• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 15.2°C
  2 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 12.1°C
  2 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.0°C / 12.7°C
  3 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 1.9°C / 5.5°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 7.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.9°C / 10.4°C
  0 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.4°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  0 BF
  96%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  0 BF
  89%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.8°C
  0 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 11.7°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.5°C
  1 BF
  94%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αφού δεν πέτυχε, προχωρά στην έσχατη λύση της επιβολής

 • A-
 • A+
Σε πρώτη φάση υποχρεωτικός θα είναι ο εμβολιασμός του προσωπικού των μονάδων υγείας και των μονάδων περίθαλψης ευπαθών ομάδων, ενώ σκέφτεται την επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες κατηγορίες.

Ακόμα και σήμερα ή διαφορετικά τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις κατηγορίες των εργαζομένων στις οποίες έχει αποφασίσει να επιβάλει υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Οπως έχουμε ήδη γράψει, βλέποντας την έκρηξη των κρουσμάτων και έχοντας εδώ και καιρό αποτύχει να πείσει τους δύσπιστους πολίτες για την αναγκαιότητα να πάνε να εμβολιαστούν, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να προσπεράσει τα προηγούμενα στάδια που είχε εισηγηθεί η Επιτροπή Βιοηθικής (προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης, μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης) και να προχωρήσει σε αυτό που η επιτροπή πρότεινε μόνο «ως έσχατη λύση» εάν τα παραπάνω δεν αποδώσουν, δηλαδή την υποχρεωτικότητα.

Και βέβαια η σύσταση αυτή της Επιτροπής Βιοηθικής αφορά μόνο συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, το προσωπικό των μονάδων υγείας και των μονάδων περίθαλψης ευπαθών ομάδων.

Με αυτό το δεδομένο η κυβέρνηση, παρότι σε δεύτερη φάση σκέφτεται την επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες κατηγορίες, σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτή τη φάση θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις μόνο για τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και για τους υγειονομικούς (ίσως και για τους εργαζόμενους σε μονάδες για άτομα με αναπηρία).

Για τους πρώτους, σύμφωνα με πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζουν την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας άμεσα, ίσως και εντός του Ιουλίου, ενώ για τους δεύτερους συζητούν να εφαρμοστεί αργότερα, ίσως τέλη Αυγούστου-Σεπτέμβριο.

Αλλά το πολύ σοβαρό ερώτημα εξακολουθεί να υπάρχει και αφορά το ποιες θα είναι οι συνέπειες γι’ αυτούς που δεν θα κάνουν το εμβόλιο και αν αυτό θα συνεπάγεται δυσμενή μεταβολή της εργασιακής τους κατάστασης.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να απολυθούν, όπως απειλούσε ο Αδωνις Γεωργιάδης, αλλά όσο στην κυβέρνηση δεν καταλήγουν ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτές, τόσο τα σοβαρά ερωτήματα θα παραμένουν. Και στην πραγματικότητα το ζήτημα των συνεπειών είναι αυτό στο οποίο μέχρι χθες στην κυβέρνηση δεν είχαν καταλήξει και το οποίο θα κρίνει το αν θα υπάρξουν ανακοινώσεις σήμερα ή τις επόμενες μέρες.

Πέραν όμως του ζητήματος της υποχρεωτικότητας, υπάρχει και το γνωστό θέμα με τον διαχωρισμό των χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας σε «αμιγείς» (δηλαδή μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες) και σε «μικτούς», που η κυβέρνηση ανακοίνωσε για τις 15 Ιουλίου, μεταθέτοντας την ευθύνη για τον διαχωρισμό αυτόν στους ίδιους τους επαγγελματίες των χώρων, τους οποίους μετατρέπει σε ελεγκτές εμβολιασμένων. Μετά λοιπόν την έκρηξη των κρουσμάτων η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο οι κλειστοί χώροι, και ιδίως των κέντρων διασκέδασης, να λειτουργήσουν μόνο ως «αμιγείς» και όχι ως «μικτοί».

Το άλλο που εξετάζουν αφορά τον χρόνο εφαρμογής του μέτρου, καθώς σκέφτονται το ενδεχόμενο να μετατεθεί κάποιες μέρες μετά τις 15 Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται αυτές τις μέρες, παράλληλα με εκείνες για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Είπαν «είναι αντισυνταγματικό» και μετά το... επέβαλαν
Βαθιά ταξικό και νεοφιλελεύθερης έμπνευσης το πρόστιμο, αφού στους έχοντες θα αφήνει τη δυνατότητα να εξαγοράζουν την επιλογή τους να μην εμβολιάζονται, αλλά θα εξοντώνει όσους δεν τους περισσεύουν τα 100...
Είπαν «είναι αντισυνταγματικό» και μετά το... επέβαλαν
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Συγχωροχάρτι» στην Εκκλησία από την κυβέρνηση
Στον ρυθμό που παίζει η Εκκλησία χορεύει διαρκώς η κυβέρνηση, η οποία ράβει και ξηλώνει μέτρα όχι με γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας Υγείας, αλλά ανάλογα με το τι δεν θα δυσαρεστήσει την Ιερά Σύνοδο και τι...
«Συγχωροχάρτι» στην Εκκλησία από την κυβέρνηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποσιώπησε τις παλινωδίες...
Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ευνοϊκή μεταχείριση που εξακολουθεί να επιφυλάσσει η κυβέρνηση στην Εκκλησία, εξαιρώντας την και αυτή τη φορά από τα μέτρα για την...
Αποσιώπησε τις παλινωδίες...
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα (μη) μέτρα για την πανδημία
Δεν έχει περάσει μήνας από την κήρυξη της λήξης της πανδημίας διά στόματος υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στις 6 Οκτωβρίου και εμφανίστηκε χθες για να ανακοινώσει νέα περιοριστικά μέτρα από τηλεοράσεως,...
Νέα (μη) μέτρα για την πανδημία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τρίτη δόση για όλους προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Μέχρι το τέλος της χρονιάς εκτίμησε ο Γιάννης Οικονόμου ότι θα γίνουν οι τρίτες δόσεις των εμβολίων στο σύνολο του πληθυσμού για τον οποίο προβλέπεται εμβολιασμός κατά της Covid-19.
Τρίτη δόση για όλους προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας