίρεση την Πάρνηθα, η οποία από το 1961 έχει χαρακτηριστεί Εθνικός Δρυμός εξασφαλίζοντας ένα πλέγμα προστασίας, οι κύριες απειλές για τα περιαστικά βουνά και δάση της Αττικής είναι, ανάμεσα σε άλλα, οι καταπατήσεις, οι διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις του ιδιοκτησιακού καθεστώτος μεγάλων εκτάσεων και οι κίνδυνοι εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές περιοχές αλλά και σε τμήματά τους που βρίσκονται σε διαδικασία αναδάσωσης».

■ «Η αποσαφήνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των περιαστικών δασικών εκτάσεων, ο αυστηρός προσδιορισμός των χρήσεων γης και η κατά το δυνατόν ανάσχεση των διεκδικήσεων, είναι ζητήματα που πρέπει επίσης να εξεταστούν».

■ «Η καταστροφή που συντελέστηκε τον Ιούνιο του 2007 πιθανώς να αλλάξει για πάντα τη φυσιογνωμία του τμήματος της Πάρνηθας στο οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, καθώς κάηκαν περί τα 40.000 στρέμματα δάσους».

■ «Ιδιαίτερη σημασία είναι ανάγκη να δοθεί στην πρόληψη και την πυροπροστασία τόσο στην Πάρνηθα όσο και στα 47.000 στρέμματα δάσους στο Τατόι ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Η πλευρά της Πάρνηθας προς την Αθήνα είναι ανάγκη να προστατευθεί με κάθε μέσο τα επόμενα χρόνια. Το μεγάλο στοίχημα είναι να μην επαναληφθεί ανάλογη καταστροφή και να χαθούν οι τελευταίοι πνεύμονες πρασίνου που είναι ζωτικής σημασίας για το λεκανοπέδιο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πλημμύρα αντιφάσεων και στο βάθος... επενδυτικές ευκαιρίες
Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου, επέμεινε ότι η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη υποδειγματικά, απέδωσε την καταστροφή στην «κλιματική κρίση», παρείχε πλήρη κάλυψη στον Ν. Χαρδαλιά και αναφέρθηκε αναλυτικά...
Πλημμύρα αντιφάσεων και στο βάθος... επενδυτικές ευκαιρίες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μισή συγγνώμη, χωρίς αντίλογο, από Μητσοτάκη
Κατώτερος των περιστάσεων ο πρωθυπουργός κρύφτηκε πίσω από την ασφάλεια του τηλεοπτικού διαγγέλματος και προσπάθησε να πείσει πως η κυβέρνησή του διατηρεί τον έλεγχο.
Μισή συγγνώμη, χωρίς αντίλογο, από Μητσοτάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εδέησε να ζητήσει διερεύνηση των καταγγελιών Ανδρουλάκη για παρακολουθήσεις
Μετά από δύο ημέρες γεμάτες καταγγελίες και πίεση από την αντιπολίτευση, ο Κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να εμφανιστεί ευαισθητοποιημένος και ζητά σύγκληση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.
Εδέησε να ζητήσει διερεύνηση των καταγγελιών Ανδρουλάκη για παρακολουθήσεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κυβέρνηση σε πύρινο κλοιό
Πολιτικά περικυκλωμένη από τα μέτωπα της πυρκαγιάς που εξακολουθούν να καταστρέφουν για ακόμη μία ημέρα το φυσικό περιβάλλον και τις περιουσίες των πολιτών συνεχίζει να βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία επιμένει...
Κυβέρνηση σε πύρινο κλοιό
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Περιχαρής στις στάχτες ο Μητσοτάκης
Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τα χιλιάδες καμένα στρέμματα, επισκέφθηκε χτες χαμογελαστός την Πεντέλη μοιράζοντας συγχαρητήρια και υποσχέσεις ● Για έλλειψη ενσυναίσθησης τον κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Περιχαρής στις στάχτες ο Μητσοτάκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το έριξε στην στατιστική ο Μητσοτάκης για τις πυρκαγιές
Στο συντονιστικό κέντρο της πυροσβεστικής υπηρεσίες μετέβη ο πρωθυπουργός στη σκιά των πύρινων μετώπων που απειλούν πολλές περιοχές της χώρας, όμως...
Το έριξε στην στατιστική ο Μητσοτάκης για τις πυρκαγιές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας