• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 20.7°C
  1 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.1°C / 22.2°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.4°C / 22.0°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 15.0°C
  1 BF
  92%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.1°C
  5 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 21.0°C
  1 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.5°C / 17.4°C
  0 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 18.8°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  4 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  59%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 19.5°C / 23.4°C
  1 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 21.5°C
  0 BF
  58%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 20.5°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 23.9°C
  1 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  87%
AP Photo/Thierry Monasse

Άκαρπες οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες

 • A-
 • A+

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις των Ελλήνων εκπροσώπων με εκπροσώπους των «θεσμών», με τα βλέμματα να στρέφονται πλέον στο κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκαν χωρίς την επίτευξη συμφωνίας, καθώς «παραμένει σημαντική διάσταση απόψεων».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε επίσης ότι ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «έκανε μία τελευταία προσπάθεια αυτό το Σαββατοκύριακο για να βρεθεί -μέσω προσωπικών εκπροσώπων και σε στενή επαφή με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και τους ειδικούς του ΔΝΤ- μία λύση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία θα έπρεπε να γίνει εγκαίρως μία θετική εκτίμηση για το Eurogroup της Πέμπτης». Συμπληρώνεται πως παρότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν πέτυχαν, καθώς παραμένουν σημαντικά κενά μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων των «θεσμών» για 0,5 ως 1% του ΑΕΠ ή ως 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση. 

Δραγασάκης: Δεν υπήρξε ανταπόκριση...

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, που μετείχε στην αντιπροσωπεία της κυβέρνησης που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, δήλωσε πως η Αθήνα παρέδωσε την Κυριακή, συμπληρωματικές προτάσεις, όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση από πλευράς θεσμών, καθώς επιμένουν στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων και αύξηση ΦΠΑ.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνέχιση των συνομιλιών. 

Η δήλωση του κ. Δραγασάκη έχει ως εξής: 

«Η ελληνική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε σήμερα στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις όπως είχε συμφωνηθεί, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό. Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Ωστόσο παραμένει η επιμονή τους η κάλυψη του κενού να γίνει αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ. 

Παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά. Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας». 

Μαξίμου: Βήματα προσέγγισης, αλλά...

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι έχουν αποδεχθεί τις προτάσεις του ΔΝΤ για τα μέτρα. Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, έκανε ακόμα ένα βήμα προσέγγισης και αποδέχθηκε 1% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, περικοπές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τους στρατιωτικούς στα 58 χρόνια.  Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ούτε αυτό στάθηκε αρκετό για συμφωνία. 

Νωρίτερα κύκλοι του Μαξίμου επανέλαβαν το απόγευμα της Κυριακής ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά δεν θα δεχθούν «κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη –το πείραμα αρκετά κράτησε».

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της έγκαιρα (από την 1η Ιουνίου), όπως και δύο επεξεργασμένα κείμενα που αφορούν τη βιωσιμότητα του χρέους και το δημοσιονομικό κενό. Επίσης, η ελληνική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε στους «θεσμούς» συμπληρωματικές προτάσεις που -όπως υπογραμμίζουν- καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα: «προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό».

Σύμφωνα με το Μαξίμου, το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων «ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο! Και άλλο ένα 1% (ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ) από την αύξηση του ΦΠΑ! Μέτρα που αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης».

«Ατελείς οι ελληνικές προτάσεις»

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι Έλληνες διαπραγματευτές έφυγαν από το αρχηγείο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, μετά από 45 λεπτά, αφού άρχισαν οι συνομιλίες.

Σύμφωνα  με Ευρωπαίο αξιωματούχο -που έχει δει την αντιπρόταση των Αθηνών- η ελληνική πρόταση δεν καλύπτει τις προσδοκίες των δανειστών και δεν ήταν η κατάλληλη για μία συμβιβαστική συμφωνία. «Παρότι έχει γίνει κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν πέτυχαν καθώς παραμένει σημαντικό κενό μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων των πιστωτών», είπε εκπρόσωπος της Κομισιόν και συμπλήρωσε: «Οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ατελείς και σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συνομιλίες θα πρέπει να γίνουν την Πέμπτη στο Eurogroup. 

Αξιωματούχοι που είχαν ενημερωθεί για τις συνομιλίες του Σαββατοκύριακου, είπαν ότι δεν ξεκίνησαν ομαλά, με τις δύο πλευρές να έχουν οχυρωθεί στις θέσεις τους και την αγανάκτηση στις πρωτεύουσες της ευρωζώνης να κορυφώνεται. 

Πιέσεων συνέχεια

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζονται οι έντονες πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, τόσο από αξιωματούχους των «θεσμών» ή των κρατών της ευρωζώνης, όσο και μέσω διαρροών σε ΜΜΕ.

Χαρακτηριστική ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας. Μεταξύ άλλων, ο κ. Γκάμπριελ, προειδοποίησε την Αθήνα πως η υπομονή των Ευρωπαίων εξαντλείται, σημείωσε πως «η σκιά μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη διαγράφεται ολοένα και σαφέστερα», υποστήριξε πως οι απόπειρες για συμφωνία «αρχίζουν να κάνουν την όλη διαδικασία να μοιάζει γελοία», υπαινίχθηκε πως η ελληνική κυβέρνηση υπεκφεύγει και κατέληξε χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. ως «εν μέρει κομμουνιστική».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βήμα προσέγγισης Τσίπρα - Γιούνκερ
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, με φόντο το Eurogroup της Πέμπτης, το κλίμα ασυμφωνίας που υπάρχει στη διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους δανειστές της αλλά και...
Βήμα προσέγγισης Τσίπρα - Γιούνκερ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επανεκκίνηση των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, με ελληνικές αντιπροτάσεις
Εκπρόσωποι του Έλληνα πρωθυπουργού βρίσκονται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντηθούν με εκπροσώπους της Κομισιόν, του ΔΝΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Εκεί, η Αθήνα αναμένεται να κομίσει νέα...
Επανεκκίνηση των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, με ελληνικές αντιπροτάσεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιστρέφει το «μπαλάκι» η κυβέρνηση
Τις παρατηρήσεις των Θεσμών πάνω στη πρότασή της, τονίζει πως αναμένει η κυβέρνηση, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο τόσο στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που δήλωσε ότι περιμένει το εναλλακτικό σχέδιο της Αθήνας όσο και...
Επιστρέφει το «μπαλάκι» η κυβέρνηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Σουλτς... προτρέπει τον Τσίπρα να κινηθεί στη «σωστή κατεύθυνση»
Νέες παραινέσεις προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, αυτή τη φορά από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να υποστηρίξει ένα «ναι» στο δημοψήφισμα.
Ο Σουλτς... προτρέπει τον Τσίπρα να κινηθεί στη «σωστή κατεύθυνση»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ομοφωνία για συμφωνία
«Εργαζόμαστε για τη γεφύρωση των διαφορών... και για την επίτευξη μιας συμφωνίας» επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Βρισκόμαστε κοντά στο διάδρομο απογείωσης για...
Ομοφωνία για συμφωνία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ο λαϊκός παράγοντας, το πιο ισχυρό όπλο στη διαπραγμάτευση»
Έμφαση στη σημασία του λαϊκού παράγοντα στη διαμόρφωση των εξελίξεων έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πρέπει να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο στήριξης της...
«Ο λαϊκός παράγοντας, το πιο ισχυρό όπλο στη διαπραγμάτευση»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας