• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.1°C / 22.2°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.2°C / 23.0°C
  2 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 26.5°C
  5 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.0°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.9°C
  3 BF
  37%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 22.4°C
  0 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 20.6°C
  0 BF
  25%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 25.6°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 24.9°C
  5 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.9°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 21.8°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.2°C / 19.7°C
  3 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 24.9°C
  4 BF
  44%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 20.5°C
  0 BF
  32%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.5°C
  2 BF
  46%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 26.8°C
  4 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 16.7°C / 22.0°C
  3 BF
  52%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 22.1°C
  2 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.3°C / 23.1°C
  3 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  2 BF
  28%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξαναγκασμός από την πίσω πόρτα;

 • A-
 • A+
Στην τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό προβλέπεται πως μετά τον Αύγουστο κάθε νεοεισερχομένος φιλοξενούμενος στις μονάδες φροντίδας θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά εμβολιασμένος.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δεν περιορίζεται μόνο στους εργαζομένους σε συγκεκριμένες δομές ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορονοϊού. Μία παράγραφος σε άρθρο της κυβερνητικής τροπολογίας αφήνει ορθάνοιχτο το παράθυρο αυτός να επιβληθεί και σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της τροπολογίας, για «επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας» θα εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά της Covid-19 το προσωπικό των θεραπευτηρίων χρονίως πασχόντων, των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, των οικοτροφείων, των κέντρων ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, των κέντρων διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας και των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεα)». Ως εδώ, γνωστά.

Ωστόσο, στην παράγραφο 1β (άρθρο 2) αναφέρεται πως, μετά την παρέλευση του Αυγούστου, οπότε θα προγραμματιστεί οπωσδήποτε η πρώτη δόση του ανεμβολίαστου προσωπικού (ή το μονοδοσικό εμβόλιο), «κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις ανωτέρω μονάδες πρέπει υποχρεωτικά να είναι εμβολιασμένος κατά του κορονοϊού Covid-19».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως επιβάλλεται η υποχρεωτικότητα για πολίτες που θα χρειαστεί να εισέλθουν σε αυτές τις δομές στο μέλλον, ενώ δεν υλοποιείται κάτι αντίστοιχο για τους υφιστάμενους τρόφιμους. Επιπλέον, αναπάντητο παραμένει και το ερώτημα πώς μπορεί να επιβάλλεται υποχρεωτικότητα και σε παιδιά, καθώς «φιλοξενούμενοι» σε τέτοιες μονάδες είναι και παιδιά με αναπηρία.

Με τη συγκεκριμένη διάταξη δημιουργούνται εμφανώς διαφορετικές ταχύτητες πολιτών ως προς την προσβασιμότητα, γεγονός που δεν αποκλείεται να προκαλέσει δικαστικές προσφυγές από άτομα τα οποία είτε δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό είτε δεν τον έχουν προγραμματίσει. Εξακολουθεί να ισχύει, πάντως, πως δεν υπέχουν την υποχρέωση εμβολιασμού όσοι έχουν νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες αλλά και «όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τον εμβολιασμό τους».

Covid free δημοτική επιχείρηση «με το έτσι θέλω»

Εν τω μεταξύ, στον Βόλο χθες έγινε κάτι πρωτάκουστο. Ενώ είναι δεδομένο πως δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στον γενικό πληθυσμό, η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης – Αποχέτευσης Μείζονος Περιοχής Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ) αποφάσισε χθες αυθαίρετα να ενημερώσει το κοινό πως από τη Δευτέρα 26/7/2021 η είσοδος των πολιτών στο κτίριό της θα επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης μαζί με την αστυνομική ταυτότητα, ώστε να γίνεται η ταυτοπροσωπία!

Οσο κι αν ο εμβολιασμός είναι το ισχυρότερο διαθέσιμο όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι αδιανόητο και εν πολλοίς παράνομο μια δημοτική επιχείρηση μιας πόλης να αυθαιρετεί, απαγορεύοντας ουσιαστικά την είσοδο σε πολίτες που για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν εμβολιαστεί.

Στην ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για εναλλακτικούς τρόπους εξυπηρέτησης του κόσμου, ενώ δεν αποσαφηνίζεται ούτε βάσει ποιου νόμου ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση ούτε ποιος θα είναι αρμόδιος να ελέγχει την εγκυρότητα των πιστοποιητικών.

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανοίγει τις πύλες του ΕΣΥ σε ιδιώτες εργολάβους
Με πρόσχημα το ανεμβολίαστο προσωπικό και τις αναστολές εργασίας, ο νέος υπουργός Υγείας κατέθεσε τροπολογία που προβλέπει την ανάθεση υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες εργολάβους, ιδιωτικά...
Ανοίγει τις πύλες του ΕΣΥ σε ιδιώτες εργολάβους
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμβολιαστείτε, αλλιώς απολύεστε
Η κυβέρνηση επιστρατεύει ευθέως την απειλή της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας για τους εργαζόμενους που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού.
Εμβολιαστείτε, αλλιώς απολύεστε
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκ νέου εκκλήσεις αλλά και βολές από Πλεύρη προς ανεμβολίαστους υγειονομικούς
Για ακόμα μια φορά, ο υπουργός Υγείας κούνησε το «δάχτυλο» προς τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, λέγοντας πως οι ίδιοι θέτουν τους εαυτούς τους σε κατάσταση μη ικανότητας να προσφέρουν τις υπηρεσίες...
Εκ νέου εκκλήσεις αλλά και βολές από Πλεύρη προς ανεμβολίαστους υγειονομικούς
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εικονικοί εμβολιασμοί: Έλεγχοι, ποινές και πολιτική κόντρα
Επιχείρηση μικροπολιτικής εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση και απάντηση ΣΥΡΙΖΑ. Στο μικροσκόπιο 10 εμβολιαστικά κέντρα, ενώ οι καταγγελίες πληθαίνουν.
Εικονικοί εμβολιασμοί: Έλεγχοι, ποινές και πολιτική κόντρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας