• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.4°C / 25.8°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 25.0°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.4°C / 23.8°C
  3 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.6°C
  1 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.4°C / 23.2°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 19.5°C
  1 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.9°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  5 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 24.7°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  2 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.6°C / 26.0°C
  2 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.3°C / 23.3°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.1°C / 23.9°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  59%

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών στελεχών στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής με αντικείμενο τη δρομολόγηση μέτρων στήριξης των πληγέντων από τη φωτιά

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα πρώτα μέτρα για πυρόπληκτους

 • A-
 • A+
600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του και 6.000 ευρώ για επισκευή ή αντικατάσταση οικοσκευής περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- οι χτεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις ● Αποζημίωση έως 8.000 ευρώ σε πληγείσες επιχειρήσεις ● Σε δύο εβδομάδες εκτιμάται ότι θα δοθούν οι πρώτες επιχορηγήσεις

Μέτρα που ανακοινώθηκαν άμεσα, αλλά είναι άγνωστο πόσο άμεσα δύνανται να υλοποιηθούν, περιλαμβάνει το πακέτο στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην Αττική, στο οποίο κατέληξε η χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη στην Περιφέρεια Αττικής, παρουσία αυτοδιοικητικών στελεχών.

Τα πάντα εξαρτώνται από τις καταγραφές των ζημιών και οι χθεσινές εξελίξεις, όπως οι αναζωπυρώσεις στη Βαρυμπόμπη, εκ των πραγμάτων καθυστερούν τις διαδικασίες. Λόγου χάρη, η καταγραφή των καταστροφών σε κατοικίες ναι μεν ξεκίνησε ήδη από χθες στη Βαρυμπόμπη, αλλά οι καταγραφές ζημιών σε οικόπεδα ή καλλιεργήσιμα αγροτεμάχια που βρίσκονται δίπλα σε εν εξελίξει πυρκαγιές πρέπει να περιμένουν την κατάσβεση. Κυβερνητικές πηγές μιλώντας στην «Εφ.Συν.» εκτιμούσαν ότι οι πρώτες επιχορηγήσεις θα αποδοθούν στους δικαιούχους σε διάστημα μιας ή δυο εβδομάδων, ενώ το πρώτο μέλημα αφορά την κατά το δυνατόν πιο άμεση καταβολή της ενίσχυσης των 600 ευρώ για τις επείγουσες ανάγκες διαβίωσης των πληγέντων.

Σε κάθε περίπτωση, το πακέτο των μέτρων των πληγέντων της Βαρυμπόμπης –που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα αποτελέσει και μοντέλο για μέτρα στήριξης πληγέντων και από άλλες πυρκαγιές– περιλαμβάνει τα εξής:

● Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή: α) 600 ευρώ για επείγουσες βιοτικές ανάγκες σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, β) επιπλέον 600 ευρώ σε πολύτεκνες πληγείσες οικογένειες, γ) επιπλέον 600 ευρώ σε πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι ΑμεΑ, δ) έως 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό για επισκευή ή αντικατάσταση οικοσκευής κύριας πληγείσας κατοικίας, ε) 4.500 ευρώ σε ανθρώπους που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στην πυρκαγιά. Ολες οι παραπάνω αποζημιώσεις είναι ακατάσχετες και τα χρήματα θα αποδίδονται άμεσα στους πληγέντες αφού πρώτα καταγραφούν οι ζημιές από τις υπηρεσίες των δήμων. Για την επίσπευση της καταγραφής συνδράμει από χθες τις δημοτικές υπηρεσίες κλιμάκιο 50 υπαλλήλων του υπουργείου Υποδομών, το οποίο από σήμερα θα διπλασιαστεί. Για την απόδοση των ενισχύσεων το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη δώσει μια πρώτη επιχορήγηση 90.000 ευρώ στον Δήμο Αχαρνών, 60.000 ευρώ στον Δήμο Κηφισιάς και 30.000 ευρώ στον Δήμο Διονύσου.

● Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ. Αφορά όσους έχασαν τα σπίτια τους και θα χορηγηθεί ως εξής: το 80% του ποσού θα καταβληθεί από το κράτος και για το υπόλοιπο 20% υπάρχει η δυνατότητα λήψης άτοκου δανείου από τράπεζα, όπου το Δημόσιο θα είναι εγγυητής. Για παράδειγμα: έστω ότι καταστράφηκε κατοικία αξίας 150.000 ευρώ, ο πληγείς θα λάβει 120.000 επιδότηση από το κράτος για θα μπορεί να πάρει άτοκο δάνειο από τράπεζα 30.000 ευρώ, ακόμα και αν είναι «κόκκινος» δανειολήπτης, καθώς μπαίνει εγγυητής το Δημόσιο. Η χρηματοδότηση του εν λόγω μέτρου θα γίνει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Για όσους έχουν μείνει άστεγοι, θα δοθεί επιδότηση ενοικίου με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση να αναμένεται προσεχώς.

● Αποζημίωση έως 8.000 ευρώ σε πληγείσες επιχειρήσεις. Σε αντίθεση με τα φυσικά πρόσωπα, η καταγραφή των ζημιών σε επιχειρήσεις θα γίνει από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία μάλιστα ενημερώνει ότι εξετάζει από κοινού με το υπουργείο Ανάπτυξης πρόσθετη ειδική επιδότηση επιχειρήσεων μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2021-2027.

● Απαλλαγή από την καταβολή ΕΝΦΙΑ για κτίσματα που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.

● Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων διάρκειας 6 μηνών τόσο για επιχειρήσεις όσο και για φυσικά πρόσωπα στις περιοχές που κηρύχθηκαν ή θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

● Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμών, κατασχέσεων) επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληττόμενων διάρκειας 6 μηνών.

● Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών.

● Αποζημίωση μέσω ΕΛΓΑ για απώλειες σε μελισσοσμήνη, ζωικό κεφάλαιο, δενδρώδεις καλλιέργειες και καλλιέργειες με οπωροκηπευτικά. Επιπλέον, αναζητείται χρηματοδοτικό εργαλείο για αποζημιώσεις προς όσους αγρότες δεν είχαν ασφαλισμένο το φυτικό τους κεφάλαιο στον ΕΛΓΑ.

Τέλος, όλες οι καμένες εκτάσεις θα κηρυχθούν αναδασωτέες, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε άμεση δρομολόγηση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων που χρειάζεται η περιοχή προκειμένου να θωρακιστεί από νέες ενδεχόμενες φυσικές καταστροφές (π.χ. πλημμύρες) ενόψει χειμώνα. Για να επισπευσθούν οι διαδικασίες, θα χρηματοδοτηθούν τα δασαρχεία για αντιπλημμυρικές μελέτες και αντιδιαβρωτικά έργα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πλημμύρα αντιφάσεων και στο βάθος... επενδυτικές ευκαιρίες
Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου, επέμεινε ότι η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη υποδειγματικά, απέδωσε την καταστροφή στην «κλιματική κρίση», παρείχε πλήρη κάλυψη στον Ν. Χαρδαλιά και αναφέρθηκε αναλυτικά...
Πλημμύρα αντιφάσεων και στο βάθος... επενδυτικές ευκαιρίες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολιτικές αντιπαραθέσεις για τις δηλώσεις Σπανού
Φωτιές στο μέγαρο Μαξίμου άναψαν οι ευθείες βολές προς την κυβέρνηση, σχετικά με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Εύβοια, του «γαλάζιου» περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού.
Πολιτικές αντιπαραθέσεις για τις δηλώσεις Σπανού
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η κυβέρνηση κρύβει την ανικανότητά της πίσω από το αφήγημα των εμπρησμών
Σε εξέλιξη βρισκόταν όλη μέρα χθες η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε προχθές στα Μακρίσια του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και ώς αργά το βράδυ είχε μετατρέψει σε στάχτες δεκάδες σπίτια, αγροικίες, στάβλους και...
Η κυβέρνηση κρύβει την ανικανότητά της πίσω από το αφήγημα των εμπρησμών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αυτοθαυμασμός και υποσχολογία από Μητσοτάκη στην Εύβοια
Σε ένα προστατευμένο περιβάλλον και με ακόμα μια επικοινωνιακή φιέστα, ο πρωθυπουργός εξήρε το έργο που γίνεται στην πυρόπληκτη βόρεια Εύβοια. 
Αυτοθαυμασμός και υποσχολογία από Μητσοτάκη στην Εύβοια
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Θερμή» υποδοχή του πρωθυπουργού από τους πυρόπληκτους στη βόρεια Εύβοια
Με κλούβες, ΜΑΤ και κάγκελα στους δρόμους ήρθε αντιμέτωπη αντιπροσωπεία της επιτροπής πυρόπληκτων που ζητούσε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επισκέφθηκε πρώτη φορά τα καμμένα.
«Θερμή» υποδοχή του πρωθυπουργού από τους πυρόπληκτους στη βόρεια Εύβοια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας